Home / Berita / MCA: Pengundi pendaftaran insentif tunai sama seperti rasuah

MCA: Pengundi pendaftaran insentif tunai sama seperti rasuah

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

PETALING JAYA: Menawarkan insentif tunai kepada golongan belia untuk memujuk mereka untuk mengundi adalah sama seperti rasuah, kata MCA.

MCA ahli jawatankuasa pusat Datuk Seri Ti Lian Ker (gambar) yang merujuk kepada pertandingan secara dalam talian dengan insentif tunai yang dianjurkan oleh PKR berkaitan NGO Invoke, berkata tiada pihak yang patut mengambil jalan keluar dengan memberi rasuah kepada pengundi yang layak sebagai ini hanya akan menggalakkan amalan lebih korup.

“Oleh kerana, sudah ada terlalu banyak dakwaan amalan penipuan dan rasuah di kalangan rakyat Malaysia.

” Ia tidak akan menjadi bijak untuk meningkatkan bilangan pengundi yang tidak berminat atau jahil dalam politik dengan menggunakan tarikan kewangan untuk melibatkan diri, menarik dan mendaftarkan mereka, “katanya dalam satu kenyataan hari ini.

mereka yang ingin menyertai pertandingan #UntungDaftar dengan Invoke, perlu menulis slogan untuk memujuk belia mendaftar untuk mengundi.

Di Invoke, ia berkata, RM1,000 akan diberikan untuk slogan terbaik, dengan dua hadiah naib juara RM500 setiap satu dan tiga hadiah tempat ketiga RM200 setiap satu.

Pada hari Ahad, PKR setiausaha agung Rafizi Ramli telah tweeted tentang #UntungDaftar.

Ti berkata ganjaran kewangan itu juga akan membawa kepada peningkatan dalam bilangan pengundi yang “politik yang jahil” atau “dengan mudah disogok”.

“Ini akan meningkatkan kecenderungan untuk ahli-ahli politik mengambil jalan keluar dengan lebih rasuah dan rasuah untuk memenangi pilihan raya.

“Dengan persaingan menjadi lebih sengit dan sekiranya kemenangan bergantung kepada peratusan kecil pengundi atas pagar, insentif akan maju ke dalam rasuah dan amalan rasuah akan diguna pakai,” katanya.

Beliau berkata ini adalah sebab mengapa tidak ada pendaftaran pengundi secara automatik.

“amalan Malaysia demokrasi, keadilan dan kesaksamaan masih kurang dan mahu. Kita tidak mahu menarik lebih ramai pengundi jahil, sambil lewa atau tidak bertanggungjawab yang akan meningkat dan menjadi undi penentu.

” Kita tidak boleh risiko keputusan muktamad pilihan raya untuk menjadi bergantung kepada sekumpulan pengundi yang keputusannya tidak berdasarkan kebenaran politik tetapi berdasarkan kesempatan politik dan didorong oleh insentif atau rasuah, “katanya.

Bersih 2.0 telah turut membidas NGO menyifatkan langkah itu sebagai “menyedihkan”.

“Orang ramai perlu menyedari ia adalah hak mereka untuk mengundi dan mereka harus mengambil inisiatif untuk mendaftar,” kata Ketua Bersih 2.0 Maria Chin Abdullah.

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

jual beli kereta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *