Home / Berita / masa yang tidak menentu untuk tentera Korea Selatan

masa yang tidak menentu untuk tentera Korea Selatan

Smaller force: The military currently plans to reduce the 630,000-strong force to 520,000 by 2022.

kuasa yang lebih kecil: Pihak tentera kini merancang untuk mengurangkan daya 630,000-kuat kepada 520,000 menjelang 2022.

Sebuah mahkamah tinggi Korea Selatan mengekalkan keputusan mahkamah rendah yang memerintah terhadap Pentadbiran Tenaga Kerja Tentera untuk membatalkan perkhidmatan perintah imuniti tentera untuk seseorang yang mengalami dysphoria jantina.

The Seoul High Mahkamah memutuskan semalam memihak kepada seorang wanita transgender yang berusia 25 tahun yang dikenali dengan nama keluarga beliau Lee, memohon pembatalan perintah pendaftaran MMA.

MMA mendakwa pendaftaran Lee adalah sesuai, kerana tidak ada bukti untuk menunjukkan bahawa Lee jantina dysphoria cukup serius hanya berdasarkan “subjektif dan unilateral” testimoni Lee. Lee tidak menjalani prosedur menukar jantina.

MMA berkata Lee tidak kerap menerima hormon atau lain-lain prosedur perubatan dan bahawa ia adalah sukar untuk menganggap bahawa Lee mengalami kesukaran sosial dan pekerjaan kerana dysphoria jantinanya .

Mahkamah Tinggi, bagaimanapun berkata ia masih merisaukan untuk membuat kesimpulan bahawa Lee tidak mengalami kesukaran.

Lee telah dikerah pada September 2012 selepas beberapa keputusan peperiksaan fizikal yang berbeza. Tetapi dia telah dihantar pulang sebaik sahaja kerana gangguan personaliti, antara sebab-sebab lain.

Dalam pemeriksaan susulan, Lee sekali lagi diarah mendapatkan pada bulan Jun 2014, walaupun pejabat peperiksaan diadili bahawa Lee mempunyai dysphoria jantina . Lee memfailkan saman pada bulan Januari 2015 untuk pembatalan pesanan pengerahan itu.

Hukum pertama berkata Lee menerima rawatan psikologi yang konsisten selama lebih empat tahun untuk dysphoria jantina dan bahawa ia adalah sukar untuk menganggap bahawa Lee telah berbohong mengenai keadaan beliau untuk semata-mata untuk mengelakkan perkhidmatan tentera. Kumpulan hak asasi manusia menuduh MMA memaksa wanita transgender untuk menjalani prosedur menukar jantina tanpa peraturan kerana dengan menolak untuk mengiktiraf dysphoria mereka.

Keputusan mahkamah datang hanya selepas MMA mendedahkan bagaimana lebih 3,400 lelaki Korea memutuskan untuk menggugurkan kewarganegaraan mereka setiap tahun untuk mengelakkan perkhidmatan tentera wajib.

Menurut data MMA, beberapa 17.229 lelaki Korea tertakluk kepada duti tentera wajib hilang atau membatalkan kewarganegaraan mereka dari 2012 hingga Julai tahun ini.

Antaranya, 15.569 dilucuthakkan kewarganegaraan Korea mereka dengan memperoleh yang lain kewarganegaraan melalui penduduk jangka panjang di luar negara.

Sesetengah 1660 adalah mereka yang telah memegang dua kerakyatan dan kemudian memutuskan untuk memilih kewarganegaraan asing sebelum mereka berpaling 18.

Kebanyakan mereka adalah orang-orang yang dilahirkan di negara asing manakala ibu bapa mereka yang tinggal di sana untuk kajian atau kerja.

Dalam laporan yang berbeza, 92 pegawai-pegawai berpangkat tinggi daripada 2,520 penjawat awam dengan gred 4 dan ke atas telah didakwa dikecualikan daripada perkhidmatan tentera. Pegawai-pegawai yang memegang jawatan berpengaruh termasuk ahli parlimen, hakim-hakim kanan, ketua pendakwa, diplomat, pendidik dan dekan universiti, dilaporkan juga mempunyai anak-anak mereka mengelakkan perkhidmatan tentera.

Korea Selatan telah memulakan sistem wajibnya tentera untuk lelaki dari 1951 apabila tercetusnya Perang Korea (1950-1953).

Terdapat perbahasan yang berterusan di negara ini oleh mereka yang menganjurkan keperluan pelaksanaan kuat perkhidmatan tentera Korea Selatan kekal teknikal berperang dengan Korea Utara.

Mereka dicabar oleh mereka yang menekankan hak untuk memilih kewarganegaraan seseorang dan ukuran etika yang lebih fleksibel kepada orang-orang yang memperoleh dua kerakyatan kerana ibu bapa mereka berkhidmat di luar negara.

Kemudian ada yang menolak untuk sistem tentera sukarela, tetapi mereka ditentang oleh orang yang berpendapat ia adalah terlalu awal pada masa ketegangan rentas sempadan dipergiatkan.

Tentera kini rancangan untuk mengurangkan daya 630,000-kuat kepada 520,000 menjelang 2022.

senarai menunggu perkhidmatan tentera telah protracting pada tahun-tahun kebelakangan ini lelaki muda memilih untuk berkhidmat dalam cahaya yang pasaran kerja teruk. Sehingga 2015, beberapa 52,000 lelaki berusia antara 18 dan 40 tahun kini dalam senarai menunggu untuk memasuki tentera selepas lulus pemeriksaan fizikal mereka.

Walaupun laporan berbeza-beza, Korea Utara dikatakan mempunyai kuasa yang 1.2 juta yang kukuh melalui sistem terpilih wajib tentera yang juga berlaku kepada kaum wanita, dengan tempoh perkhidmatan yang terdiri daripada sembilan hingga 13 tahun.

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.