Home / Makanan / masakan Malaysia Great: Sarawak – Laksa

masakan Malaysia Great: Sarawak – Laksa

Untuk meraikan keesaan Malaysia juga bermakna untuk meraikan kepelbagaian yang lazat. Dalam siri ini, kita melihat dengan lebih dekat pada makanan ikonik negeri dan wilayah di negara ini.

Klik pautan untuk semua cerita-cerita dalam siri ini di masakan Malaysia Great


Ilustrasi: Zulhaimi Baharuddin

dari segi kemahiran memasak, Sarawak mungkin lebih dikenali untuk eponim laksa Sarawak ikonik, ciptaan masakan yang muncul selepas Perang Dunia II.

asal-usul laksa Sarawak tidak ditetapkan dalam batu, tetapi menurut Edgar Ong dalam satu artikel dalam Flavours majalah, lagenda tempatan adalah bahawa Teochew pendatang Cina dari Guangzhou bernama Goh Lik Teck pertama bermula menjajakan hidangan mi beliau bersama-sama Carpenter Street Kuching pada tahun 1945.

hidangan ini hanya terdiri daripada enam bahan-bahan, iaitu bagaimana ia mendapat namanya – jangka Hokkien selama enam bunyi seperti “lak” dan “sa” adalah slanga untuk vermicelli.

satu kisah alternatif adalah berasal dari percampuran budaya yang Cina dan Melayu, yang kononnya membawa kepada laksa istilah dari conjoining perkataan “lak” yang bermakna “pedas” dalam negara, dan “sa”, yang dalam bahasa percakapan Hokkien bermakna untuk merebut apa sahaja yang ada – yang sering dimaksudkan vermicelli, kerana ia adalah pokok pantri

Segala yang asal-usulnya, satu perkara yang tidak dipertikaikan.: laksa Sarawak kini sangat popular.

Sarawak_map.PDF Malah, pada tahun 2005, Anthony Bourdain meletakkannya di peta dunia apabila dia dipaparkan laksa Sarawak pada menunjukkan beliau No Reservations.

dalam terakhir dekad, lebih dan lebih kopitiam dan restoran di Semenanjung telah mula menawarkan laksa varian ini, rasa yang tersendiri yang tidak mudah untuk meniru, resipi yang dijaga rapi oleh pihak-pihak berkepentingan walaupun sehingga hari ini.

Lalu perkara yang paling dekat untuk membuat laksa Sarawak sahih adalah untuk membuat ia dari pes komersial – tidak ada budaya tukang masak rumah, malah di Sarawak, mengadun ramuan laksa mereka sendiri dari awal

walaupun Malaysia Airlines suapan Perniagaan dan pertama. Kelas penumpang laksa Sarawak diperbuat daripada pes diimport dari Kuching.

amalan membuat dan menjual pes laksa seolah-olah telah bermula pada tahun 1960-an apabila keluarga Goh mula menjual pes laksa mereka kepada vendor lain.

Juga pada tahun 1960, seorang ahli perniagaan yang berdaya usaha bernama Tan Yong dia mula bereksperimen dengan pes laksa dan apabila dia berasa seperti dia telah memukul jackpot, dia mula menjual pes secara komersial di bawah label jenama Swallow. Oleh kerana kemasyhuran penyebaran jenama ini, orang lain mula memasarkan pes mereka menggunakan pelbagai ikon burung dan juga untuk menaiki populariti jenama Swallow itu.

perkara

anak Tan, Barrett Tan Boon Tiang, telah mengambil lebih jauh, pemasaran Barrett Sarawak laksa pes kepada penonton global dalam talian

Dan sekarang kita datang untuk daging dalam perkara ini. hanya apa yang laksa Sarawak

Sarawak laksa

laksa Sarawak?

Ia pada asasnya mee hoon, omelet dicincang, udang dimasak dan jalur ayam semua terapung dalam sup aromatik, dengan sambal dan kapur beribadah di seberang sungai.

Seperti mana-mana bernilai Sarawak garam beliau akan memberitahu anda, titik permulaan untuk membuat laksa Sarawak yang baik membuat pes laksa yang baik.

satu pes laksa buatan sendiri boleh direka-reka dengan menggabungkan bahan-bahan seperti bawang merah, bawang putih, serai, lengkuas dan cili kering, . dan rempah tanah seperti biji ketumbar, jintan putih, bunga lawang, buah pelaga, bunga cengkih dan buah pala

Ia adalah banyak bahan-bahan dan banyak kerja – beberapa resepi memanggil sehingga 20 bahan-bahan yang memerlukan pengisaran dan mengadun ke membuat pes rempah!

Apabila tanah dan dicampur, pes digabungkan kemudian tumis dalam kuali dan banyak lagi bahan-bahan yang ditambah, seperti kacang panggang, bijan dan serbuk kari.

Apabila pes wangi, kedua-dua ayam dan udang sup ditambah, dan juga santan. laksa ini boleh berpengalaman dengan kicap, cuka, garam atau sos walaupun ikan, mengikut keutamaan.

Kemudian, mi dimasak ditambah kepada laksa dengan ayam, telur dadar dan udang hiasan dan hiasan ketumbar daun, dengan hidangan sambal (dibuat dengan menggabungkan merah cili, bawang, bawang putih, udang kering dan minyak) dan limau segar.

Hasilnya ialah laksa dan bersifat kompleks dan enak, pedas dan sangat, sangat ketagihan , dengan menampilkan kira-kira yang unik perisa yang meminjam dirinya untuk hidangan serba boleh yang boleh dimakan untuk sarapan pagi, makan tengah hari, makan malam atau snek tengah malam, walaupun Bourdain dipopularkan sebagai pilihan sarapan pagi apabila dia merujuk kepadanya sebagai “sarapan tuhan-tuhan . “

di Kuching, mungkin Sarawak Laksa kedai makan yang paling terkenal adalah Choon Hui Cafe, hubungan sulit yang dikendalikan oleh keluarga bersahaja dan Bourdain kegemaran yang telah dipaparkan dua kali di televisyen itu menunjukkan – sekali pada No Tempahan dan sekali lagi pada tahun lepas untuk Parts Unknown CNN.

keturunan Goh juga terus membuat versi mereka laksa Sarawak berdasarkan resipi nenek moyang keluarga, di gerai Meng Heng laksa mereka dalam Megabit Cafe Kuching.


Lebih hidangan dari Sarawak

a keistimewaan masyarakat Melanau pantai, umai adalah hidangan ikan mentah sama dengan ceviche. ikan mentah seperti empirang adalah filleted dan dihiris nipis kemudian diperap dalam campuran halia tempatan, bawang, cili dan jus limau. The Melanau akan menggunakan kelubi asam, atau varian, asam paya, sebagai agen acidulating dan makan dengan biji sago panggang.

Manuk pansuh, atau ayam yang dimasak di dalam buluh makanan istimewa Iban yang kini merupakan kegemaran arus perdana. Hidangan ini dipasang dengan halia, serai, daun ubi kayu (daun ubi), lada hitam dan halia tempatan yang dikenali sebagai Tepus yang digunakan untuk perap ayam selama kira-kira 20 minit. Ini kemudian disumbat ke dalam buluh dan ditutup dengan daun ubi kayu, dan dimasak di atas bara api, lanjutnya steams daging.

Kolo Mee

Ini kering hidangan mi Cina telah menjadi sangat popular sejak beberapa tahun . mi kenyal yang mendahului dengan daging babi cincang dan char siew. bawang goreng, daun bawang, cendawan dan lemak babi juga beberapa suspek yang biasa anda boleh mengharapkan untuk mencari di dalamnya. Sesetengah jelmaan menggunakan daging lembu cincang. Seasonings juga boleh berbeza-beza -. Kadang-kadang cuka digunakan, manakala versi lain dilambung dengan soya cair atau sos ikan

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia