Home / Pendidikan / Memandu perubahan melalui sukan

Memandu perubahan melalui sukan

Ia bukanlah mudah, tetapi pasukan finalis terpaksa mengatasi perbezaan mereka dan bekerjasama dalam mewujudkan poster PSA meyakinkan menegur manfaat fizikal aktiviti.

CAPTAIN Malaysia adalah dari Seremban dan dia adalah superhero negara yang menyelamatkan orang dari melakukan jenayah. Bagaimana dia melakukannya? Melalui penggunaan sukan.

Empat Tahun Enam kanak-kanak lelaki dari SJK (C) Chung Hua, Negeri Sembilan, ditangkap penonton di akhbar-in-Education (NiE) pertandingan pertandingan akhir tahun ini dengan konsep superhero mereka, merangkul banyak hadiah utama yang didambakan untuk sekolah Rendah kategori -. perjalanan ke Universal Studios Singapore, ihsan The Star

Pertandingan, yang dipanggil Game4Life, berlari dari April hingga Jun dan terbuka kepada pelajar sekolah rendah dan menengah.

Program NiE, kini dalam tahun ke-19, menyaksikan 17,000 pelajar di seluruh negara mengambil bahagian dalam pertandingan tahunan tahun ini.

Dalam pasukan empat, pelajar dikehendaki untuk kraf Pengumuman Perkhidmatan Awam (PSA) poster yang bertemakan sukan.

Pelajar adalah untuk menunjukkan, melalui poster mereka, bagaimana sukan boleh menjadi kenderaan untuk perubahan sosial.

The acara kemuncak yang diadakan di Kampus University Lakeside Taylor, Subang Jaya, Selangor, pada hari Rabu, telah disempurnakan oleh Timbalan Menteri Pelajaran II Senator Chong Sin Woon, Universiti Naib Canselor dan Presiden Taylor Pengarah Urusan Prof Michael Driscoll dan Star Media Group dan Ketua Pegawai Eksekutif Datuk Seri Wong Chun Wai.

Chong memuji The Star untuk menganjurkan pertandingan yang menggalakkan pelajar untuk bersuara dan membina keyakinan diri mereka.

Chong, Wong dan Tan (keempat, kelima dan keenam masing-masing) dengan guru-guru dan pemenang daripada kategori sekolah rendah

Beliau juga berkata bahawa menggunakan sukan sebagai pertandingan tahun ini tema menonjolkan kepentingan membentuk pelajar serba boleh dan menyeluruh.

“Pertandingan ini menekankan keseronokan sukan dan faedah belajar bahasa Inggeris dalam cara yang menyeronokkan dan cara yang sebenar,” katanya.

Dalam ucapannya, Prof Driscoll berkata: “Dengan tema pertandingan tahun ini yang” Game4Life “, pelajar akan juga telah dapat merealisasikan faedah sukan dalam kehidupan mereka dan mengapa ia merupakan ramuan penting untuk kehidupan yang hidup betul .

“Saya yakin bahawa gabungan tema untuk pertandingan Star-NiE tahun ini dan kegembiraan menonton wira sukan negara Malaysia bersaing di Sukan Olimpik 2016 dan Paralimpik permainan baru-baru ini telah menjadi salah satu yang memabukkan, dan akan meninggalkan kesan mendalam kepada mereka, “katanya lagi.

Wong berkata beliau hanya kagum dengan kerja keras dan dedikasi dimasukkan ke dalam, bukan sahaja oleh para peserta, tetapi juga guru-guru mereka.

Enam pasukan finalis – tiga daripada kategori sekolah rendah dan tiga dari kategori sekolah menengah -. Dijalankan lima minit persembahan PowerPoint setiap satu, dalam bahasa Inggeris, kepada panel hakim

Para hakim ialah wakil-wakil dari Kementerian Pendidikan, Universiti Taylor dan The Star .

Kanak-kanak lelaki, yang menggelar diri mereka Pasukan Unique Empat menunjukkan hakim pertandingan yang mereka benar-benar satu-of-a-jenis dengan prestasi yang meriah mereka, dan juga sebagai tindak balas off-the-cuff mereka semasa sesi soal jawab.

Jauh daripada hanya bergantung kepada gaya persembahan yang baik, persembahan mereka telah bersedia sepenuhnya kerana mereka memetik kajian oleh Australian Institute of Criminology, jelas menunjukkan kuasa sukan dalam mengurangkan kadar jenayah.

Walaupun Kapten Malaysia adalah fiksyen, mereka menyatakan bahawa sukan adalah contoh teladan yang amat nyata yang memberi inspirasi kepada ramai.

“Michael Phelps telah memberi inspirasi kepada Joseph Persekolahan untuk memenangi pingat emas Olimpik. Datuk Lee Chong Wei telah memberi inspirasi kepada beribu-ribu anak-anak Malaysia untuk bermain badminton. Sukan bukan sahaja mengurangkan jenayah tetapi menggalakkan negara yang lebih baik. “Kata seorang anggota pasukan Ng Ting Fong.

Tiga ahli pasukan yang lain – Foong Zi Feng, Ng Jin Ying dan Tan Wen Huan – telah menegaskan dalam pertandingan akhir tahun lepas, dan menjadikan ia sebagai naib juara. Menyahut nasihat hakim daripada tahun lepas, mereka kembali dengan poster kedudukan tertinggi, menjaga semua pertandingan di teluk.

guru Pengawas Lee Kel Sey berkata bahawa kanak-kanak lelaki sangat berdedikasi dalam kerja mereka. “Saya rasa kanak-kanak lelaki layak hadiah kerana mereka telah dimasukkan ke dalam banyak usaha dalam menyediakan poster dan berlatih untuk persembahan. Mereka menghabiskan hampir setiap hari cuti September mereka memperhalusi slaid mereka dan menyempurnakan skrip dan lakonan mereka.

“Saya amat kagum dengan dedikasi dan komitmen dalam memberikan apa-apa tetapi yang terbaik untuk pertandingan mereka.”

Foong Zi Feng yang mengambil watak Kapten Malaysia pada poster itu, mendapati ia sesuai sukar ke dalam kasut superhero. “Kami terpaksa menimbulkan bawah matahari panas untuk beberapa jam untuk mendapatkan pukulan yang baik. Plus, pakaian saya adalah ketat, dengan itu ia keras cuba untuk melihat baik dalam gambar. “

” Saya fikir pertandingan ini telah mengukuhkan persahabatan kita. Kami belajar untuk bertolak ansur dan bekerjasama dalam satu pasukan. Dalam proses membuat poster, kita juga banyak belajar tentang manfaat sukan, katanya.

Untuk Wen Huan, ia adalah satu proses pembelajaran, “Dari pertandingan ini, saya belajar bagaimana untuk keluar dari zon selesa saya bercakap bahasa Inggeris dan bertindak di hadapan penonton. Selain itu, saya juga belajar bagaimana untuk membuat menarik perhatian dan PSA berkesan dan persembahan. “

hubungan Memupuk

unggul hadiah utama bagi kategori sekolah menengah adalah Pasukan Modulus dari SMK Kuching High, Sarawak.

mengambil mereka pada tema yang menekankan peranan sukan dalam memupuk diplomasi antara negara-negara. persembahan mereka ialah satu contoh bagaimana ping pong membuka jalan kepada hubungan diplomatik antara Amerika Syarikat dan Republik China.

ahli pasukan Teo Hao Jing berkata, “Kerja pasukan adalah kunci kepada kejayaan! Apabila kita menghantar penyertaan poster kami, kami berharap untuk Anugerah hanya Cemerlang. Tetapi kami membuat ia sepanjang jalan di sini! “

” Apabila bekerja dalam projek ini, pasukan kami mendapat tahu antara satu sama lain. Kita juga tahu bagaimana untuk berurusan dengan konflik. Melalui pertikaian entah bagaimana menarik kita lebih dekat. “

Pelajar juga perlu mencari masa antara kelas tambahan dan tuisyen untuk bekerja pada persembahan mereka. Adryan Ang Seng Theng, yang mengimbangkan tujuh kelas tuisyen, mendapati ia mustahil. “Mencari masa adalah satu cabaran tetapi kami berjaya membuat ia berfungsi.”

Su Yee Hui berkata bahawa mereka berharap rakyat Malaysia akan mengambil mesej mereka kepada jantung. “Ia bukan hanya untuk hadiah. Kami benar-benar percaya sukan membina jambatan. “

Sebagai atlet sekolah, dia tahu tangan pertama daripada manfaat sukan. “Selain menjadi patut, saya berkenalan dengan pelajar tingkatan sekolah-sekolah lain, malah mereka dari pinggir Sarawak.”

guru Pengawas Chai Yu Tak, mula menggalakkan pelajar untuk menyertai pertandingan NiE lima tahun yang lalu. Tahun ini, dia akhirnya mempunyai satu pasukan yang menang tempat pertama. “Saya seorang pelanggan dan peminat setia The Star akhbar. Secara jujur, saya rasa pertandingan ini adalah indah untuk pelajar -. Ia adalah satu platform pembelajaran yang sangat baik untuk mereka “

Memberi Pasukan Modulus yang dijalankan bagi wang mereka adalah Pasukan Adulescentia , yang datang sebagai naib juara.

ahli pasukan Iman Jazmina Mohd Jamel berkata beliau tidak meletakkan banyak harapan dalam namanya tersenarai dalam tiga peserta akhir atas.

“Pada hari pengumuman itu keluar di akhbar, guru Bahasa Inggeris saya datang kepada saya dengan senyuman bangga dan memberitahu saya bahawa kami berjaya. Ia adalah perasaan yang terbaik yang pernah! “

Dengan sebulan lagi sebelum peperiksaan SPM, pelajar Tingkatan Lima telah dicabar untuk menguruskan masa antara belajar dan persediaan untuk pertandingan. ahli pasukan Siti Zulaikha Safiyah Mustafar berkata: “Kami mempunyai kelas tambahan setiap hari selepas sekolah jadi kami terpaksa datang ke sekolah pada waktu malam untuk membincangkan dan bersedia untuk pertandingan.”

Shafiq Nor Zamri merasakan bahawa pertandingan mengukuhkan ikatan antara ahli pasukan. “Walaupun tidak pemenang hadiah utama, kita benar-benar dinikmati diri kita dalam menyiapkan projek ini kerana ia adalah sesuatu yang baru dan mencabar kepada kami.”

Bersetuju, rakan sepasukan Ally Zulfadhli Rahmat berkata pertandingan itu mengubah hubungan antara beliau dan ahli-ahli pasukan yang lain. “Ada salah faham dan salah faham berlaku dalam proses membuat poster dan video. Saya rasa ia dibina persahabatan yang lebih matang di antara kita semua. “

Ally Zulfadhli juga menambah bahawa ia adalah jarang untuk dia dikaitkan dengan sukan.

“Secara jujur, saya tidak pernah bermain banyak sukan dalam tempoh 17 tahun saya. Tetapi apabila saya menyertai pertandingan ini, saya terpaksa belajar tentang ragbi, kerana ia adalah dalam konsep poster kita. Akhir sekali, saya tahu bagaimana ragbi berfungsi. “

guru Pengawas Norasiah Mohamad berkata dia sangat berbangga dengan pasukan. “Mereka belajar makna sebenar kerjasama kerana mereka perlu bekerja dalam satu kumpulan dan juga dengan pasukan ragbi sekolah apabila mereka mencipta video. Ia tidak mudah mewujudkan video, tetapi mereka berjaya mencari cara untuk melakukannya. “

Sebagai sebahagian daripada keperluan pertandingan ini, pasukan kategori sekunder yang diperlukan untuk menghasilkan mesej asal dalam klip video satu minit yang ditukar mesej PSA mereka dari cetak untuk gerakan.

Pasukan menjengkelkan Ungu Possums yang datang sebagai kedua naib juara, terdiri daripada pelajar termuda dalam kategori sekolah menengah. The pelajar Tingkatan Satu palsu ke hadapan dengan persembahan mereka dengan hanya tiga orang ahli.

Jordan James Jeremiah berkata pertandingan itu meletakkan kemahiran penambahbaikan mereka untuk ujian.

“Kita masih berjaya menarik melalui. Kami belajar untuk bekerja bersama-sama dan untuk memikul beban kerja tambahan. “

Rakan sepasukan Justin Yong berkata, cabaran yang dihadapi dalam membuat persediaan untuk pertandingan membantunya belajar nilai kerja berpasukan dan pengurusan masa.

Selain daripada itu, beliau juga berkata bahawa ia adalah satu pengalaman baru bercakap kepada penonton. “Saya tidak pernah bercakap di atas pentas sebelum ini. Saya rasa ia adalah satu pengalaman yang baik untuk saya. “

guru Pengawas Tan Guat Suan berkata matlamat utama beliau adalah untuk menggunakan akhbar untuk menambah kepelbagaian dalam pelajaran kelas. “NiE berkesan kerana pelajar berseronok dan ini menjadikan mereka belajar dengan lebih baik.”

“Pertandingan ini adalah pendedahan yang baik untuk pelajar, dan peluang yang baik kepada pelajar untuk mengembangkan kemahiran komunikasi mereka.”

Kekal positif

Tempat kedua bagi kategori sekolah Rendah, Tahun Lima murid Team The sporty Kids yang pernah ceria dan positif walaupun perasaan bahawa mereka boleh melakukannya yang lebih baik.

Sarah Farhana Basheer Ahamed berkata: “Kami agak sedih kerana kita tidak melaksanakan serta kita miliki semasa sesi latihan kami. Tetapi kita juga terkejut bahawa kami berjaya sebagai naib juara. “

Menetapkan keutamaan beliau lurus, Elberta Lau Yu Han berkata,” Kehilangan dan menang adalah tidak penting. Apa yang penting adalah untuk berseronok! “

Program NiE adalah, selepas semua, berdasarkan pembelajaran yang menyeronokkan.

Arshanya Parameswaran mengakui bahawa dia agak gementar apabila melakukan persembahan. “Saya telah belajar bahawa kerja berpasukan adalah penting dan kita tidak boleh melawan.”

Pasukan itu mempunyai perbezaan pendapat mereka tetapi keluar lebih kuat daripada sebelum ini. Jesslynne Quek Wern Ying berkata, mereka belajar untuk bersatu dan bekerja bersama-sama untuk datang ke Universiti Taylor untuk melakukan persembahan.

Sarah Farhana berkata, beliau telah dipilih untuk menyertai pertandingan ini pada masa akan datang, walaupun dia pergi ke sekolah menengah. “Saya mahu menjadi pertandingan hakim NiE satu hari!”

Datang sebagai tempat ketiga bagi kategori sekolah rendah adalah Pasukan Gabrians .

guru menyelia pasukan itu Vincent Nathan Irathaya Sami berkata beliau berasa amat gembira untuk pasukan semua-boy. “Mereka baru sahaja selesai UPSR dan mengamalkan selama seminggu. Ini minggu lalu, mereka menunjukkan berkaliber dan bakat mereka. Saya fikir mereka melakukan kerja yang besar.

“Tambahan pula, ini adalah kali pertama mereka mengambil bahagian dalam pertandingan ini dan pasukan mereka adalah yang terbaik ketiga di Malaysia -. Ia masih satu pencapaian”

ahli pasukan Kelvin Nathan Vincent Nathan berkata bahawa ia adalah yang tidak dapat dilupakan pengalaman untuk pasukan. “Saya suka semangat yang berguna yang kita ada dalam pasukan ini.”

persembahan mereka termasuk sketsa pendek oleh kanak-kanak lelaki. “Ia adalah kali pertama kami bertindak di hadapan begitu ramai orang, jadi ia adalah agak sukar,” kata ahli Muhammad Danish Lau Adi.

Rakan sepasukan Muhammad Syahmi Denmark Samsudin juga berkata beliau mendapati sebahagian pemangku mencabar.

“Ia mencabar, dan ia adalah sesuatu yang berbeza daripada apa yang biasanya kita lakukan. Saya gembira kerana kami menang hadiah. “

Seorang lagi anggota pasukan Jayvian Lazarus Jerome berkata,” Jika kita membuat ia kembali dalam masa beberapa tahun lagi, kita boleh bekerja lebih keras untuk meningkatkan persembahan kami. Kita boleh belajar dari kesilapan kita “

Selain daripada pembentangan oleh peserta akhir, dua orang guru Bahasa Inggeris Faridah Kassim dan Rajinder Kaur -. Dari SMK Kuala Selangor dan SMK Puchong Perdana, Selangor, masing-masing – keluar untuk bercakap tentang bagaimana The Star program NiE ‘s telah meminjamkan nafas udara segar ke bahasa Inggeris pelajaran kelas bahasa.

Sebagai tanda penghargaan, mereka menyampaikan The Star editor-in-chief Datuk Leanne Goh dengan plak dan sejambak bunga, sempena ulang tahun ke-45 akhbar tersebut.

Pertandingan Game4Life disahkan oleh Kementerian Pelajaran. Semua peserta akhir menerima sijil yang akan mendapatkan mereka mata kokurikulum di peringkat kebangsaan.

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia