Home / Makanan / masakan Malaysia Great: Perak – Hor menyeronokkan

masakan Malaysia Great: Perak – Hor menyeronokkan

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Untuk meraikan keesaan Malaysia juga bermakna untuk meraikan kepelbagaian yang lazat. Dalam siri ini, kita melihat dengan lebih dekat pada makanan ikonik negeri dan wilayah di negara ini.

Klik pautan untuk semua cerita-cerita dalam siri ini di masakan Malaysia Great


Ilustrasi: Zulhaimi Baharuddin

Mereka mengatakan bahawa wanita yang paling cantik di Malaysia adalah dari Ipoh, menunjuk kepada keindahan seperti pelakon Tan Sri Michelle Yeoh dan Carmen Soo. Ada yang mengatakan ia disebabkan oleh Kinta Valley udara bersih dan air tawar, walaupun yang masih menjadi perdebatan.

Tetapi apa brooks ada hujah adalah bahawa yang terbaik hor menyeronokkan, atau mi beras rata, adalah dari Ipoh. Dan semua orang bersetuju bahawa pasti kerana air musim bunga segar dari pergunungan yang digunakan untuk membuat mi.

Oleh itu, ia adalah menyeronokkan hor bahawa orang membanjiri gerai untuk. Walaupun mi beras rata disediakan di mana-mana di Malaysia, yang dibuat di Ipoh khusus bagi halus dan baldu, meluncur rata ke dalam kerongkong dan sentiasa merawat untuk lelangit.

Perak_map.PDF

penjaja Ipoh telah direka-reka saham khas mereka sendiri untuk melengkapkan kelancaran menyeronokkan hor mereka.

di tempat lain, mi sup beras dibuat dengan stok daging babi yang nyata. short Ipoh dibuat dengan stok daging babi manis dengan udang. Terbaik saham hor menyeronokkan adalah halus dalam kemanisan, ringan salutan nipis, mi halus.

Hor menyeronokkan digarnis hanya dengan ayam ringan-rebus dicincang dan udang dicelur, dengan daun kucai untuk menghidupkan hidangan.

Malah dalam mengantuk Ipoh, tunggulah hor menyeronokkan di gerai popular boleh sehingga satu jam, terutama pada hujung minggu dan cuti umum.

Ipoh Sar Hor Fun

Nikmati mi di Thean Shop Chun Coffee (juga dikenali sebagai Dewan Cermin) di Jalan Bandar Timah atau sebelah di Kong Heng. blogger tempatan James Tan (Ipohmotormouth) juga mencadangkan Ah Tiong Chicken Kuey Teow Stall di Restoran Pulau Sembilan di Jalan Bunga Raya 5, Pasir Puteh dan Bulan De Moon Restaurant di 148, Hala Wah Keong di Ipoh.


Lebih hidangan dari Perak

Perak specialty: Braised Beef with Local Spice (Rendang Tok). (Balik kampung review for Ramadan. Prince Hotel & Residence Kuala Lumpur.) GLENN GUAN/The Star

tok rendang Perak ini tersendiri dengan penggunaan liberal rempah, dan juga tumbuh-tumbuhan aromatik seperti serai dan akar cekur. Ia dipercayai dicipta oleh tukang masak istana dan digunakan untuk berkhidmat hanya untuk keluarga diraja. rendang ini dibezakan oleh tekstur lebih kering dan warna lebih gelap. Ia perlahan-lahan dimasak sehingga cecair dikurangkan, dan daging lembu yang digoreng dalam lemak yang diberikan. Ini menghasilkan daging yang lebih rasa semula daripada lain-lain jenis rendang.

iphng 7The chicken and bean sprouts served at the restaurant of Ng Choy Sing, 42, in Bercham.

ipoh white coffee

Tandatangan makan Ipoh boleh dipasangkan dengan nasi ayam saham atau beras rata mi. ayam rebus dalam stok dan taugeh dengan cepat dicelur dan disimbah dalam sos soya dan minyak bijan. Tapi makanan yang nampak mudah tetapi tiada apa-apa seperti menggigit ke dalam ayam lazat dengan, tekstur seperti sutera-lancar baru sahaja dimasak.

Tidak seperti biasa hitam kopi-o yang dihasilkan oleh biji kopi gelap memanggang dengan gula, marjerin dan gandum, kopi putih ringan panggang dengan hanya marjerin untuk menghasilkan rasa kopi yang lebih tulen. kopi putih berasal di kawasan Old Town Ipoh, di mana kopi kebanggaan berjalan tinggi dan persaingan antara kopitiam bertiup kencang. Stalwart Sin Yoon Loong terpaksa bertarung Nam Heong untuk petak pertama apabila mula kedua meningkat.

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *