Home / Kesihatan / Lima fakta tentang sembelit

Lima fakta tentang sembelit

Oleh AMANDA LESSLER

Ini adalah iklan produk perubatan .

Ia adalah perniagaan yang serius apabila anda menghadapi beberapa masalah dalam tandas. Sembelit adalah salah satu masalah gastrousus yang paling biasa. Ia memberi kesan kepada rakyat Malaysia daripada semua peringkat umur dan boleh meletakkan peredam pada hari anda.

Jumlah maklumat mengenai sembelit di Internet adalah tidak berkesudahan dan boleh menjadi hangat untuk menyerap secara serentak (pun tidak bertujuan). risau, seperti yang kita telah meletakkan bersama-sama beberapa fakta ringkas mengenai sembelit yang anda mungkin atau mungkin tidak tahu.

1. Sembelit mempunyai pelbagai definisi

31444406 - pug dog sitting on toilet and reading magazine having a break

Orang cenderung untuk berfikir bahawa sembelit mempunyai definisi tunggal. Ia tidak terhad kepada hanya apabila anda tidak mempunyai sekurang-kurangnya tiga pergerakan usus dalam seminggu. Kesukaran untuk membuang najis yang memerlukan meneran atau lulus kecil, najis keras yang termasuk di bawah takrif. Anda juga mungkin merasa kembung, mengalami kehilangan selera makan dan pengalaman buang air besar yang tidak lengkap.

2. Terdapat banyak sebab

2

Sembelit tidak selalunya akibat daripada diet yang tidak seimbang. Ia juga disebabkan oleh faktor-faktor lain seperti tekanan, perubahan dalam diet anda, kurang bersenam, penyakit-penyakit lain, dan ubat-ubatan. Wanita hamil juga mudah terdedah kepada sembelit disebabkan oleh perubahan hormon yang berehat otot usus dan menyebabkan ia memperlahankan pergerakan usus.

3. Terdapat dua jenis sembelit.

3

Yang pertama adalah sembelit akut. Ia berlaku tiba-tiba dan biasanya disebabkan oleh sebab tertentu atau kejadian. Dengan sembelit yang teruk, badan akan dapat kembali ke kitaran semula jadi selepas beberapa hari.

Jenis yang lain adalah sembelit kronik. Tidak seperti sembelit yang teruk, sembelit kronik adalah berterusan sepanjang tempoh masa yang panjang. Sembelit kronik biasanya disebabkan oleh beberapa ubat yang boleh digunakan untuk merawat penyakit lain.

4. Sembelit mengambil tol pada badan anda

34258202 - stressed business man in the office

Jika sembelit tidak ditangani, ia boleh membawa kepada masalah yang lebih serius. Apabila anda terus meneran untuk lulus najis, ia boleh menyebabkan air mata di lapisan dubur. Walaupun air mata mungkin kecil, ia boleh menyebabkan pendarahan dan kesakitan semasa dan selepas membuang najis. Satu lagi hasil daripada meneran kerana sembelit, adalah buasir. Jika tidak dirawat, sembelit juga boleh menyebabkan najis tersumbat dan prolaps rektum.

5. Terdapat banyak cara untuk menangani sembelit

48347931 - positive doctor receiving ill patient at office and questioning

Oleh kerana terdapat banyak sebab-sebab untuk sembelit, setiap kes mungkin memerlukan pendekatan yang berbeza. Selain daripada pergi ke doktor, borang kurang serius sembelit boleh ditangani dengan perubahan dalam diet, peningkatan dalam pengambilan serat dan cecair, senaman lebih dan menggunakan julap. Julap adalah pilihan yang selamat yang membantu membuat pergerakan usus lebih mudah apabila anda sembelit.

tablet Dulcolax adalah cara lagi lembut yang berkesan untuk melegakan sembelit. Ia berfungsi antara 8-12 jam dan merangsang pergerakan semula jadi usus.

6

MAL09020985XS


artikel ini dibawa kepada anda oleh Dulcolax. Lawati www.constipationrelief.com.my untuk maklumat lanjut.

KKLIU No .: 1979/2016

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.