Home / Makanan / masakan Malaysia Great: Negri Sembilan – Rendang

masakan Malaysia Great: Negri Sembilan – Rendang

Untuk meraikan keesaan Malaysia juga bermakna untuk meraikan kepelbagaian yang lazat. Dalam siri ini, kita melihat dengan lebih dekat pada makanan ikonik negeri dan wilayah di negara ini.

Klik link untuk semua cerita-cerita dalam siri ini di hidangan Great Malaysia


Ilustrasi: Zulhaimi Baharuddin

Negri Sembilan terletak kira-kira 50km selatan Kuala Lumpur dan mempunyai warisan masakan yang kaya. masakan tersendiri di negeri ini berasal dari kaum Minangkabau, yang berhijrah ke Negeri Sembilan pada abad ke-15 dari Indonesia.

The Minang tinggal di kawasan tanah tinggi di barat Sumatera, benteng-benteng mereka di Bukit Tinggi dan ibu negara, Padang.

The Minang adalah masyarakat matrilineal yang terbesar di dunia dan beberapa ulama berpendapat bahawa adat inilah yang menyebabkan diaspora Minang. Terdapat beberapa 4.5 juta Minang yang tinggal di Sumatera, dan seberapa banyak tersebar ke banyak bandar-bandar Indonesia dan Malaysia dan di Singapura.

lelaki Minangkabau diberikan kepada mengembara ( “merantau”) untuk mencuba nasib mereka. Lain-lain mengatakan budaya matrilineal adalah hasil daripada diaspora ini: dengan lelaki jauh, ia hanya logik untuk tanah tangan dan harta turun kepada orang-orang di rumah

N.Sembilan_map.PDF Banyak Minang menetap di Negeri Sembilan dan membawa bersama. mereka identiti gastronomi yang berdarah ke dalam DNA masakan di negeri ini, yang membawa kepada repositori makanan Minangkabau yang dipengaruhi unik.

Ini termasuk penggunaan liberal cili api (cili padi atau cili padi), orang-orang kecil, berapi-api lidah-pembakar yang merupakan tulang belakang dalam persembahan Negri seperti ketam (ketam) dan udang (udang) goreng cili api

Menurut chef Datuk Ismail Ahmad -. yang berasal dari Rembau, Negeri Sembilan, dan berjalan restoran Melayu popular Rebung di Kuala Lumpur – masakan Negri juga menampilkan membunuh watak-watak yang berulang-ulang yang lain, seperti kunyit hidup, krim kelapa, serai dan asam. Garam laut juga tambahan popular untuk hidangan tempatan.

Antara hidangan yang paling popular di negeri ini adalah daging lembu atau rendang ayam, secara tradisinya wangi, hidangan dimasak perlahan yang bermegah tender, daging baldu, bersifat pedas kaya dan perisa kelapa tropika.

Menurut Ismail, apa yang membuatkan Negri rendang begitu unik adalah kekurangan kerisik (bakar, kelapa parut) dalam hidangan. Dalam lelaran lain rendang, elemen kelapa yang lazat, sedikit segar adalah penting dan sering ditambah selepas santan telah diserap ke dalam pinggan. Versi Negri tidak tanpa, dan bukannya menggabungkan lebih santan.

Menurut Ismail, apabila membuat rendang ayam sebagai contoh, susu dari tiga biji kelapa akan digunakan untuk satu ayam! Tetapi seperti kebanyakan resipi, pendapat sering berbeza dan terdapat perbezaan dalam resipi pusaka dalam masyarakat dan juga keluarga.

Menurut chef Ard Abdul Aziz, chef sous eksekutif kedai makan Melayu mewah The 39 Restaurant, beberapa rendangs Negri dapat menerapkan kerisik dan masih menggunakan kuantiti besar santan dalam resipi

di Negeri Sembilan, terdapat dua versi popular di rendang -.. yang rendang Kuala Pilah dan rendang Rembau

The Beef rendang, a combination of Sarawak recipe and local recipe

Kuala Pilah rendang dilambangkan oleh warna kuning Musim panas itu. rendang ini mempunyai kunyit hidup, serai dan santan tetapi tiada bawang sama sekali, yang menghasilkan keputusan yang minimum kurang manis. Beberapa versi juga menggunakan puding daun, herba tempatan yang meningkatkan aroma hidangan. Dalam penyesuaian ini, daging tumis untuk tempoh yang singkat, menyebabkan warna yang lebih ringan dan lebih kuah seperti ketekalan.

Rembau rendang, yang lebih popular, pada asalnya dibuat dengan menggunakan daging kerbau dan kerbau adalah cara yang banyak kembali apabila. Hari-hari ini, daging lembu (atau ayam) sering digunakan.

Rembau rendang ialah, warna kayu gelap dan agak pedas, kerana ia dibuat dengan menggunakan padi cili dan cili kering.

Ard menambah bahawa warna gelap rendang ini adalah hasil daripada waktu memasak perlahan, menyebabkan lebih kaya, hidangan yang lebih kering. Gaya ini juga termasuk bawang, yang nampaknya sentiasa dihiris -. tidak pernah dicampur ke dalam pes, menurut Ismail

Cili padi atau cili padi adalah sentiasa ada dalam masakan Malaysia dan Indonesia, dan amat pedas, Daftar- ing antara 100,000 kepada 250,000 pada skala Scoville itu. Mereka telah dibawa ke Malaysia oleh Portugis, dan telah mengambil menetap kekal dalam budaya masakan di negara ini, segala-galanya daripada menyusup sambal untuk rendang dengan haba marah. Semua cili berasal dari Mexico dan telah merebak di seluruh dunia oleh Portugis dan Sepanyol.

Coconuts adalah sebahagian tetap daripada diet tropika dan subtropika. Di India dan Asia Tenggara, semua bahagian pokok itu digunakan. Dalam masakan, santan dan minyak, dan kadang-kadang air dan daun pelepah, digunakan. Dalam masakan Minang, santan pekat dan nipis dibezakan. santan pekat datang dari pertama menekan daging parut dan santan nipis dari kedua menekan, dengan tambahan air. santan pekat biasanya digunakan untuk pencuci mulut atau hidangan enak kaya manakala santan nipis adalah sebahagian daripada sehari-hari memasak dalam kebanyakan rumah di Malaysia.


Lebih hidangan dari Negeri Sembilan

Bagi sesetengah orang, ada lawatan ke Seremban lengkap tanpa pensampelan pastri ini disumbat dengan kaya, sedap pengisian, daging barbeku cincang masin-manis. Baked sehingga perangan, pastri berlapis adalah tidak stabil dan segar. Satu tidak boleh ketinggalan yang terbesar dan paling terkenal lot: Empayar Seremban Siew Pow menduduki yang besar, mengenakan kompleks tidak jauh dari lebuh raya Utara-Selatan. Perniagaan yang dikendalikan oleh keluarga mula menjual pau yang dibakar pada tahun 1973.

ORIGINAL TASTE : Daging goreng (top: fried beef fillet) and gulai daging salai (bottom: smoked beef in tumeric gravu)

Daging salai

terkenal dengan daging salai dalam semua Negri pilih atur yang – ayam, itik atau daging lembu. Malah, daging di Negeri Sembilan jarang panggang kerana merokok adalah begitu popular. amalan ini bermula sebagai satu cara untuk memelihara dan memanjangkan jangka hayat daging. Merokok menghilangkan kelembapan dan mengeringkan daging. Ia juga menambah rasa berasap dan mengunyah enak lazat. Oleh itu dipelihara, daging salai boleh digunakan untuk memasak pelbagai jenis hidangan tempatan.

Masak lemak cili api

Masak lemak adalah , gaya memasak berkrim kunyit-diselitkan di mana-mana di seluruh negara … tetapi tidak ada tempat adalah sebagai terkenal sebagai di negeri Sembilan, kerana kaedah ini biasanya dikaitkan dengan Minang yang tinggal di negeri ini. The Minang haba penyayang dial up lemaks masak mereka dengan hebat genggam cili api. Gaya yang menggunakan yang banyak santan pekat dan digunakan sebagai kuah asas untuk daging, makanan laut dan sayur-sayuran.

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia