Home / Percutian / Mari kita membuat ia lebih mudah bagi orang-orang kurang upaya untuk perjalanan

Mari kita membuat ia lebih mudah bagi orang-orang kurang upaya untuk perjalanan

Let’s make it easier for people with disability to travel

Hari Pelancongan Sedunia 2016 bertemakan sekitar meningkatkan akses untuk orang kurang upaya. Photo:. AFP

Malaysia

Dengan hampir satu bilion orang dianggarkan tinggal dengan beberapa bentuk kecacatan, tema Hari Pelancongan Sedunia tahun ini ialah pelancongan diakses untuk semua

pada 27 Sept, dunia diingatkan bahawa keindahan alam semula jadi planet dan kepelbagaian tidak boleh eksklusif untuk dapat-bertubuh dan setiap orang mendapat faedah daripada akses sejagat dalam pelancongan.

“Kebanyakan daripada kita akan membangunkan beberapa bentuk kecacatan pada peringkat tertentu, dan lambat laun kita akan mempunyai keperluan akses khusus untuk infrastruktur pelancongan, perkhidmatan dan produk, “membaca laporan yang disediakan oleh Pertubuhan Pelancongan Dunia Bangsa-Bangsa Bersatu (UNWTO).

sudah dianggarkan bahawa peratusan pelancong Australia yang kurang upaya adalah kira-kira 11% daripada jumlah bilangan pelancong, manakala 12% daripada pelancong domestik di UK telah didapati mempunyai kecacatan atau masalah kesihatan jangka panjang, menunjukkan UNWTO itu. Para pelancong British kurang upaya juga menghabiskan lebih banyak wang dan log lebih semalaman tinggal jauh dari rumah daripada pengembara purata.

Kajian di Amerika Syarikat juga telah menunjukkan bahawa orang dewasa Amerika yang kurang upaya atau pergerakan terbatas membelanjakan purata US $ 13.6bil (RM56.2bil) setiap tahun.

Bukan sahaja pelancongan diakses hak asasi manusia penting, tetapi UNWTO menunjukkan bahawa ia memberikan peluang perniagaan kepada pengusaha pelancongan, terutamanya apabila ia datang untuk memenuhi keperluan penduduk penuaan di dunia yang mempunyai pendapatan boleh guna untuk berbelanja dan apa-apa tetapi masa di tangan mereka.

“setiap orang mempunyai hak untuk mengakses riadah dan pelancongan perkhidmatan secara sama rata,” kata Bangsa-Bangsa Bersatu Setiausaha Agung, Ban Ki-moon dalam satu kenyataan.

“Namun satu bilion orang di seluruh dunia yang hidup dengan kecacatan, bersama-sama dengan kanak-kanak, warga tua dan orang kurang keperluan akses lain, masih menghadapi halangan dalam asas-asas mengakses perjalanan seperti maklumat yang jelas dan boleh dipercayai, pengangkutan yang cekap dan perkhidmatan awam, dan persekitaran fizikal yang mudah untuk mengemudi. Walaupun dengan teknologi moden, mereka yang mempunyai visual, pendengaran, pergerakan atau kecacatan kognitif sedang ketinggalan dalam banyak destinasi pelancongan. “

The UNWTO mengesyorkan termasuk pelancong kurang upaya dalam bahan-bahan promosi; menggunakan Braille, bahasa isyarat dan cara-cara augmentatif lain untuk berkomunikasi dengan orang kurang upaya; termasuk laluan diakses dan laluan pejalan kaki; dan memberikan jumlah yang munasabah bilik untuk para tetamu dengan keperluan khas. – AFP RELAXNEWS

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.