Home / Kesihatan / Lebih daripada 8 tampalan gigi boleh meletakkan kesihatan anda pada risiko

Lebih daripada 8 tampalan gigi boleh meletakkan kesihatan anda pada risiko

More than 8 tooth fillings could put your health at risk

data ujian darah menunjukkan bahawa metil merkuri, bentuk yang paling toksik merkuri, hadir pada yang lebih tinggi berbanding kadar biasa dalam pesakit-pesakit ini.

Kesihatan

Para penyelidik telah disiasat risiko kesihatan yang berpotensi berkaitan dengan amalgams pergigian tertentu, digunakan untuk mengisi rongga gigi. Setelah mengkaji data dari kira-kira 15,000 orang, mereka mendapati bahawa pendedahan kepada merkuri boleh menjadi toksik untuk badan dalam individu yang mempunyai lebih daripada lapan tampalan gigi.

Logam seperti merkuri, perak, tembaga dan timah sering digunakan dalam pergigian amalgams. Selain sebagai agak murah, merkuri amat berkesan apabila ia datang untuk memasang kaviti gigi. Para penyelidik di Amerika Syarikat menganalisis kesan-kesan pendedahan merkuri dalam hampir 15,000 pesakit dengan tampalan gigi untuk mewujudkan tahap di mana bahan yang boleh menjadi toksik untuk badan.

data Ujian darah menunjukkan bahawa metil merkuri, bentuk yang paling toksik merkuri, turut hadir pada lebih tinggi daripada tahap normal dalam pesakit-pesakit ini.

Apa lagi, orang yang mempunyai lebih daripada lapan tampalan gigi didapati mempunyai 150% lebih banyak merkuri dalam darah mereka daripada mereka yang tiada. Oleh itu, kajian ini mencadangkan bahawa individu yang mempunyai lebih daripada lapan tampalan boleh berada di risiko yang berpotensi lebih tinggi kesan buruk. AS Purata tiga inti bagi setiap orang dewasa tetapi 25% daripada orang dewasa Amerika mempunyai 11 atau lebih tampalan.

A source of metal poisoning could be from dental fillings, says WHO.

Satu sumber keracunan logam boleh menjadi dari tampalan gigi, kata WHO.

Pada tahun 1991, Pertubuhan Kesihatan Sedunia menyimpulkan bahawa sumber terbesar merkuri untuk penduduk umum, tidak terdedah kepada bahan perindustrian (alam sekitar, makanan), datang dari amalgams pergigian. Pada tahap yang tinggi, logam berat ini dikenali sebagai toksik untuk otak, jantung, buah pinggang, paru-paru dan sistem imun.

Ujian darah digabungkan dengan rambut dan air kencing sampel boleh memberi analisis yang agak tepat tahap merkuri dalam badan dan keberkesanan proses penghapusan.

alternatif tidak meyakinkan

dengan amalgam dianggap oleh doktor gigi untuk menjadi pengisi yang terbaik, agak selamat, anti-bakteria dan menawarkan 30 untuk jangka hayat 40 tahun, pembangunan sebatian baru masih jarang berlaku. alternatif yang mungkin termasuk resin komposit gigi. Walau bagaimanapun, ini boleh melepaskan kualiti yang kecil Bisphenol A (BPA), sebuah disruptor endokrinal terkenal dengan kesan negatif ke atas badan. penulis kajian itu menganggap bahawa lebih banyak kajian lanjutan adalah perlu untuk lebih memahami kesan-kesan pendedahan BPA daripada bahan-bahan berasaskan resin.

Kajian itu disiarkan dalam jurnal Ecotoxicology Dan Keselamatan Alam Sekitar . – AFP RELAXNEWS

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia