Home / Percutian / Live kehidupan masyarakat Orang Asli di Kelantan

Live kehidupan masyarakat Orang Asli di Kelantan

Adakah kita sudah sampai? “Saya bertanya dalam bahasa Melayu antara nafas tercungap-cungap, semasa mencari permukaan yang rata untuk mengambil seketika. Panduan Orang Asli di hadapan bertukar sekitar, berkelip senyuman kaget dan menggeleng.

Lelaki tua, yang kita panggil Pak Cik Syam, adalah insanely cergas dan penuh dengan otot celah. Dia melompat melalui akar terdedah di atas tanah seperti Olympian. Melihat dua puluh sesuatu budak bandar bergelut untuk berjalan kaki bukit yang mungkin telah menggelikan kepadanya.

Media adalah pada satu ekspedisi yang dianjurkan oleh Tourism Kelantan untuk memburu Rafflesia sukar difahami di Kampung Ladoi di Kuala Betis perkampungan Orang Asli di Gua Musang, Kelantan. A imbasan mekar bukan masalah terjamin, walaupun.

“Jika nasib menyebelahi kita, kita mungkin dapat melihat bunga. Ia bunga selama tiga hari sahaja sebelum ia mula reput, “Pemandu kami menerangkan.

Skru nasib. Dua jam perjalanan yang sangat beralun pada 4WD atas jalan tanah dan kemudian mendaki berat ini … Saya lebih baik melihat bahawa bunga darn, saya fikir.

What that will make your kampung stay truly memorable is the warm hospitality of the Orang Asli.

Apa yang akan membuat kampung anda tinggal benar-benar dilupakan adalah layanan mesra masyarakat Orang Asli.

“The Rafflesia adalah seperti seorang wanita hamil,” Pak Cik Syam menawarkan ini sedikit trivia seperti yang kita membuat cara kita turun gunung. Proses berbunga menurut beliau, mengambil masa kira-kira sembilan bulan – sama seperti kehamilan manusia

A gigitan nyamuk dozen dan beberapa kutukan menggumam senyap di bawah nafas saya kemudian, kami akhirnya mungkin menemui Rafflesia itu berkembang penuh.. Melihat bunga – terutama apabila anda faktor dalam kenaikan jahat – adalah mulia. Dan sebagai nasib akan ia, terdapat banyak benih di sekitar kawasan tersebut.

Walaupun naik telah menjadi satu cabaran, keturunan adalah bahagian yang melemahkan semangat ekspedisi. Tiada cawangan atau batang pokok untuk berpegang kepada. Pada masa-masa, saya merangkak di atas tanah untuk stabilkan diri saya sendiri.

Tetapi sekali lagi, anda tidak perlu untuk menjadi sangat sihat untuk pergi pada ekspedisi ini. rombongan kami terdiri daripada sekumpulan pelbagai: jurugambar menyeret peralatan berat, kumpulan dari Pelancongan Malaysia (ada antaranya adalah mungkin fanboys Awie kerana mereka bersenandung lagu-lagu beliau sering) yang pekik dengan kegembiraan apabila kita lulus sungai, dan asma penulis pelancongan perempuan, antara lain.

Walaupun pengembaraan sukar, semua orang membuat ia kembali dalam keadaan selamat dan bunyi.

The Rafflesia only blooms for three days after a flowering process that takes up to nine months.

The Rafflesia hanya mekar selama tiga hari selepas proses berbunga yang mengambil masa sehingga sembilan bulan .

Sewajarnya, semua yang saya mahu lakukan selepas kenaikan ini adalah untuk mengambil mandi sejuk dan tidur yang panjang. Itulah sebabnya murni Kampung REDIP dalam Pos Hau adalah satu pandangan dialu-alukan

Perkampungan Orang Asli -. Yang berfungsi sebagai tapak homestay kampung – terletak kira-kira 20 minit perjalanan dari Kampung Ladoi

Lush bukit-bukau hijau menyelimuti sekitar dan sungai yang jernih berjalan melalui kampung. Ia adalah syurga selepas perjalanan yang jauh.

“Anda akan tidur di tebing sungai pada malam ini,” kata Presiden kampung Razali Ayeh berkata apabila dia lulus kunci chalet saya. Dibina daripada pucuk buluh dan daun kering, rupa harta dari luar boleh menakutkan kepada orang-orang yang biasa dengan keselesaan bandar.

The inside of the chalet at Kampung Redip is basic but comfortable enough. Photo: The Star/Chester Chin

Bahagian dalam chalet di Kampung REDIP adalah asas tetapi cukup selesa. Photo: The Star / Chester Chin

Langkah dalam walaupun, dan pedalaman adalah sebenarnya sangat selesa walaupun perabot asas. Dua tilam mudah diletakkan sebelah-menyebelah pada pintu dengan dua soket kuasa di atas mereka. kebimbangan awal saya mandi di pancuran bersama hampir habis apabila saya melihat bilik mandi yang luas. Saya tidak sabar untuk tidur dengan bunyi sungai yang mengalir lulling saya untuk tidur.

Iaitu, sehingga rakan Facebook mengulas bahawa tempat tinggal saya untuk malam kelihatan seperti sesuatu yang luar seram Thai filem Nang Nak .

Terdapat 12 chalet di Kampung REDIP dan mereka julat antara RM50 dan RM70, bergantung kepada saiz unit.

“chalet-chalet yang dibina dan dikendalikan oleh keluarga di sini dan penempatan jiran. Sebab itu tidak ada dua unit kelihatan sama. Ia juga mengapa pedalaman semua berbeza, “Razali menerangkan. Tetamu mempunyai pilihan untuk mendirikan khemah di tapak perkhemahan yang ditetapkan.

Stesen keretapi Gua Musang KTMB lama adalah tempat yang baik untuk beberapa tembakan Instagram-layak.

Terletak kira-kira 56km dari bandar Gua Musang, akses ke kampung telah bertambah baik pada tahun-tahun kebelakangan ini. Jalan kotoran telah lebih terkawal dan beberapa jambatan yang dibina merentasi banyak anak-anak sungai yang terdapat dalam perjalanan ke penyelesaian.

pegawai Tourism Kelantan Muhammad Faiz Ismail berkata peningkatan infrastruktur yang dilakukan untuk meningkatkan aliran pengunjung ke kampung . Dan jika ia terpulang kepada penduduk kampung Pak Ahmad, lebih ramai pengunjung meriah.

“Kami menjemput orang di sini dan membuat lebih banyak rakan-rakan,” lelaki tua memberitahu saya seperti yang lain daripada sahabat perjalanan saya berenang di Waterfall Leurew yang berdekatan.

“Jika boleh, kami ingin melihat orang putih di kampung kita juga supaya kita boleh berbual dengan mereka dalam bahasa Inggeris dan berkongsi dengan mereka budaya kita,” Pak Ahmad menambah harapan untuk mengalu-alukan pelawat Kaukasia.

jauh dari lampu bandar, bulan dan bintang bersinar lebih cerah di langit malam di atas Kampung REDIP.

Satu wawasan ke dalam budaya suku kaum Temiar adalah sesuatu yang mendahului jadual perjalanan saya di Kampung REDIP. Dari memasak demonstrasi prestasi sewang tradisional, terdapat banyak untuk belajar di sini. Sewang menggabungkan nyanyian solo, alat muzik dan semua pusingan sukaria.

Sesungguhnya, ia adalah di atas layanan mesra penduduk kampung yang membuat saya tinggal di Kampung REDIP satu khas.

Hakikat bahawa kedua-dua Kampung REDIP dan Kampung Ladoi terletak di tanah tinggi tidak bermakna bahawa kampung-kampung tidak terjejas oleh banjir dahsyat pada tahun 2014. Akaun kejadian malang masih meresap ke dalam perbualan apabila anda bercakap dengan Kelantan di sini.

“banjir itu seperti pesta,” pemandu 4WD kami berkaitan suasana perayaan seperti ketika itu dalam perjalanan ke bandar Gua Musang.

Rock climbing can be done at one of the many limestone caves around the Ethnobotany Park. — FAIHAN GHANI/The Star

climbing Rock boleh dilakukan di salah satu daripada banyak gua batu kapur di sekitar Taman Etnobotani.

“bot laju dan ambulans telah dihantar dari negeri-negeri lain dan terdapat lonjakan personel cuba untuk memindahkan orang ramai,” tambah beliau, seperti yang kita lalu tanah berbukit yang sudah dibersihkan untuk ladang-ladang.

Akses ke kampung-kampung terputus dan helikopter telah digunakan untuk mengagihkan barangan keperluan. Peninggalan bencana masih boleh dilihat hari ini. Memusnahkan rumah kayu dan jambatan mar landskap, seperti yang kita memandu lalu stesen kereta api Gua Musang KTMB lama ke Taman Etnobotani. Nasib baik untuk penyelidikan perhutanan dan pusat rekreasi, tempat yang agak terjejas

Hari ini, tempat -. Yang diuruskan oleh Lembaga Kemajuan Kelantan Selatan (Kesedar) – menempatkan sebuah taman herba dan aktiviti tuan rumah seperti abseiling, flying fox dan rock climbing.

The view of the Swee Nyet Kong temple from above the cave temple opposite it is absolutely breathtaking. — CHESTER CHIN/The Star

pandangan kuil Swee Nyet Kong dari atas kuil gua yang bertentangan ia adalah benar-benar menakjubkan. Photo: The Star / Chester Chin

Sementara itu, kuil Swee Nyet Kong – mana penduduk tempatan memanggil Tokong Mek – di Pulai (kira-kira 15 km dari Gua Musang) masih pulih daripada banjir. A jambatan gantung yang menghubungkan kuil utama ke kuil gua yang bertentangan ia telah dimusnahkan ketika itu. Pelawat akan perlu mengambil laluan yang lebih panjang hari ini.

Ia masih sebuah tempat yang benar-benar cantik, walaupun. Satu ciri air menenangkan meminjamkan rasa Zen ke mezbah utama yang mengandungi suci lukisan berusia 600 tahun dewa.

Walaupun, ia adalah kuil gua berdekatan yang mengambil nafas saya jauh. Ia mengambil 165 penerbangan langkah-langkah untuk mencapai puncak. Tetapi pandangan dari atas tasik sekitar dan dedaun hijau – sama seperti Rafflesia – begitu bernilai pendakian


Lawatan media ini ditaja oleh Tourism Malaysia untuk menyerlahkan Tahun Melawat Kelantan 2016. . membuat tempahan dan urusan tanah di Kampung REDIP boleh dibuat dengan menghubungi Razali Ayeh di 011-4024 9499.

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia