Home / Berita / Malaysia mengutuk pembunuhan pekerja kemanusiaan

Malaysia mengutuk pembunuhan pekerja kemanusiaan

Pertinent issue: Dr Ahmad Zahid expressing a point to UN Secretary-General Ban Ki-moon at the High-Level meeting on the Syrian crisis in New York. —Bernama

isu penting: Dr Ahmad Zahid menyatakan satu titik untuk Setiausaha Agung PBB Ban Ki-moon pada mesyuarat peringkat tinggi di krisis Syria di New York. -Bernama

NEW YORK: Ketika Malaysia menyatakan kutukan yang kuat di Majlis Keselamatan serangan udara ke atas Bangsa-Bangsa Bersatu yang disokong konvoi kemanusiaan di Syria yang mengorbankan 20 orang, badan dunia itu mengumumkan mengangkat segera penggantungan pada penghantaran bantuan.

Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, yang berucap Majlis Keselamatan semalam, berkata Malaysia terkejut dan marah dengan serangan berhampiran Aleppo.

“Kami amat mengutuk pembunuhan orang awam yang tidak bersenjata dan pekerja kemanusiaan dalam kejadian itu sebagai satu lagi terang-terangan melanggar undang-undang antarabangsa yang menggambarkan tidak menghormati mutlak, pengabaian serta penghinaan bahawa pihak-pihak kepada konflik mempunyai untuk nilai-nilai kemanusiaan.

“Malaysia berdiri dalam perpaduan dengan rakan-rakan lain dari Syria di dalam membantu untuk mengurangkan keadaan rakyatnya, di tengah-tengah realiti suram ini, “kata Timbalan Perdana Menteri pada Mesyuarat Peringkat Tinggi Majlis Keselamatan ke atas Syria di sini pada Rabu.

Malaysia kini sedang menjalani tempoh dua tahun sebagai ahli Majlis Keselamatan.

Dr Ahmad Zahid, yang mengetuai delegasi Malaysia ke Perhimpunan Agung PBB, berkata sejak 2011, konflik Syria mempunyai melahirkan krisis kemanusiaan perkadaran besar yang semua telah bergelut untuk membendung.

“Ia juga menyediakan ruang dan persekitaran yang membolehkan pertumbuhan kanser keganasan, terutamanya kebangkitan Da’esh, yang perbuatan dan kekejaman kejam kejam bergema jauh di seluruh dunia.

“Pihak-pihak yang bercanggah di Syria seolah-olah telah dengan sengaja dibuang semua sebab-sebab dan kemanusiaan, tidak dapat mengatakan cukup cukup untuk mencegah lebih banyak kematian, terutamanya kanak-kanak,” katanya.

Dr Ahmad Zahid berkata perhatian khusus perlu diberikan kepada perlindungan kanak-kanak sebagai satu kumpulan yang paling lemah dalam mana-mana konflik ganas.

“Kami terkejut kepada teras oleh pengeboman sebuah hospital bersalin di Idlib, yang menghantar bayi terhempas kepada lantai di inkubator mereka.

“Saya ingin menekankan bahawa Malaysia terus komited untuk mencari akauntabiliti bagi pelbagai pelanggaran dan penyalahgunaan dilakukan semasa konflik di Syria. Kami bersedia untuk bekerjasama dengan semua rakan-rakan yang berminat dan akan menyokong inisiatif ke arah itu, “katanya.

Associated Press melaporkan bahawa peningkatan keganasan terhadap pekerja kemanusiaan mempunyai semua tetapi memusnahkan sebuah gencatan senjata di Syria yang berkuat kuasa pada 12 Sept, lagi sambil mencetuskan ketegangan di antara Amerika Syarikat dan Rusia yang telah menyalahkan antara satu sama lain untuk menjalankan ke dalam tanah.

PBB berkata konvoi ke kawasan keutamaan akan disambung semula, dengan penghantaran yang dirancang oleh hari ini.

“Kewajipan kita kepada orang awam pada semua pihak adalah untuk pergi di mana dan bila kita boleh dengan pemindahan,” kata Jan Egeland, seorang pegawai kanan PBB kemanusiaan tertumpu kepada Syria.

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia