Home / Makanan / masakan Malaysia Great: Kedah – Laksa

masakan Malaysia Great: Kedah – Laksa

Untuk meraikan keesaan Malaysia juga bermakna untuk meraikan kepelbagaian yang lazat. Dalam siri ini, kita melihat dengan lebih dekat pada makanan ikonik negeri dan wilayah di negara ini.

Klik pautan untuk semua cerita-cerita dalam siri ini di masakan Malaysia Great


Ilustrasi: Zulhaimi Baharuddin

di Kedah, mereka suka laksa begitu banyak mereka mempunyai ia pada setiap masa dalam sehari. Mereka juga berkhidmat laksa untuk jamuan perkahwinan dan semasa musim perayaan seperti Hari Raya.

Laksa Kedah atau laksa Utara (utara laksa) adalah hidangan mi beras dalam kuah asam berperisa berasaskan ikan, dihias dengan timun dihiris dan bawang, dan beraroma dengan herba seperti daun kesum. nota dominannya adalah masam asam dan kemanisan ikan, tetapi ada juga tanda-tanda bahawa pedasnya. Mereka yang suka pedas laksa mereka hanya boleh menambah cili padi lebih cut burung. Otak udang, atau pes udang, adalah mesti mempunyai perasa untuk menambah lebih rasa dan mendalam.

Laksa Kedah dibezakan dengan nipis, kuah masam, dan dengan menggunakan beras yang baru dibuat, yang lebih lembut daripada jenis pra-pakej ini. penjual laksa Melayu berkhidmat hidangan dengan sesudu Nyiur sambal (sambal kelapa).

Kedah_map.PDF

kampung Terdapat juga memancing di sepanjang pantai Kedah di mana ikan segar yang banyak. Rahsia laksa lazat kuah Kedah adalah dalam menggunakan ikan segar; jenis popular adalah ikan kembung, seperti ikan kembung, atau selayang ikan atau sardin.

Sesetengah keluarga masih berkhidmat laksa mereka Kedah dengan ulam halus dihiris seperti selom daun, ulam raja dan pucuk Gajus (gajus muda daun kacang) .

Terdapat gerai-gerai laksa di seluruh negeri, yang beroperasi pada setiap jam. Tetapi yang paling terkenal adalah Laksa Teluk Kechai di Jalan Kuala Kedah di Alor Setar.

JBNLIDO: ONE OF THE LOCAL DELICACIES LAKSA KEDAH SERVED  AT THE RESTAURANT/APR 28, 2003

Dataran subur Kedah menjadikannya jelapang padi Malaysia. Rice adalah hati-rentak kerajaan dan rakyat mempunyai lelangit yang menerima nuansa lembut. True laksa biru penggemar Kedah akan memberitahu anda bahawa mi beras yang baru dibuat lebih lembut, bersifat lebih poros dan lebih menyerap rasa kuah. Seorang

gerai laksa yang paling terkenal di sini adalah Zakaria Laksa, yang dikendalikan oleh sebuah keluarga yang telah membuat laksa selama hampir 70 tahun. Mereka membuat mi beras setiap hari di belakang restoran mereka. A doh beras dibuat, kemudian diletakkan di dalam acuan yang dipanggil kebuk, yang extrudes helai panjang mi yang jatuh ke dalam tong air untuk memasak mendidih. Mereka kemudian melengkung dengan penapis dan kiri ke longkang dan sejuk.


Lebih hidangan dari Kedah

The gulai nangka masak lemak is a rich gravy-type dish made from young jackfruit, fresh turmeric leaves, lemongrass, as well as a paste comprising a mix of onion, ginger, lengkuas, chilli padi, shallots and fresh turmeric.

Anda akan mencari gulai nangka di mana-mana gerai nasi berlauk di Kedah, pengeluar penting nangka (nangka). Aromatik, kuah kuning berkrim dibuat dengan muda, nangka yang belum masak. Kulit ini dikeluarkan dan buah-buahan potong baji, biji dan semua. Nangka mempunyai besar, rasa penuh daging dan boleh menjadi pengganti daging.

Traditional sweets: Those who want a taste of traditional desserts could go for the Dodol

diperbuat daripada santan kelapa, gula kelapa dan tepung beras, ini adalah tebal , kek manis dan melekit dibuat dalam pelbagai perisa termasuk durian dan pandan. Semasa perayaan seperti Hari Raya, pembuatan dodol adalah satu usaha bersama di kampung-kampung, kerana rakyat mengambil bertukar kepada kacau tong besar pes melekit atas api yang rendah, untuk jam pada akhir.

Kuih Bahulu is a traditional Malaysian mini sponge cake baked in special moulds of various shapes.

Kedah suka ini kek span bakar perayaan dibuat dengan telur dan tepung gandum. Mereka bakar sepanjang tahun dan menikmatinya dunked dalam kopi o. Dipanggil bahulu, kuih baulu atau kuih bolu – dari “bolo” Portugis yang bermaksud “kek” – mereka datang dalam pelbagai bentuk tetapi bahulu cermai, yang menyerupai buah cermai berbentuk bintang, adalah yang paling popular

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia