Home / Pendidikan / Lebih aktif di sekolah-sekolah, ibu bapa kepada

Lebih aktif di sekolah-sekolah, ibu bapa kepada

IBU BAPA perlu lebih terlibat dalam hal-hal sekolah dan barulah mereka akan memahami dan menghargai cabaran yang dihadapi oleh institusi.

Menteri Pelajaran, Datuk Seri Mahdzir Khalid berkata, peranan ibu bapa di sekolah-sekolah belum “terpuji” dan memerlukan usaha yang lebih.

Jumlah masa ibu bapa berbakti kepada projek-projek sekolah dan aktiviti telah kira-kira 70% di beberapa negeri dan kira-kira 40% pada orang lain.

“Ia juga bergantung kepada keadaan di setiap sekolah dan bagaimana ibu bapa mahu terlibat,” kata Mahdzir yang berucap Lembaga Sekolah Tamil persidangan Governors di Institut Aminuddin Baki, Genting Highlands baru-baru ini.

“Malah, di sesetengah sekolah, ia adalah menakjubkan untuk melihat tahap ibu bapa penglibatan mempunyai … ia adalah sesuatu untuk bercakap gah mengenainya.

Mahdzir (front row, centre) is all smiles as he poses with education director-general Tan Sri Dr Khair Mohamad Yusof (fourth from left) and conference participants. — Bernama

Mahdzir (barisan depan, tengah) adalah semua senyuman kerana dia bergambar bersama Ketua Pengarah Pelajaran Tan Sri Dr Khair Mohamad Yusof (empat dari kiri) dan peserta persidangan. – Bernama

“Sebagai contoh, ibu bapa sendiri cat dinding sekitar tangga dan tandas sebuah sekolah dan juga membaiki peralatan sekolah.

“Dengan berbuat demikian, mereka menolak penggunaan kontraktor.

“Mereka juga mempunyai hubungan yang lebih baik dengan ibu bapa lain dan guru,” katanya.

Terdapat juga amalan ibu bapa dan guru-guru yang mengambil pimpinan dalam menganjurkan sekolah merapikan-up dengan pelajar pinjaman tangan, kata menteri itu.

Mahdzir berkata bahawa zaman kebimbangan ibu bapa ke atas kad laporan dan pencapaian akademik telah berakhir.

Hari ini mereka dijangka mengambil kepentingan dalam isu-isu sekolah lain dan aktiviti.

Beliau berkata, walaupun perkara-perkara sekolah yang mencabar, mereka menegaskan apabila dalam Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia 2013-2025.

Menyentuh mengenai persidangan itu, beliau berkata terdapat keperluan untuk mempunyai satu pelan menyeluruh kepada pengurusan sekolah-sekolah Tamil di negara ini.

“Ia akan menjadi antara perkara yang akan dibawa untuk perbincangan termasuk tanggungjawab lembaga pengelola di sekolah-sekolah dan penglibatan mereka dengan persatuan-persatuan ibu bapa dan guru dan alumni sekolah dalam pembangunan sekolah,” dia menambah.

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia