Home / Berita / Liow: MCA untuk menawarkan langkah-langkah kaunter

Liow: MCA untuk menawarkan langkah-langkah kaunter

KUALA LUMPUR: MCA akan cadangan balas meja di Barisan Nasional mesyuarat Majlis Tertinggi Jumaat ini untuk menentang pelan persempadanan semula oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

Presiden Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata parti itu menentang syor itu kerana ia risiko menggalakkan pengasingan.

Beliau berkata parti itu sebaliknya akan mengemukakan kepada SPR cadangan balas yang menggalakkan interaksi di kalangan rakyat Malaysia yang berbilang kaum

MCA -. parti komponen Barisan kedua terbesar -. bakal bertanding 40 kerusi Parlimen pada pilihan raya umum akan datang yang dijangkakan akan diadakan pada tahun depan

“parti akan membawa cadangan balas untuk perbincangan di Barisan mesyuarat majlis tertinggi Jumaat ini,” katanya kepada media selepas mempengerusikan mesyuarat jawatankuasa pusat parti itu di sini semalam.

Liow menegaskan bahawa mempunyai satu kaum mendominasi bahagian pilihan raya yang merupakan kaunter produktif untuk usaha-usaha Kerajaan untuk menggalakkan interaksi di kalangan rakyat Malaysia yang berbilang kaum.

Memetik kerusi Parlimen Lumut, Liow berkata komposisi kaum akan menjadi Melayu (71%), Cina (17%) dan India (11 %) di bawah syor itu diumumkan oleh SPR minggu lalu.

komposisi adalah Melayu (51%), Cina (35%) dan India (14%).

Terdapat tiga kerusi Dewan Undangan negeri – Pangkor, Pasir Panjang dan Pangkor -. di bawah Lumut

persempadanan semula yang dicadangkan membuang Sitiawan dari Lumut dan meletakkannya di bawah kerusi Parlimen Beruas (akan dinamakan semula Ayer Tawar)

Sitiawan mempunyai. 12 buah kampung baru Cina. Sementara itu, bagi kerusi Dewan Undangan Negeri Tebing Tinggi, syor itu telah ditolak peratusan pengundi Melayu kepada kira-kira 70% daripada 25%.

Liow berkata 26 daripada 40 kerusi parlimen yang MCA bakal bertanding pada pilihan raya umum akan datang yang terlibat dengan syor itu

The peralihan pengundi akan memberi kesan sembilan kerusi, yang akan melihat pergerakan kira-kira 10,000 pengundi setiap satu.; lapan kerusi (5,000 pengundi setiap satu); tujuh kerusi (3,000 pengundi setiap satu); dan dua kerusi (1,000 pengundi setiap satu).

Baki 14 kerusi Parlimen, katanya, melihat kesan yang minimum.

Liow berkata beberapa kerusi negeri turut terjejas oleh persempadanan semula. Beliau tidak mengulas lanjut mengenai jumlah kerusi yang terjejas kerana isu itu masih dalam perbincangan.

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

jual beli kereta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *