Home / Berita / Kuasa-kuasa dunia mendapatkan berbilion-bilion dolar lebih untuk menjaga Afghanistan berjalan

Kuasa-kuasa dunia mendapatkan berbilion-bilion dolar lebih untuk menjaga Afghanistan berjalan

BRUSSELS / KABUL (Reuters) – Kuasa-kuasa dunia akan bersidang pada Brussels pada hari Selasa untuk menaikkan berbilion lebih dolar untuk Afghanistan untuk menjaga negara berjalan sehingga 2020, tetapi hadiah yang lebih besar akan menjadi satu perjanjian damai selepas hampir empat dekad konflik.

Lima belas tahun selepas pencerobohan AS yang menggulingkan pemerintah Taliban melindungi militan di sebalik serangan ke atas New York dan Washington, Afghanistan masih bergantung kepada bantuan antarabangsa dan menghadapi Taliban kebangkitan yang mengancam kemajuan negara.

dua hari itu, persidangan penderma EU yang dipimpin di Brussels akan mendapatkan dana segar, walaupun keletihan awam Barat dengan penglibatan kerajaan mereka di Afghanistan. Kira-kira 70 kerajaan, termasuk menteri-menteri luar dari Amerika Syarikat, Russia, Iran, China dan India, dijangka hadir.

“Kami membeli empat tahun lebih Afghanistan,” kata EU Perwakilan Khas untuk Afghanistan Franz-Michael Mellbin. Tetapi beliau menegaskan bahawa persidangan itu juga akan mendapatkan “garis masa realistik” bagi proses damai.

“Jika kita tidak mencapai keamanan, ia hanya akan menjadi sangat mahal untuk masa akan datang,” katanya kepada Reuters.

Dengan 1.2 juta rakyat Afghanistan terpaksa hidup sebagai pelarian di mereka sendiri negara dan 3 juta hidup lain di Iran, Pakistan atau mencari perlindungan di Eropah, Afghanistan kekal sebagai salah satu negara yang paling berbahaya di dunia, menurut Indeks Keamanan Global Institut pemikir Ekonomi dan Keamanan.

menekankan keadaan tidak menentu Afghanistan, pejuang Taliban ditolak ke pusat bandar utara Kunduz pada hari Isnin, setahun selepas ia secara ringkas jatuh ke tangan militan.

Stakes BIG

Long persimpangan untuk kuasa-kuasa besar, a Afghanistan makmur mungkin bermakna kurang pelarian ke Eropah, menamatkan statusnya sebagai syurga untuk kumpulan militan yang bermusuh dengan tindakan polis Barat dan lebih berkesan terhadap bilion dolar narkotik perdagangan.

untuk Moscow, yang dicerobohi pada 1979 dan menghabiskan sedekad cuba untuk mengawal negara ini, kestabilan rantau Asia tengah adalah paling utama. Ia mempunyai asas terbesar tentera asing di sempadan Afghanistan, Tajikistan, dan kepentingan dalam menjaga daripada dadah yang diperdagangkan dan digunakan di Rusia.

Tetapi dengan berbilion-bilion dolar yang dibelanjakan oleh Amerika Syarikat dan NATO untuk pasukan keselamatan Afghanistan, kira-kira 30 peratus daripada penduduk Afghanistan tinggal di wilayah kerajaan tidak mengawal sepenuhnya, menurut pegawai-pegawai Barat.

pada sidang Brussels, pegawai akan mendapatkan jumlah janji sebanyak $ 3 bilion setahun untuk tempoh 2017-2020.

itu adalah lebih rendah daripada $ 4 bilion setahun berjanji pada persidangan itu lalu di Tokyo pada tahun 2012, sebahagiannya kerana Afghanistan adalah meningkatkan pendapatan sendiri dan kerana kononnya keletihan penderma. Lapan puluh peratus daripada bajet Afghanistan dibiayai oleh bantuan dan wang masih akan jatuh pendek, menurut seorang pegawai EU.

Pada margin persidangan itu, Ketua Dasar Luar EU Federacy angin boleh cuba untuk membawa bersama-sama China, Iran , Rusia, Amerika Syarikat, Pakistan dan India dalam apa yang akan menjadi push keamanan bersepadu yang pertama sejak 2013.

pegawai EU telah digalakkan oleh dua perjanjian damai yang lebih kecil bulan lepas antara kerajaan Afghanistan, ketua perang tempatan dan militan mereka kumpulan, tetapi diplomat tidak pasti jika kuasa-kuasa bersedia untuk duduk di dalam bilik yang sama.

(Pelaporan tambahan oleh David Brunnstrom di Washington)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia