Home / Pendidikan / Langkah-langkah di tempat untuk banjir semasa peperiksaan

Langkah-langkah di tempat untuk banjir semasa peperiksaan

THE Kementerian Pendidikan bersedia untuk menghadapi sebarang banjir yang mungkin berlaku semasa tiga peperiksaan utama yang bermula bulan depan , kata Menteri Pelajaran, Datuk Seri Mahdzir Khalid.

Beliau berkata, jawatankuasa pengurusan bencana yang diketuai oleh Ketua pengarah Pelajaran Tan Sri Dr Khair Mohamad Yusof telah menggariskan langkah-langkah untuk memastikan bahawa pelajar boleh menduduki peperiksaan.

“Kami telah mengenal pasti kawasan-kawasan berisiko banjir, dan pengarah pelajaran negeri akan mengambil langkah-langkah yang digariskan,” katanya kepada pemberita ketika ditemui di kampus (IPG) Darulaman Guru Institut Pendidikan di sini Isnin lepas.

peperiksaan adalah Pentaksiran Tingkatan Tiga (PT3), Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM).

dalam perkembangan lain, Mahdzir berkata, pengambilan pelatih IPG adalah berdasarkan kekosongan dijangka di sekolah-sekolah di seluruh negara untuk mengelakkan lebihan guru.

“Sebagai contoh, kira-kira 14,000 guru akan bersara tahun ini. Pengambilan pelatih oleh IPG adalah berdasarkan kepada keperluan pelajar, “katanya.

Dalam perkembangan lain, Mahdzir berkata, lima sekolah di negara ini yang telah diiktiraf di bawah World School International Baccalaureate (IB World School) -. Program Tahun Tengah oleh International Baccalaureate, badan akreditasi pendidikan terkemuka di dunia

empat sekolah harian SMK Sungai Tapang, Samarahan, Sarawak, SMK Sultanah Bahiyah, Alor Setar, Kedah, SMK Putrajaya Presint 9 (2), Putrajaya dan SMK Pantai, Labuan, serta sebagai salah satu sekolah berasrama, Kolej Melayu Kuala Kangsar, Perak.

Beliau berkata lima adalah antara 28 buah sekolah kerajaan di lima buah negara di rantau Asia Pasifik yang diiktiraf sebagai IB World School, selain daripada Australia (16), (5) China, Jepun (1) dan Hong Kong (1).

Ditubuhkan pada tahun 1968, International Baccalaureate adalah asas pendidikan bukan keuntungan yang menawarkan empat program pendidikan antarabangsa yang membangunkan kemahiran intelektual, peribadi, emosi dan sosial yang diperlukan untuk hidup, belajar dan bekerja dalam dunia yang pesat global.

“Melalui program ini, pelajar dilatih untuk menjadi lebih aktif, mempunyai kecenderungan untuk pembelajaran sepanjang hayat, mengutamakan penyertaan dalam aktiviti sosial dan projek kumpulan, dan mampu untuk bersaing dalam dunia yang mencabar, “katanya kepada pemberita selepas menyampaikan sijil akreditasi IB World School SMK Sultanah Bahiyah di sekolah itu di sini Isnin lepas.

kementerian itu menjangka tiga lagi sekolah mendapat akreditasi daripada badan antarabangsa yang berpangkalan di Geneva, . Switzerland, menjelang akhir tahun ini

satu lagi lima buah sekolah dipilih untuk menyertai program ini adalah Kolej Tunku Kurshiah, Negeri Sembilan; SM Sains Tengku Muhammad Faris Petra, Kota Baru, Kelantan; SMK Seri Tualang, Temerloh, Pahang; SMK Dato ‘Sheikh Ahmad, Arau, Perlis dan SMK Agama Sheikh Abdul Malek di Kuala Terengganu. – Bernama

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.