Home / Berita / Malaysia adalah juara keseluruhan pada Pertandingan Kemahiran Asean

Malaysia adalah juara keseluruhan pada Pertandingan Kemahiran Asean

PUTRAJAYA: Malaysia muncul juara keseluruhan Kemahiran Asean Pertandingan Kuala Lumpur [194590052016]dengan jarak yang mengagumkan 24 pingat emas, empat perak dan lima gangsa.

The negara penganjur turut merangkul enam pingat kecemerlangan, untuk menghadkan perlumbaan yang tidak dapat dilupakan bagi mereka.

Mohamad Farhan Zaki, yang mengambil bahagian dalam kategori Automobile Technology, menjadi wira Malaysia selepas dianugerahkan hadiah “Best of Nation”, yang diberikan kepada peserta yang terbaik daripada setiap negara.

Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi (gambar) berkata, pembangunan pendidikan teknikal & vokasional dan latihan (TVET) adalah penting dalam Asean sebagai rantau yang menghadapi permintaan yang semakin meningkat untuk tenaga kerja mahir.

“Ini (permintaan) akan memerlukan dasar-dasar yang kuat pendidikan dan latihan, dengan kurikulum yang sesuai dengan keutamaan pembangunan negara, pendidikan dan kemahiran tenaga kerja adalah faktor penting dalam menarik pelaburan langsung asing (FDI).

“Mempunyai tenaga kerja yang mahir membawa kepada pasaran buruh yang cekap yang meningkatkan keyakinan para pelabur yang berpotensi.

“Salah satu kawasan kerajaan Malaysia memberi tumpuan kepada untuk memastikan tenaga kerja yang berkemahiran tinggi adalah pembangunan program TVET.

“Salah satu daripada enam teras strategik yang dikenal pasti oleh kerajaan dalam Rancangan Malaysia Ke-11 adalah” mempercepatkan pembangunan modal insan bagi sebuah negara maju “, yang memberi tumpuan kepada memanfaatkan TVET untuk beralih kepada tenaga kerja yang berkemahiran tinggi,” kata Dr Ahmad Zahid dalam ucapannya ketika merasmikan penutupan pertandingan itu di sini.

Tema pertandingan enam hari itu, yang dalam edisi ke-11, adalah “Kemahiran yang Brighter Future”.

“Pertandingan Kemahiran Asean akan menyampaikan mesej kepada masyarakat dunia bahawa belia di Asean sedang dilatih untuk menyediakan diri mereka untuk memenuhi keperluan pekerjaan, dan menyumbang kepada membina dunia yang lebih baik dan lebih makmur,” kata Dr Ahmad Zahid.

Membentangkan pingat kepada para pemenang ialah Menteri Sumber Manusia, Datuk Seri Richard Riot Jaem dan Menteri Kerja Raya Datuk Fadillah Yusof.

Antara kategori dalam pertandingan itu termasuk teknologi automobil, robotik mudah alih, teknologi fesyen, reka bentuk kejuruteraan mekanikal dan IT pentadbiran sistem rangkaian.

Pertandingan Kemahiran Asean akan datang akan diadakan di Bangkok, Thailand.

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.