Home / Berita / Magnitud 6.5 gempa bumi yang sempurna dari Filipina Mindanao island – USGS

Magnitud 6.5 gempa bumi yang sempurna dari Filipina Mindanao island – USGS

DAVAO, Filipina (Reuters) – Satu gempa bumi kuat dengan magnitud 6.3 melanda di luar itu Filipina pulau Mindanao pada hari Sabtu, menghantar tetamu hotel dan pekerja pembinaan yang bermula dari bangunan di Davao, tetapi tiada laporan mengenai kerosakan.

Kajian Geologi Amerika Syarikat berkata gempa bumi itu, pada mulanya dilaporkan sebagai magnitud 6.5, melanda pada 6 :. 53 pagi (23:53 BST pada hari Jumaat), dan berpusat 114 km (71 batu) timur Davao di Mindanao

Ia adalah satu gegaran dalam, 69 km (43 batu) di bawah dasar laut, dan telah tidak dijangka akan menyebabkan tsunami, kata Pusat Amaran Tsunami Pasifik.

magnitud 6.3 gempa dianggap kuat dan mampu menyebabkan kerosakan teruk, tetapi Renato Solidum, ketua agensi seismik di Filipina, berkata kesan yang satu ini akan diimbangi oleh lokasi dan kedalaman.

“gempa bumi itu adalah luar pesisir dan agak dalam dan gegaran dilaporkan maksimum Intensity V, dengan itu kami menjangkakan tiada kerosakan ketara,” Solidum kepada Reuters.

Dave Cabrera, seorang pengawal keselamatan di Hotel Uno di pusat bandar Davao, berkata gempa bumi itu dirasakan kuat di bandar.

“Ramai tetamu meninggalkan bilik mereka dan bergegas turun,” katanya. “Itulah yang paling kuat saya merasakan untuk tahun ini.”

Sekitar 1,000 pekerja pembinaan bangunan 23 tingkat Avida Towers berdekatan juga dipindahkan, berkata Junrey Quiroa, seorang pengawal keselamatan di tapak tersebut.

“gempa bumi itu adalah kuat. Kami perkara yang bimbang mungkin jatuh supaya semua orang keluar dari laman web ini.”

The Filipina adalah di geologi aktif Lingkaran Api Pasifik dan pengalaman gempa bumi kerap.

(Laporan oleh Neil Jerome Morales di Davao dan Manuel Mogato di Manila; Laporan tambahan oleh Sandra Maler di Washington; Penulisan oleh Lincoln Perayaan; Penyuntingan oleh Leslie Adler dan Cynthia Osterman)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia