Home / Sukan / Malaysia menunjukkan jantung pada tipis 2-1 kepada UAE

Malaysia menunjukkan jantung pada tipis 2-1 kepada UAE

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Baddrol Bakhtiar (second right) scored Malaysia’s goal in the 2-1 defeat to the UAE at the Shah Alam stadium. – GLENN GUAN / The Star

Baddrol Bakhtiar (dua kanan) menjaringkan gol Malaysia dalam kekalahan 2-1 kepada UAE pada Shah Alam stadium. – GLENN GUAN / The Star

SHAH ALAM: Dari 10-0 ke 2-1. Itu agak pencapaian.

Malaysia dipulihkan beberapa kebanggaan apabila mereka pergi berjuang ke kelab gergasi Timur Tengah United Arab Emirates (UAE) 2-1 dalam Piala Dunia Kumpulan A perlawanan kelayakan kedua terakhir di Stadium Shah Alam pada Selasa.

Permainan ini dimainkan secara tertutup tetapi itu tidak menghalang pasukan UAE yang lebih unggul daripada mengambil dominasi perlawanan.

Banyak mempunyai lelaki jurulatih sementara dijangka Datuk Ong Kim Swee menderita pukulan lain selepas dimalukan 10-0 oleh pihak yang sama di Abu Dhabi pada 3 September

Kim Swee memilih permainan padat dengan pembungkusan bahagian tengah dengan ketua pasukan Safiq Rahim, Baddrol Bakhtiar dan Ahmad Fakri Saarani, yang sebati untuk memecahkan larian menyerang UAE.

Omar Abdulrahman, yang LiveWIRE pasukan UAE, adalah ancaman berterusan pada separuh Malaysia dengan gerak kaki mewah beliau. Beliau memainkan peranan sterling kehilangan 10-0 Malaysia di Abu Dhabi.

Dan ia adalah pemain bintang UAE yang membuka akaun untuk pasukannya pada hari Selasa, lencong rembatan melepasi penjaga gol, Mohd Izham Tarmizi pada minit ke-22.

Skipper Ahmed Khalil menggandakan jaringan apabila dia melekap kepada Omar melalui bola, bulat penjaga gol Mohd Izham Tarmizi dan slotted ke dalam pintu gol yang kosong pada minit ke-52.

Kemudian, terhadap jangka bermain, Malaysia mengejutkan pelawat apabila Wan Zack Haikal memperoleh sepakan percuma di tepi kotak UAE. Safiq diapungkan hantaran silang mengusik dan pemain tengah Baddrol menerkam menghantar tandukan kuat menewaskan penjaga gol UAE Khalid Eisa pada minit ke-59.

Ia hanya memberi ganjaran untuk Baddrol yang baru berkahwin, yang telah dipendekkan bulan madu untuk menyertai pasukan kebangsaan minggu lalu.

Tersentak dengan jaringan itu, UAE terus menekan satu pertiga tetapi pertahanan Malaysia, bala oleh Mohd Aidil Zafuan, berdiri teguh untuk menafikan pengunjung.

Para pemain Malaysia boleh mengambil hati daripada prestasi ini, walaupun gagal layak ke Piala Dunia 2018 selepas mengumpul empat mata daripada tujuh perlawanan.

Arab Saudi (16pts) muncul juara kumpulan, diikuti oleh UAE (13pts) dan kedua-duanya masih mempunyai satu perlawanan dalam tangan. Palestin mempunyai sembilan mata manakala Timor Leste naikkan kumpulan dengan dua mata.

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *