Home / Pendidikan / Melindungi kanak-kanak daripada penderaan

Melindungi kanak-kanak daripada penderaan

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Banyak lagi yang perlu dilakukan untuk melindungi kanak-kanak di sekolah-sekolah dari pemangsa seksual, ramai daripada mereka adalah orang-orang yang sangat mereka sepatutnya bergantung kepada .

jari bitsy itsy saya: menggeletek muka anda, mari kita bermain permainan yang hanya untuk anda dan saya, hanya menutup mata anda dan tidak membuat bunyi. Biarkan jari bitsy itsy saya menyentuh anda di sekeliling. “

INI telah garisan dinyanyikan oleh” guru “kepada seorang gadis dalam video ditunjukkan dalam satu forum mengenai penderaan seksual kanak-kanak.

Video ini adalah sebahagian daripada siri Nursery Jenayah Stop yang boleh didapati di Protect dan Save the Children (PSC) Youtube saluran.

Sepanjang keseluruhan epsiode, kanak-kanak tidak sedar mengenai apa yang berlaku.

Tetapi mesej yang jelas, dia telah didera secara seksual oleh orang yang sangat yang sepatutnya melindunginya – guru kelas.

Beliau telah bijak menyamar sebagai permainan, semua bagi faedahnya. Senario di atas menggambarkan keadaan sebenar di mana guru-guru mengambil kesempatan daripada tuduhan mereka.

1 It all starts with a gentle touch for predators and their victims. Photo posed by models.2 Richard Huckle was convicted for sexually abusing Malaysian children while working as an English teacher and photographer between 2006 and 2014.

Semuanya bermula dengan sentuhan yang lembut untuk pemangsa dan mangsa mereka. Photo ditimbulkan oleh model.

Walaupun penderaan seksual terhadap kanak-kanak mungkin tidak berleluasa di sekolah-sekolah kita, ia tidak wujud, seperti gangsterisme, vandalisme dan buli.

Semua ini akan menyebabkan kerosakan, kesan jangka panjang ke atas mangsa-mangsa penderaan. Harga diri mereka akan jatuh menjunam, prestasi sekolah mereka terjejas, ada yang mungkin keluar dari sekolah dan bagi kebanyakan, pembangunan sosial dan peribadi mereka juga terjejas.

Kementerian Pelajaran mempunyai langkah-langkah untuk melindungi kanak-kanak dan telah datang dengan manual keselamatan sekolah yang telah diterbitkan pada tahun 2002.

pengguna ini termasuk bahagian mengenai salah laku seksual.

Namun, pemegang kepentingan dan pihak-pihak lain kekal tidak yakin yang cukup yang sedang dilakukan untuk melindungi kanak-kanak.

Pusat Wanita untuk Perubahan Pulau Pinang (WCC) Pengarah Eksekutif Loh Cheng Kooi menggesa kementerian untuk tampil dengan prosedur yang lebih menyeluruh standard operasi (SOP), ketika datang untuk menangani penderaan seksual oleh guru.

Tetapi semasa proses birokrasi dan pita merah boleh mengambil bulan atau tahun, di mana guru masih bebas.

Dalam kebanyakan keadaan, dia boleh segera dipindahkan ke sekolah lain atau diberi kerja bukan mengajar di pejabat pendidikan negeri atau daerah.

Maryam berkata: Setiap orang yang tahu mengenai seorang guru seksual menyalahgunakan seorang pelajar perlu segera memaklumkan kepala sekolah.

“Ketua sekolah akan perlu mengemukakan laporan bertulis kepada Pejabat Pendidikan Daerah serta-merta,” katanya.

Pendidikan pejabat daerah akan membawa perkara itu sehingga siasatan peringkat negeri dan rasmi akan bermula.

Sebaik-baiknya, siasatan tidak perlu mengambil masa yang lama dengan ibu bapa akan mahu menyimpan guru yang jauh daripada kanak-kanak mereka, kata Loh.

Loh says that a teacher suspected of abuse should be kept away from children. – File picture

Loh mengatakan bahawa seorang guru disyaki penyalahgunaan hendaklah dijauhkan daripada kanak-kanak. – Gambar fail

Memetik contoh kes baru-baru ini yang WCC dikendalikan di mana guru yang didakwa dicabul muridnya, beliau berkata laporan itu difailkan lewat kerana mereka tidak tahu prosedur yang terlibat

.

“Lebih buruk lagi, guru itu kemudian dipindahkan ke sekolah lain sementara siasatan sedang berjalan,” katanya.

“Saya fikir ia tidak masuk akal bahawa tiada tindakan diambil selepas sekian lama. Tambahan pula, memindahkan guru ke sekolah lain memburukkan perkara itu sebagai guru kini mempunyai akses kepada kanak-kanak yang baru. “

Beliau juga dibesarkan The Star laporan di mana seorang guru besar di Sabah segera dipindahkan ke sekolah luar bandar selepas didakwa berkongsi bahan lucah melalui Whatsapp.

Satu lagi berada di Hulu Selangor di mana ibu bapa di sekolah adalah marah bahawa tiada tindakan diambil terhadap seorang guru yang didakwa ditangkap kerana mencabul kehormatan sembilan pelajar.

Walaupun pelbagai rintangan dan birokrasi, dia memuji pihak berkuasa pendidikan kepada berapa cepat pegawai-pegawai dihantar untuk menyiasat apa-apa perkara di sekolah-sekolah, walaupun ia memerlukan menaiki penerbangan.

“Adalah penting bahawa perkara itu dirahsiakan adalah seperti privasi kanak-kanak mesti dilindungi sementara siasatan sedang dijalankan.”

Loh berkata sementara siasatan sedang berlaku, ia akan menjadi yang terbaik jika guru digantung atau sekurang-kurangnya, diletakkan di dalam peranan pentadbiran.

“kebimbangan pertama kami harus keselamatan kanak-kanak di sekolah.”

Beliau juga berkata bahawa dia masih belum melihat seorang guru tunggal ditamatkan kerana melakukan apa-apa jenayah yang kejam.

Adults must be trained well to handle abused children, says Gimbad.

Dewasa mesti terlatih untuk mengendalikan kanak-kanak didera, kata Gimbad.

Loh berkata, manakala siasatan awal biasanya dijalankan dengan cepat, kementerian perlu menjadi seperti berkesan dalam mengendalikan seluruh kes itu.

Beliau menambah bahawa pihak berkuasa pendidikan tempatan biasanya akan menggalakkan ibu bapa untuk membuat laporan polis.

Dengan berbuat demikian, kes itu kemudian menjadi tanggungjawab polis. Tetapi siasatan mereka mungkin mengambil masa yang lama.

Beliau juga berkata ibu bapa kadang-kadang enggan membuat laporan polis kerana proses yang membosankan yang sering diikuti dengan perbicaraan mahkamah.

Ramai ibu bapa, termasuk mangsa, mendapati sukar untuk bersuara kerana stigma yang dikaitkan dengan mereka.

Timbalan Menteri Pelajaran Datuk P Kamalanathan memberitahu The Star kementerian komited untuk menyiasat dan mengambil tindakan tegas terhadap mana-mana pekerja kementerian yang didapati bersalah pelajar menyalahgunakan seksual.

Walau bagaimanapun, kementerian, hanya menamatkan perkhidmatan seseorang pekerja jika mereka didapati bersalah di mahkamah.

“Sama seperti orang lain, guru tidak bersalah sehingga dibuktikan bersalah,” katanya.

“Walaupun siasatan sedang dijalankan, suspek (guru) akan dipindahkan ke kerja pejabat di Jabatan Pelajaran Negeri atau daerah.”

“Kementerian sentiasa bekerjasama dengan pihak polis dan pelbagai jabatan pendidikan negeri dan daerah untuk memastikan bahawa keselamatan dan kesejahteraan pelajar keutamaan. “

Datuk Lok Yim Pheng, setiausaha agung Kesatuan Kebangsaan Profesion Perguruan berkata bahawa jika guru didapati mempunyai didera secara seksual seorang pelajar, langkah segera adalah bahawa dia akan dipindahkan ke sekolah lain sementara siasatan masih belum selesai.

“Undang-undang kita tidak membenarkan penamatan sehingga orang yang didapati bersalah atas suatu kesalahan.”

Lok berkata kesatuan itu membantah keras guru yang menyalahgunakan kedudukan mereka untuk menjadi mangsa kepada pelajar.

“Kita tidak boleh berkompromi dengan ini kerana mereka (pelaku) mencederakan kanak-kanak untuk hidup,” katanya, kerana ramai kanak-kanak didera secara seksual mengalami gangguan tekanan selepas trauma di kemudian hari.

Lok berkata guru yang seksual penyalahgunaan pelajar tidak layak untuk berada dalam profesion, sebagai tugas guru adalah untuk melindungi pelajar dan membawa mereka dalam persekitaran yang selamat.

“Adalah penting bagi pihak sekolah peka dan prihatin guru dan tingkah laku mereka, dan membetulkan masalah ini dengan segera jika mereka mendapati sesuatu yang tidak wajar berlaku.

“Para guru dan ibu bapa juga perlu berkomunikasi dengan anak-anak mereka untuk membuat mereka sedar tentang isu ini,” katanya.

Seorang kaunselor dari sebuah sekolah menengah di Selangor berkata guru perlu bijaksana apabila pelajar mendekati mereka dengan masalah terutamanya jika ia adalah berkaitan dengan penderaan seksual.

Cerita tersebut dirahsiakan, katanya.

A guru besar sebuah sekolah Tamil berkata, ibu bapa sering dinasihati untuk bercakap dengan anak-anak mereka supaya mereka dapat memberikan maklumat yang tepat kepada anak-anak mereka.

“Kami juga bercakap dengan Tahun kami Empat, Lima dan Enam murid membuat mereka sedar bagaimana untuk melindungi diri mereka sendiri,” kata guru besar.

Melihat bagaimana kanak-kanak sering takut untuk bersuara, Petra Gimbad dari Projek Layang-layang berkata bahawa ia adalah penting untuk orang dewasa untuk menjadi terlatih dan dimaklumkan mengenai cara untuk mengendalikan kanak-kanak apabila bercakap tentang penderaan seksual.

Tempoh penyiasatan dan sensitiviti yang terlibat adalah antara isu yang perlu ditangani, katanya. Walaupun jurang dalam sistem perlu dipasang, pihak berkuasa setakat ini telah melakukan kerja yang membanggakan, kata Gimbad

Cerita berkaitan:.

Perlu untuk undang-undang baru untuk menjaga anak-anak selamat

Bercakap ‘kotor’ adalah sebahagian daripada permainan

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

jual beli kereta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *