Home / Berita / Korea Selatan berkata masa untuk menimbang semula keahlian PBB Korea Utara

Korea Selatan berkata masa untuk menimbang semula keahlian PBB Korea Utara

BANGSA-BANGSA BERSATU (Reuters) – South Menteri Luar Korea Yun Byung-se menuduh Korea Utara pada Khamis “sama sekali menghina” pihak berkuasa Bangsa-Bangsa Bersatu melalui ujian nuklear dan peluru berpandu dan berkata ia adalah masa untuk menimbang semula sama ada ia layak untuk menjadi ahli PBB.

dalam ucapan kepada Perhimpunan Agung Bangsa-Bangsa Bersatu tahunan, Yun berkata, Majlis Keselamatan PBB perlu mengamalkan “lebih kuat, menyeluruh” sekatan ke atas Korea Utara selepas ujian nuklear kelima pada 9 September dan kelemahan rapat dalam langkah-langkah yang sedia ada.

“pelanggaran berulang Korea Utara dan ketidakpatuhan Keselamatan resolusi Majlis dan norma antarabangsa pernah berlaku sebelum ini dan tidak mempunyai selari dalam sejarah PBB, “kata Yun.

” Korea Utara sama sekali menghina kuasa Perhimpunan Agung dan Majlis Keselamatan, “katanya.

“Oleh itu, saya percaya sudah tiba masanya untuk menimbang semula secara serius sama ada Korea Utara layak sebagai anggota PBB yang cintakan keamanan, kerana banyak negara telah disoal siasat.”

Yun berkata Korea Utara tidak mempunyai hanya maju kapasiti nuklear dan peluru berpandu, tetapi mengancam secara terbuka untuk menggunakan senjata-senjata preemptively. Beliau berkata ia adalah “peluang terakhir” untuk meletakkan brek pada cita-cita nuklearnya.

Yun juga menggesa tindakan terhadap pelanggaran Korea Utara daripada hak-hak orang sendiri, dan berkata perlu ada lebih fokus kepada Utara pekerja Korea di luar negara dan lencongan kemungkinan gaji mereka kepada program senjata.

Perbincangan sudah di bawah cara pada hukuman yang bakal dikenakan resolusi PBB baru di Korea Utara selepas ujian nuklear terbarunya.

Penganalisis dan diplomat mengatakan banyak bergantung kepada sikap China.

China adalah sekutu utama Korea Utara, tetapi telah menimbulkan kemarahan oleh peluru berpandu yang berulang-ulang dan ujian nuklear dan disokong sekatan PBB sukar di Pyongyang pada bulan Mac. Pada masa yang sama, ia telah berkali-kali dipanggil untuk kembali kepada rundingan antarabangsa untuk menyelesaikan isu ini, walaupun keraguan kuasa dunia yang lain.

Perdana Menteri China Li Keqiang memberitahu Perhimpunan Agung pada negara Rabu mesti kekal komited untuk denuclearization semenanjung Korea, untuk mencari penyelesaian kepada Korea Utara isu nuklear melalui dialog.

Amerika Syarikat berkata Li dan Presiden Amerika Syarikat Barack Obama bersetuju di New York pada hari Isnin untuk meningkatkan kerjasama dalam Majlis Keselamatan PBB dan dalam saluran penguatkuasaan undang-undang

Perdana Menteri Jepun Shinzo Abe berkata pada hari Rabu ancaman Korea Utara adalah “ketara lebih serius “daripada di masa lalu dan menuntut” sepenuhnya berbeza “tindak balas.

(Laporan oleh David Brunnstrom; editing oleh Stuart Grudgings)

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

jual beli kereta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *