Home / Berita / Mass shun Ortodoks paus di Tbilisi, beberapa Katolik berubah

Mass shun Ortodoks paus di Tbilisi, beberapa Katolik berubah

Tbilisi (Reuters) – Pope Francis pada Sabtu berkata Mass untuk orang ramai yang luar biasa kecil hanya beberapa ribu penganut Katolik di Georgia, satu perayaan yang menjadi bertambah suram apabila delegasi dari Gereja Ortodoks menjauhkan diri.

Bekas Soviet Georgia adalah overwhelmingly Kristian Ortodoks dan kurang daripada 1 peratus daripada penduduk adalah Katolik, menurut perangkaan kerajaan.

Namun, penganjur berharap satu kehadiran yang lebih besar daripada kira-kira 3,000 orang yang datang ke Mass di sebuah stadium di ibu negara yang mempunyai kapasiti 25,000.

ia adalah salah satu daripada orang ramai yang paling kecil yang pernah dilihat pada Mass paus luar pada 16 lawatan ke luar negeri Francis ‘setakat ini.

dalam halangan lain, delegasi mewakili Patriarch Gereja Ortodoks Georgia, Ilia II, bahawa Vatican telah dijangka untuk datang ke penyembahan, tidak muncul.

Gereja Ortodoks Georgia adalah salah satu daripada lebih konservatif dalam masyarakat Ortodoks di seluruh dunia dan mempunyai sayap kanan melampau yang sama sekali bertentangan dengan mana-mana dialog yang bertujuan untuk perjumpaan dengan Gereja Katolik 1.2 bilion anggota.

Gereja Ortodoks, yang kini berjumlah kira-kira 250 juta penganut, berpecah dengan Rom pada 1054 perpecahan yang dibahagikan agama Kristian kepada cawangan timur dan barat.

Sekumpulan kecil sayap kanan ahli Georgian menghantui paus di setiap berhenti untuk membantah lawatan itu, membawa tanda-tanda membaca: “Vatican adalah penyerang rohani” dan “Pope, gerbang-bidaah, anda tidak dialu-alukan di Ortodoks Georgia. “

dalam usaha yang jelas untuk mengurangkan kebimbangan mereka, Francis memberitahu mesyuarat imam dan biarawati bahawa mereka tidak perlu berasa seperti mereka mempunyai misi untuk menukar penyembah Ortodoks, berkata ini akan menjadi” dosa yang besar “.

” Jangan sekali-kali cuba untuk mengamalkan dakwah terhadap Ortodoks (gereja). Mereka adalah saudara-saudara kita, “katanya.

Walaupun perbezaan teologi antara kedua-dua Churches, Francis telah mengadakan tiga mesyuarat mesra dengan sakit, Patriarch berusia tahun 83 Ilia.

pada majlis itu lalu di Georgia, dia pergi ke pekan pinggir sungai di Mtskheta, 20 km (12.5 batu) dari Tbilisi, untuk memenuhi Ilia dalam yang Svetitskhoveli gereja abad ke-11, kerusi Gereja Ortodoks Georgia.

di sana, Ilia menyatakan “harga yang mendalam dan kasih persaudaraan” beliau untuk paus.

di bawah Francis, yang dipilih dalam 2013, Vatican telah membuat usaha bersepadu untuk memperbaiki hubungan dengan Kristian Ortodoks dengan harapan pertemuan semula akhirnya.

pada awal tahun ini, beliau mengadakan pertemuan bersejarah dengan Kirill, patriak Kremlin balik Ortodoks Rusia Church, yang terbesar dan paling berpengaruh di dunia Ortodoks.

Francis daun pada Ahad untuk berhenti hari panjang dalam Azerbaijan overwhelmingly Muslim sebelum kembali ke Rom.

(Penyuntingan oleh Richard Balmforth)

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

jual beli kereta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *