Home / Berita / Lebih daripada 20 mati dalam gempa bumi Indonesia

Lebih daripada 20 mati dalam gempa bumi Indonesia

JAKARTA : Sekurang-kurangnya 25 orang mati dan beratus-ratus cedera selepas gempa bumi kuat melanda off Aceh wilayah di pulau Sumatera, Indonesia pada Rabu, kata pegawai tempatan.

The cetek 6.5 magnitud gempa bumi melanda daerah Pidie Jaya pada waktu subuh, kerana beberapa wilayah yang majoriti penduduknya Muslim bersedia untuk solat subuh.

Masjid dan kedai-kedai adalah diratakan di bandar kecil Meureudu, di mana kuasa gempa menghantar orang yang melarikan diri dari rumah mereka. Tiada amaran tsunami dikeluarkan.

Ketua agensi bencana tempatan, Puteh Manaf, berkata hospital tunggal di daerah itu telah terharu dengan jumlah cedera.

“Data yang kita ada sekarang ialah 25 orang terbunuh dan ratusan dianggarkan mempunyai kecederaan yang dialami, “katanya kepada AFP.

setiausaha daerah tempatan Iskandar Ali juga mengesahkan angka itu, memetik data awal yang menunjukkan sekurang-kurangnya 25 mati di gempa bumi.

operasi menyelamat sedang dilakukan untuk mencari sesiapa yang dipercayai terperangkap di bawah runtuhan, dengan jentera berat digunakan untuk mengalihkan runtuhan.

Seorang saksi berkata, penduduk tempatan telah berkeliaran di jalan-jalan, tidak dapat pulang ke rumah mereka rosak dan takut gempa susulan.

Imej dari tempat kejadian menunjukkan rumah menyamakan kedudukan, menara masjid digulingkan dan kereta dihancurkan di bawah runtuhan.

bermastautin Meureudu Hasbi Jaya, 37, berkata keluarganya sedang tidur apabila gempa bumi kuat melanda.

“Kami segera berlari ke luar rumah tetapi ia runtuh. Semua dari bumbung ke lantai runtuh, dan telah dimusnahkan, “katanya kepada AFP.

” Saya melihat sekeliling dan rumah-rumah semua jiran saya juga telah musnah sepenuhnya. “

The hospital tempatan berjuang untuk menghadapi, dengan yang cedera dirawat di atas tanah di luar hadapan bangunan.

Pesakit juga dihantar ke sebuah daerah jiran dengan kemudahan yang lebih besar, kata Timbalan Ketua daerah Said Mulyadi.

beliau berkata sekurang-kurangnya tujuh kanak-kanak antara yang mati, dan banyak lagi telah mengalami patah tulang dan kecederaan lain.

“Terdapat banyak rumah kedai telah runtuh, dan banyak (orang) masih hidup tetapi terperangkap,” katanya kepada AFP.

Ahli seismologi berkata, gempa bumi yang dirasai di banyak wilayah Aceh, yang telah hancur oleh 2004 tsunami Lautan Hindi.

Sekurang-kurangnya lima gegaran susulan diikuti gempa bumi itu, berkata Eridawati, ketua tempatan Badan Meteorologi, Klimatologi dan Geofizik.

Kajian Geologi Amerika Syarikat taraf magnitud 6.5 daripada bacaan awal 6.4 dan mengeluarkan amaran kuning untuk kematian dijangka dan kerosakan.

Indonesia mengalami kerap seismik dan gunung berapi aktiviti kerana kedudukannya di Pasifik “Ring of Fire”, di mana plat tektonik berlanggar.

Aceh terletak di hujung utara pulau Sumatera, yang amat terdedah kepada gempa.

pada bulan Jun, 6.5 gempa -magnitude dipotong barat Sumatera, merosakkan skor bangunan dan mencederakan lapan orang.

satu gempa bumi dasar laut yang besar di Lautan Hindi pada tahun 2004 mencetuskan tsunami yang melanda bahagian Aceh.

tsunami membunuh lebih 170,000 orang di Indonesia dan puluhan ribu lagi di negara-negara lain di seluruh Lautan Hindi.

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

kerja kosong malaysia