Home / Berita / masyarakat perisikan AS menentang had kepada pemantau privasi – memo

masyarakat perisikan AS menentang had kepada pemantau privasi – memo

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

WASHINGTON (Reuters) – Masyarakat perisikan AS tidak menyokong sementara menunggu undang-undang kongres yang akan menyekat kuasa pemerhati privasi yang menasihati Presiden pada program pengawasan kerajaan, menurut memo tidak dikelaskan dilihat oleh Reuters.

jawatan berjumlah pertunjukan jarang sokongan untuk Privasi Civil Liberties pengawasan Lembaga, atau PCLOB , daripada agensi pengintip ia direka untuk menyelia.

Ia datang dalam surat kepada pemimpin-pemimpin jawatankuasa perisikan kongres yang digariskan pembangkang untuk beberapa bahagian bil pembiayaan perisikan tahunan menunggu tindakan di Kongres.

penasihat kanan Presiden Barack Obama akan mengesyorkan kuasa veto rang undang-undang jika Kongres tidak menangani kebimbangan yang dibangkitkan, surat tersebut.

Masyarakat perisikan “menentang keras” sebahagian daripada undang-undang yang dicadangkan yang ingin menghadkan bidang kuasa PCLOB kepada hak privasi rakyat Amerika, dan tidak asing, surat itu, yang ditandatangani oleh Pengarah Perisikan Nasional James Clapper, membaca.

PCLOB adalah “unik terletak” untuk memberi nasihat kepada mengintip agensi mengenai cara untuk menghormati kepentingan privasi global, dan mengehadkan kuasanya “adalah satu langkah penting ke belakang dari pembaharuan yang Presiden telah mengarahkan.”

Sesetengah ahli-ahli Kongres telah semakin cuba untuk menyekat PCLOB, yang mengeluarkan satu laporan pada bulan Januari 2014 yang membuat kesimpulan program Agensi Keselamatan Negara yang dikumpul US metadata telefon secara pukal adalah tidak sah dan tidak berkesan.

supaya program, didedahkan oleh bekas kontraktor NSA Edward Snowden, kemudian diperbaharui oleh Kongres.

Surat itu, bertarikh 9 September, turut membantah peruntukan yang memerlukan PCLOB untuk menjaga kanan perisikan dan pegawai-pegawai kongres dimaklumkan mengenai aktivitinya, perkiraan katanya akan membentangkan pemisahan yang ketara kuasa kebimbangan.

dalam satu kenyataan hari ini, jurucakap ODNI Richard Kolko berkata jawatan dalam huruf “kekal pandangan komuniti perisikan.”

jurucakap PCLOB tidak mengulas mengenai surat itu tetapi dirujuk kepada kenyataan yang melahirkan kebimbangan awal dengan sekatan yang dicadangkan oleh Kongres, sambil menyatakan rakyat Amerika menjadi fokus utama lembaga.

The House jawatankuasa perisikan telah menerima komen pentadbiran dan bekerjasama dengan rakan-rakan Senat untuk memuktamadkan versi rang undang-undang yang boleh digubal menjadi undang-undang, kata seorang jurucakap pengerusi jawatankuasa Devin Nunes, seorang Republikan.

Senator Demokratik Ron Wyden telah meletakkan “memegang” pada bil perisikan kebenaran sebahagiannya disebabkan oleh bahasa PCLOB itu, manuver yang menghalang laluan cepat undang-undang.

PCLOB, panel lima anggota kedua-dua parti dicipta oleh Kongres pada tahun 2004, telah menjadi tanpa pengerusi sejak Julai.

(Versi cerita membetulkan tarikh untuk Julai di perenggan terakhir.)

(Penyuntingan oleh Matthew Lewis)

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

jual beli kereta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *