Home / Makanan / masakan Malaysia Great: Johor – Laksa

masakan Malaysia Great: Johor – Laksa

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Untuk meraikan keesaan Malaysia juga bermakna untuk meraikan kepelbagaian yang lazat. Dalam siri ini, kita melihat dengan lebih dekat pada makanan ikonik negeri dan wilayah di negara ini.

Klik pautan untuk semua cerita-cerita dalam siri ini di masakan Malaysia Great


Ilustrasi:. Zulhaimi Baharuddin

Laksa Johor adalah hidangan kegemaran di negeri ini dan dihidangkan semasa musim perayaan seperti Hari Raya

Orang-orang daripada negeri ini akan mengenalinya kebanyakan sebagai laksa yang dibuat dengan mi spageti -. walaupun kebanyakan rakyat Malaysia hanya menjadi biasa dengan pasta kering apabila spageti Bolognese menjadi popular di sini pada 1980-an

adalah dipercayai bahawa Sultan Abu Bakar – dikenali sebagai “Pengasas Johor moden” dan dikatakan raja Melayu yang pertama melawat Eropah pada tahun 1866 – mengarahkan tukang masak diraja untuk menggunakan spageti dan bukannya beras tradisional di laksa beliau Johor. Menurut buku itu Johor Lelangit:. Tanjung Puteri Resipi ditulis oleh Kalsom Taib dan Hamidah Abdul Hamid, Sultan telah memperoleh cinta untuk pasta semasa perjalanannya ke Itali

“Kami telah menggunakan spageti dalam laksa Johor selama yang saya ingat, daripada apabila saya adalah seorang kanak-kanak pada tahun 1950, “kata penasihat Pride Foundation Nasirah Aris, 69.” di Johor, kita tidak menanam padi, jadi mungkin ia adalah lebih mudah untuk digunakan spageti. Ia juga adalah kurang membosankan daripada membuat mi beras. “

Johor_map.PDF Dalam keluarga Nasirah, mereka yang tertentu tentang bahan-bahan yang digunakan untuk membuat kuah laksa itu. Kebanyakan hanya menggunakan ikan, tetapi laksa Johor juga mempunyai udang dan udang kering dan ikan. hanya bahan-bahan pilihan seperti ikan parang (ikan parang), ikan kurau (senangin), udang segar dan berkualiti kering makanan laut baik digunakan.

Bahan-bahan ini berkualiti kos agak sedikit dan Nasirah mengatakan bahawa laksa Johor digunakan untuk dibuat kebanyakannya di atas rumah-rumah kelas menengah di negeri ini. Sehingga hari ini, laksa terbaik Johor adalah untuk diberikan di rumah, bukan di restoran atau gerai-gerai.

Membuat campuran rempah dan menyediakan makanan laut yang sedang memakan masa tugas. tukang masak Johor memberi perhatian teliti kepada Hiasan dan accompaniments.

LAKSA JOHOR

The garnishings untuk laksa Johor ialah timun, taugeh, kacang panjang, daun kesum (Polygonum) dan daun selasih (Thai selasih).

“timun itu perlu dipotong dengan cara yang tertentu. Kita perlu pertama mengupas, potong menjadi jarak yang lebih pendek dan memotong di sekitarnya dalam gerakan membulat untuk mendapatkan jalur lama sebelum memotong ke julienne, “kata Nasirah.

The mesti mempunyai perasa adalah sambal belacan dan calamansi limau. Hidangan ini juga sentiasa ditaburi dengan lobak jeruk Cina (chye poh).

Banyak Johor biasanya makan Johor laksa mereka dengan jari mereka, dan bukannya dengan garpu dan sudu.


Lebih hidangan dari Johor

Two recipes for Otak-otak are given in the book - one grilled and the other steamed (Otak-otak Siam).

otak-otak adalah kastard ikan berperisa dengan herba seperti kunyit dan serai, dibungkus dengan daun kelapa dan panggang. ialah Muar yang paling terkenal dengan bakar otak-otak dan pengunjung bakul ini jauh oleh kotak. Mereka adalah yang paling mencabar dengan resipi otak-otak mereka, dan anda akan mencari otak-otak diperbuat daripada makanan laut yang lain seperti udang, ketam, kerang dan kepala walaupun ikan.

Pajeri Nenas (pineapple curry)

pajeri nanas biasanya dihidangkan sebagai iringan kepada hidangan nasi kaya. cincin tebal atau ketulan nanas tumis dalam ramuan rempah, santan atau kerisik dan gula Melaka. Ia rebus perlahan-lahan sehingga cecair telah dikurangkan, membuat untuk hidangan manis-manis. Ia hampir selalu dihidangkan di majlis perkahwinan di Johor untuk mengiringi nasi beriani atau nasi minyak.

The mouth watering Asam Pedas is a familys secret recipe. Its the best seller at My Asam Pedas shop.

Asam pedas ialah kari ikan merah berasaskan asam jawa-yang akan menetapkan deria anda terbakar. Ia panas, masam dan hanya anak lelaki yang manis, dan kelezatannya bergantung kepada mengimbangi rasa ini dengan sempurna. Cooks menggunakan semua jenis ikan untuk masak asam pedas dengan garnishings seperti wanita jari, tomato dan terung. Daun kesum dan obor bunga kantan memberi asam pedas aroma yang tersendiri dan rasa.

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *