Home / Berita / Liow: New pusat kawalan trafik udara untuk mengatasi pertumbuhan industri penerbangan

Liow: New pusat kawalan trafik udara untuk mengatasi pertumbuhan industri penerbangan

Liow speaking at the International Civil Aviation Organisation’s (ICAO) 39th general assembly in Montreal, Canada.

Liow berucap di Pertubuhan Penerbangan Awam Antarabangsa (ICAO) Perhimpunan Agung ke-39 di Montreal, Kanada.

PETALING JAYA: Pusat Kawalan Trafik Udara baru negara akan meningkatkan pengurusan trafik udara di Semenanjung dan Malaysia Timur

Bercakap pada Pertubuhan Penerbangan Awam Antarabangsa (ICAO) Perhimpunan Agung ke-39 di Montreal, Kanada pada. selasa, kata Menteri Pengangkutan Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata, ini penting kerana Malaysia telah menyaksikan pertumbuhan yang dramatik dalam penerbangan pada 2015 dengan 86.500.000 penumpang dan satu juta tan kargo udara.

Liow juga berkata bahawa Aeroangkasa Malaysia industri juga dijangka “menjana lebih daripada $ 13bil (RM53.76bil) dalam hasil dan menyediakan lebih daripada 32,000 pekerjaan mahir menjelang 2030”.

“dalam 58 tahun sebagai sebuah negara anggota ICAO, Malaysia telah menyaksikan pertumbuhan yang besar dengan komitmen yang kuat kepada inisiatif oleh kedua-dua kerajaan dan pemain industri, “kata Liow.

Liow berkata, Jabatan Penerbangan Awam Malaysia (DCA) dan Suruhanjaya Udara Malaysia (MAVCOM) akan memastikan dan mempercepatkan evolusi Malaysia hab penerbangan serantau.

Sementara itu, Liow juga menegaskan kepentingan mengukuhkan kerjasama antarabangsa untuk meningkatkan keselamatan dan keselamatan di penerbangan awam global.

“keselamatan dan keselamatan adalah semua lebih penting dengan peningkatan dalam ancaman keganasan dan siber. “

” kami tidak ‘perlu diingatkan betapa pentingnya dasar-dasar dan prosedur berikutan tragedi pernah berlaku sebelum MH 370 dan MH17 dan kita tahu bahawa apa yang kita lakukan di sini di Montreal kini akan membantu memastikan bahawa dunia tidak melihat berulangnya mereka bencana, “katanya.

Liow juga berkata Akademi Penerbangan Malaysia (Mava) telah mencapai status keahlian penuh dalam ICAO Trainair Plus dikuasai ini dan telah menaja sepenuhnya dan dilatih hampir 400 kakitangan penerbangan dari 71 negara.

“Ini adalah bukti kepada sokongan Malaysia ICAO ‘Tiada Negara Left Behind’ dan ‘Next Generation personel Aviation inisiatif,” katanya berkata.

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

jual beli kereta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *