Home / Berita / Letupan dihentikan di Batu Musang

Letupan dihentikan di Batu Musang

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

NIBONG TEBAL: Penduduk di Batu Kawan yang terjejas oleh letupan kuat dari kuari di Batu Musang kini boleh menarik nafas lega. Perbadanan Pembangunan Pulau Pinang (PDC) telah menamatkan penyewaan pengendali kuari.

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan oleh PDC, merujuk kepada laporan akhbar oleh The Star mengenai perkara itu, Pengurus Besar Datuk Rosli Jaafar berkata PDC telah mengeluarkan notis untuk menamatkan penyewaan Zambina Wawasan Sdn Bhd berkuatkuasa pada Isnin.

Beliau berkata, operasi kuari yang dipetik dalam laporan itu telah dijalankan oleh Zambina Wawasan.

“Oleh itu, tidak ada aktiviti kuari akan berlaku di kawasan itu, dan PDC akan memantau dengan teliti keadaan.

“notis penamatan kepada pengendali juga telah dikemukakan kepada Majlis Perbandaran Seberang Prai (MPSP) dan pihak berkuasa lain yang berkaitan untuk tindakan mereka,” kata beliau dalam satu kenyataan bertarikh semalam.

Tambahnya, PDC juga telah membuat laporan polis mengenai perkara itu.

Sementara itu, dalam pertemuan dengan penduduk pada malam Isnin, seorang wakil Zambina Wawasan yang enggan namanya disiarkan, memohon maaf dan menawarkan untuk membayar untuk pembaikan ke rumah terjejas.

Beliau berkata wakil-wakil penduduk di Bandar Cassia Barat, Bandar Cassia Tengah dan Jalan Pengkalan akan mengumpulkan butiran rumah yang terjejas oleh akhir minggu ini.

The Star melaporkan bahawa penduduk beberapa kawasan di Batu Kawan telah membantah dan mendakwa letupan kuat dari kuari pada hari Jumaat telah digoncang rumah-rumah mereka -. menyebabkan retak dan kerosakan pada dinding

Mereka telah mendesak untuk siasatan terperinci oleh pihak berkuasa ke dalam isu itu.

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

jual beli kereta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *