Home / Makanan / masakan Malaysia Great: Wilayah – Nasi lemak

masakan Malaysia Great: Wilayah – Nasi lemak

Untuk meraikan keesaan Malaysia juga bermakna untuk meraikan kepelbagaian yang lazat. Dalam siri ini, kita melihat dengan lebih dekat pada makanan ikonik negeri dan wilayah di negara ini.

Klik pautan untuk semua cerita-cerita dalam siri ini di masakan Malaysia Great


Ilustrasi:. Foo Chern Hwan

The go-untuk hidangan untuk pekerja lapar bergegas untuk bekerja pada waktu pagi adalah sebungkus nasi lemak

Dijual pada hampir setiap sudut jalan di bandar-bandar seperti Kuala Lumpur, Putrajaya dan Labuan – yang menjadi Wilayah Persekutuan Malaysia – nasi lemak adalah paket enak yang menyesuaikan diri dengan semua dompet, selera dan keadaan

Mahu. sesuatu yang murah? Hanya menggigit sedikit? Tiada masa untuk duduk untuk makan? Dapatkan sebungkus nasi lemak dibungkus dalam daun pisang dan surat khabar lama dengan cepat untuk kurang daripada RM2.

Ini boleh menjadi nasi lemak asas anda, tidak lebih daripada segenggam beras wangi yang dimasak dalam santan, dengan dollop sambal, hirisan timun, ikan bilis, kacang tanah dan telur.

perlu sarapan besar atau mempunyai masa dan wang untuk menikmati? Duduk untuk makan nasi lemak yang besar-besaran: gunung beras wangi yang dimasak dalam santan dan bertimbun dengan pilihan anda topping yang mungkin termasuk ayam goreng, rendang daging, sotong sambal, sambal udang, ikan goreng, telur ikan, telur, acar sayuran, kangkung goreng, dan lain-lain

KL_map_1609.PDF Nasi lemak dimakan begitu kerap dan meluas di seluruh Malaysia, oleh semua lapisan masyarakat, bahawa ia telah menjadi de facto hidangan kebangsaan merayu kepada penduduk 31.7 juta -. 1.8 juta di KL, 80,000 di Putrajaya dan 100,000 di Labuan

Satu tempat teratas dalam Kuala Lumpur untuk memulakan hari yang tepat adalah Nasi Lemak Tanglin. Terletak di Kompleks Makan Tanglin di Jalan Cenderasari, Nasi Lemak Tanglin telah wujud sejak tahun 1948, dan merupakan salah satu yang tertua gerai nasi lemak di KL.

Ia dimulakan oleh Jawa Suriati Jawinrunah, yang pertama kali dikendalikan gerai di bawah pokok ceri besar berhampiran medan selera. Ia bergerak ke lokasi semasa beberapa tahun yang lalu.

cucu Suriati masih beroperasi gerai, yang kadang-kadang kehabisan nasi lemak sebelum ia menjadi asas tengah hari. Tetap tahu cukup baik untuk tidak pergi selepas 10:30 untuk mengelakkan kekecewaan.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak adalah peminat Nasi Lemak Tanglin dan telah menyatakan dalam wawancara bahawa sebagai seorang anak, dia akan menunggang basikal untuk mendapatkan pek kegemarannya nasi lemak di sana.

nasi lemak boleh taburkan dalam pelbagai gaya bergantung kepada yang menjadikannya dan di mana.

di China versi, beras itu boleh dimasak tanpa santan – teknikal tidak lagi menjadi “lemak” beras – dan India kadang-kadang meninggalkan bilis sesuatu pilihan vegetarian

Peranakan Pulau Pinang berkhidmat dengan ikan asam jawa goreng dan udang asam jawa dan dalam. Alor Setar di Kedah, apa yang dipanggil nasi lemak hampir nasi kandar dihidangkan dengan kelapa beras susu diperkaya.

Walaupun nasi biasa boleh digunakan untuk membuat nasi lemak, beberapa tukang masak mengesyorkan beras wangi Thai untuk hasil yang terbaik.

nasi lemaks terbaik dikukus ( “kukus”) dan bukannya rebus. beras ini biasanya aromatised dengan daun pandan, tetapi serai dan halia juga kadang-kadang ditambah.

Komponen penting lain nasi lemak adalah sambal itu, pes tebal rempah ratus biasanya diperbuat daripada tanah kering cili dan bawang merah, berpengalaman dengan gula dan garam dan goreng dengan minyak sehingga wangi.

itu hanya sambal asas, yang ada juga boleh menambah bawang dihiris dan ikan bilis.


Lebih hidangan dari Wilayah

Hokkien Mee noodles at Kim Lian Kee restaurant along Jalan Petaling

Tidak ada yang segan benar biru KL Hokkien mee – ia teguh, tebal dan gelap. Cerita ini mengatakan bahawa Fujian asing Ong Kim Lian membuka gerai mee Hokkien yang pertama di Petaling Street pada tahun 1927. The Kim Lian Kee yang dikendalikan oleh keluarga masih kukuh. Mi goreng dengan api yang tinggi dalam lemak babi diberikan dengan udang, slivers daging babi, hati dan kubis. goreng lemak babi rangup mahkota ini hidangan mi berminyak, yang dibuat lengkap dengan sesudu sambal

Hidangan gaya Hakka bermaksud “mi papan.” – mengangguk kepada cara ia adalah buatan tangan dengan melancarkan doh di atas papan sebelum memotong atau mengoyak ia sehingga. Ia datang dalam dua varian – sup atau kering – dengan topping cincang daging babi, cendawan, ikan bilis goreng dan sayur manis. Sejak kebelakangan ini, cili pan mee, yang datang dengan telur rebus dan pes cili kering, telah menjadi sangat popular.

Banana Leaf Rice at Restoran Sri Paandi in Section 11, Petaling Jaya.

Tradisi India Selatan dari menghidangkan makanan pada daun pisang ” plat “adalah pilihan hidangan yang sangat popular di Malaysia. A daun pisang makan beras biasa terdiri daripada nasi putih, 4-5 jenis sayur-sayuran, jeruk, papadam segar dan pelbagai kari. Rasam, sup masam wangi-wangian, yogurt asli tebal biasanya dihidangkan di sebelah. Ia adalah satu hidangan terbaik dimakan dengan tangan, dan tradisional, daun itu dilipat ke atas ke arah makan sekali makanan itu selesai.

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia