Home / Berita / mahkamah Singapura menghantar blogger remaja kembali ke penjara kerana mengkritik agama

mahkamah Singapura menghantar blogger remaja kembali ke penjara kerana mengkritik agama

SINGAPURA (Reuters) – Sebuah mahkamah Singapura dihukum blogger berusia 17 tahun Amos Yee hingga enam minggu dalam penjara pada hari Khamis untuk “mencederakan perasaan agama”, penjara yang kedua dalam satu tahun, reigniting kebimbangan mengenai kawalan sosial dan penapisan di konservatif bandar-negeri.

Yee mengaku bersalah terhadap enam tuduhan sengaja menghantar komen di internet dalam video, posting blog dan gambar yang mengkritik agama Kristian dan Islam.

Hakim Ong Hian Sun memberitahu mahkamah daerah bahawa tindakan Yee boleh “menjana pergolakan sosial” dan tidak boleh dibiarkan.

Yee, yang ditemani ibunya, menyifatkan hukuman itu sebagai “sangat cantik”.

“Saya amat menyesal,” katanya kepada pemberita di luar mahkamah, dikelilingi oleh segelintir penyokong .

Yee didapati bersalah atas tuduhan gangguan dan menghina kumpulan agama tahun lepas atas komen yang dibuat mengenai bekas perdana Menteri Lee Kuan Yew dan Kristian tidak lama selepas kematian Lee. hukumannya itu nilai yang empat minggu dalam penjara ia sudah berkhidmat.

percubaan selama sebulan terbaru beliau telah dihadiri oleh pegawai-pegawai dari Majlis Hak Asasi Manusia Bangsa-Bangsa Bersatu dan Kesatuan Eropah, dan senantiasa diperhatikan oleh kumpulan-kumpulan hak.

“Dengan mendakwa Amos Yee untuk komen beliau, tidak kira bagaimana keterlaluan mereka mungkin telah, Singapura telah malangnya dua kali ganda ke bawah pada satu strategi yang jelas melanggar kebebasan bersuara,” Phil Robertson, Timbalan pengarah Asia Human Right Watch bahagian, berkata dalam e-mel.

“Bagi sebuah negara yang berbangga dengan kecekapan, Singapura perlu mengkaji semula pendekatannya, kerana setiap kali pihak berkuasa pergi selepas dia, ia hanya menambah kepada penonton dalam talian beliau yang berminat untuk mengetahui perkara yang terkini, “katanya.

Pengkritik berkata penjara Yee boleh selanjutnya menghalang kebebasan bersuara di hab kewangan Asia. Parlimen Singapura meluluskan rang undang-undang kontroversi bulan lalu yang menggariskan apa yang dikatakan menghina mahkamah, menarik kritikan daripada kumpulan hak asasi dan diplomat asing.

Amnesty International menggesa Singapura untuk ‘memansuhkan atau meminda peruntukan undang-undang yang menjenayahkan perbezaan pendapat aman dan menamatkan ugutan dan gangguan terhadap blogger dan pengkritik lain “

David Kaye, Pelapor khas PBB mengenai kebebasan pendapat dan bersuara, berkata:.” pengajaran bahawa seseorang boleh dibuang dalam penjara kerana ucapan mereka adalah betul-betul jenis yang salah mesej bahawa mana-mana kerajaan perlu menghantar kepada sesiapa, tetapi terutama kepada orang-orang muda “

(Laporan oleh Fathin Ungku; Penyuntingan oleh Anshuman Daga dan Paul Tait).

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

jual beli kereta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *