Home / Berita / Memasuki peringkat kiri – wanita yang boleh memecahkan kebuntuan politik Sepanyol

Memasuki peringkat kiri – wanita yang boleh memecahkan kebuntuan politik Sepanyol

MADRID (Reuters) – Seorang pelakon baru sedang menunggu di sayap Sepanyol sembilan drama politik -month-lama, dengan potensi untuk membawa kepada kesimpulan yang sangat diperlukan dan memecahkan pelakon yang didominasi lelaki itu.

Susana Diaz, yang mengetuai puak kuat parti Sosialis, yang digalakkan oleh penyokong beliau untuk mencabar pemimpin parti Pedro Sanchez, yang berada di bawah tekanan yang semakin meningkat untuk berhenti berhubung cara beliau mengendalikan sebuah kebuntuan politik pernah berlaku sebelum ini.

Jika anak perempuan tukang paip berusia 41 tahun itu adalah untuk mengambil tampuk pentadbiran, dia akan bukan sahaja menjadi wanita pertama untuk menerajui parti Sosialis sejak ia ditubuhkan 137 tahun yang lalu, tetapi juga untuk membawa mana-mana pihak politik utama Sepanyol.

ekonomi kelima terbesar di Eropah telah tanpa kerajaan sepenuhnya beroperasi sejak bulan Disember, apabila mereka 36 juta pengundi telah dipanggil untuk pilihan raya kali yang pertama dari dua pilihan raya tidak meyakinkan, setiap yang berakhir dengan pertengkaran dan tiada tanda-tanda kompromi.

kebuntuan telah lumpuh membuat keputusan dan mengancam untuk menghalang satu pemulihan ekonomi daripada kemelesetan. Prospek pilihan raya ketiga menjulang besar -. Kepada kekecewaan yang mendalam Sepanyol yang semakin kehilangan kepercayaan kepada keupayaan pemimpin mereka untuk bangkit di atas politik kepartian

Dengan latar belakang ini, peringkat ditetapkan untuk perubahan pertama dalam kepimpinan kuasa politik utama Sepanyol sejak Perdana Menteri sementara Mariano Rajoy dipanggil pilihan raya pertama.

Parti Sosialis adalah penting untuk memecahkan kebuntuan kerana ia memegang 85 daripada 350 kerusi di Dewan Parlimen yang lebih rendah. Ia boleh membenarkan konservatif Parti Rajoy Rakyat, yang memenangi kerusi terbanyak, untuk membentuk kerajaan minoriti dengan menahan diri dalam undi keyakinan – sesuatu Sanchez enggan lakukan.

Parti itu telah mengoyakkan dirinya dalam dua; 17 pemberontak – yang diketuai oleh Diaz, menurut sumber-sumber parti – meletak jawatan dari jawatankuasa eksekutif Sosialis ’38-kuat pada hari Rabu untuk cuba untuk menjatuhkan Sanchez dan mengelakkan pilihan raya ketiga parti itu tidak mempunyai sebarang peluang untuk menang.

Diaz, ketua rantau Andalusia – satu kubu kuat Sosialis dan komuniti autonomi paling ramai penduduk Sepanyol – sudah mempunyai rekod prestasi untuk mencapai kompromi rentas-parti di peringkat tempatan dan boleh mengambil jalan yang berbeza

[

beliau berkata, dia menentang kerajaan sayap kanan, tetapi penyokong beliau mengatakan dia lebih pragmatik daripada Sanchez yang kedegilan mereka dipersalahkan kerana kemerosotan parti itu pada pilihan raya kerajaan tempatan bulan ini.

“dia adalah versi perempuan Felipe Gonzalez, “kata seorang anggota parti lama yang menarik persamaan dengan cara Gonzalez mengambil alih sebuah parti Sosialis tepung pada lewat tahun 1970-an untuk menjadikan ia yang kuasa terbesar politik Sepanyol selama lebih daripada satu dekad dengan membimbing ia dalam perjalanan dari pinggir ke pusat-kiri.

Banyak daripada orang yang paling berkuasa dalam parti kembali Diaz tetapi ia adalah tidak jelas jika dia akhirnya akan menjatuhkan Sanchez, memandangkan parti itu dibahagikan dan akar umbi, menurut sumber dalaman parti dan penganalisis , sebahagian besarnya menyebelahi pemimpin semasa.

dalam ucapan yang dinanti-nantikan pada hari Khamis, Diaz berkata sudah datang untuk menyembuhkan luka parti tetapi dia berhenti pendek menjelaskan niat sendiri.

“Saya akan berada di mana akar umbi meletakkan saya, di bahagian atas atau di bahagian bawah,” katanya kepada sorakan penyokongnya.

PERLU SOKONGAN

Adakah Diaz berakhir terkemuka Sosialis, dia akan menghadapi dilema pusat parti: membenarkan kerajaan minoriti konservatif atau memaksa pilihan raya umum ketiga dalam setahun

Sosialis berpecah di mana adalah kursus yang terbaik tindakan, dengan ramai ahli akar umbi menentang. untuk membolehkan Parti Rakyat untuk memerintah lagi. penyokong Diaz mengatakan dia adalah satu-satunya angka dengan pengaruh politik yang cukup untuk membuat panggilan dan memastikan parti itu bersatu pada masa yang sama.

“Walaupun saya tidak dapat melihat banyak perbezaan antara beliau dan Sanchez daripada ideologi sudut pandangan, dia akan membawa gaya yang berbeza dan kepimpinan, “kata penganalisis Teneo Intelligence Antonio Barroso. “Rancangan Her mungkin untuk membenarkan kerajaan konservatif minoriti sebagai pertukaran untuk berlepas Rajoy.”

Diaz telah menunjukkan kesediaan untuk mengambil keputusan yang tidak duduk baik dengan akar umbi parti itu, sama seperti Gonzalez lakukan 30 tahun yang lalu apabila dia membimbing Sepanyol ke dalam NATO, penyokong beliau berkata

tahun lepas, selepas undi tempatan tidak meyakinkan, dia membuat perjanjian dengan pihak Ciudadanos tengah-kanan untuk mencapai majoriti parlimen dan membentuk kerajaan -. left- pertama gabungan kanan landskap politik sudah berpecah baru Sepanyol, dan jenis perjanjian yang akan diperlukan sekarang nasional untuk memecahkan kebuntuan.

Tetapi pengkritik beliau mengatakan Diaz, seorang ahli politik kerjaya yang memegang pekerjaan dalam pentadbiran tempatan sejak 1999 , tidak mempunyai kedua-dua pengalaman kehidupan dan negara politik pengetahuan yang diperlukan untuk mengendalikan parti – atau negara.

“Dalam dua kejadian dia berkata dia mahu memimpin parti dan kemudian dia menolak keras. Dia tidak menakutkan sesiapa lagi. Beliau telah menjadi sedikit pembohongan,” kata seorang anggota kanan Sosialis dari rombongan dengan Sanchez ., yang bercakap dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan

dalam pandangan beberapa lawan, beliau juga dicemari oleh skandal rasuah yang melibatkan parti itu di Andalusia -. walaupun tidak ada sebarang cadangan bahawa dia telah berbuat salah

penyokong

Diaz, yang mendarat di barisan hadapan politik negara tiga tahun lalu apabila dia menggantikan bos lama dan mentor beliau di bahagian atas kerajaan serantau, boleh bergantung kepada penyokong yang berpengaruh dalam parti untuk berjaya dalam usahanya.

dia bukan sahaja mengawal yang paling kuat dari semua persekutuan Sosialis di Andalusia tetapi juga disokong oleh ketua-ketua besar Valencia, Extremadura dan Castilla-La Mancha wilayah.

Bekas pihak ketua Felipe Gonzalez – yang dipanggil untuk Sanchez untuk pergi – dan Jose Luis Rodriguez Zapatero juga di sebelah beliau, menurut sumber-sumber parti

akhbar El Pais, suara yang berpengaruh di kalangan barisan Sosialis, menggesa Sanchez untuk berhenti. pada hari Khamis dan disokong pilihan Diaz memasang pengurusan interim parti sehingga persidangan boleh memilih pemimpin baru.

Diaz telah dilamar eksekutif kanan dari syarikat utama Sepanyol yang menggambarkan beliau sebagai bekerja keras dan langsung. Ada yang memilih untuk berurusan dengan dia daripada Sanchez, menurut orang biasa dengan pemikiran mereka.

“Dia mempunyai peluang yang sebenar untuk mengawal parti itu kerana dia mempunyai cengkaman yang baik pada organisasi, disokong oleh kawasan di mana sosialis telah lakukan dengan baik baru-baru ini dan oleh tokoh-tokoh terkemuka, termasuk Felipe Gonzalez, “kata Barroso Teneo Intelligence.

(Penyuntingan oleh Mark Bendeich dan Pravin Char)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.