Home / Sukan / Marquez menjamin kejuaraan dunia ketiga

Marquez menjamin kejuaraan dunia ketiga

(Reuters) – Pelumba Honda Marc Marquez terjamin MotoGP kejohanan ketiga dalam tempoh empat tahun pada hari Ahad dengan memenangi Grand Jepun Prix ​​selepas pesaing terdekatnya Valentino Rossi dan Jorge Lorenzo kedua tersingkir.

Pelumba Sepanyol berusia 23 tahun itu hanya mempunyai peluang tipis untuk mengelak gelaran tetapi kemenangannya di Motegi memberinya 77 mata jawatan naib presiden parti lebih Itali Rossi, yang bermula dari petak tetapi merosot ke dalam batu awal.

“Setiap tahun adalah benar-benar keras dan anda sentiasa memberi maksimum anda … tetapi tahun ini, tekanan yang saya rasai, terutama di awal musim, adalah benar-benar benar-benar tinggi, “Marquez kepada pemberita.

” Saya rasa lebih banyak tekanan tetapi ia memberikan saya motivasi tambahan. gabungan ini disimpan saya benar-benar memberi tumpuan. “

Sudah pelumba termuda yang memenangi perlumbaan MotoGP dan gelaran itu pada musim sulungnya pada tahun 2013, kemenangan Marquez di Jepun menjadikan beliau yang paling muda untuk mengelak tiga kejohanan.

Marquez berkata kehilangan kejohanan untuk Lorenzo tahun lalu mengajarnya bagaimana untuk mengendalikan tekanan.

“Kadang-kadang saya terlupa untuk menikmati kerana tekanan adalah untuk tinggi. Pasukan itu bantuan yang besar tahun ini bersama mereka, Aku lupa tekanan.

“A juara sebenar adalah apabila anda boleh menyimpan tekanan. Okay, anda boleh melakukan kesilapan yang sama lagi tetapi pada tahun lepas saya membayar harga yang mahal belajar konsisten yang sangat penting. Tetapi saya belajar. “

Beliau selesai hampir tiga saat di hadapan pelumba Ducati Andrea Dovizioso, dengan Maverick Vinales ketiga Suzuki.

dengan Rossi, tujuh kali juara kelas perdana, cepat daripada perdebatan, Lorenzo diperlukan untuk menduduki tempat keempat atau lebih baik untuk menjaga pertahanan gelarannya hidup.

Pemain Sepanyol itu, yang mengalami kemalangan yang menakutkan dalam amalan pada hari Sabtu tetapi kembali ke trek untuk melayakkan ketiga grid, berjuang untuk menyimpan dalam sentuhan Marquez.

Tetapi Lorenzo mengalami tekanan dari keras-pengisian Dovizioso dan bangsa berakhir dalam batu itu dengan lima pusingan untuk pergi selepas akhir tergelincir depan.

kejohanan, kini perarakan kemenangan Marquez, kepala ke Pulau Phillip, Australia minggu depan.

(Laporan oleh Ian Ransom di Melbourne dan Shravanth Vijayakumar di Bengaluru; Penyuntingan oleh Amlan Chakraborty)

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

jual beli kereta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *