Home / Berita / kontraktor NSA didakwa mencuri data rahsia

kontraktor NSA didakwa mencuri data rahsia

WASHINGTON (Reuters) – Seorang kontraktor Agensi Keselamatan Negara telah ditangkap dan didakwa mencuri maklumat sulit, kata pihak berkuasa pada hari Rabu, pelanggaran data yang boleh menandakan kebocoran baru merosakkan mengenai usaha pengawasan kerajaan AS.

Harold Thomas Martin, 51, yang bekerja untuk Booz Allen Hamilton, telah diambil ke dalam jagaan di Maryland pada bulan Ogos, kata seorang pegawai Amerika Syarikat, yang bercakap dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan. Booze Allen adalah firma perunding yang bekerja Edward Snowden Ia telah menyatakan kutipan metadata oleh NSA pada tahun 2013.

Booz Allen berkata dalam satu kenyataan bahawa apabila syarikat itu “belajar penangkapan seorang pekerjanya oleh FBI, “mereka segera melepaskan pekerja dan menawarkan kerjasama penuh kepada FBI.

Pada bulan yang sama Martin ditangkap, beberapa alat hacking paling canggih NSA itu telah dibuang ke laman web awam oleh kumpulan yang menamakan diri Shadow Brokers.

saham syarikat itu susut 3.7 peratus kepada $ 30,33 sesaham, berikutan laporan itu.

Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat dikenakan Martin, yang mempunyai pelepasan keselamatan negara rahsia, dengan kecurian bahan kerajaan terperingkat, menurut satu aduan jenayah unsealed pada Rabu.

Word tangkap yang sejajar laporan New York Times bahawa Biro Penyiasatan Persekutuan sedang menyiasat sama ada dia mencuri dan didedahkan sulit komputer “kod sumber” yang dibangunkan untuk menggodam ke dalam rangkaian Rusia, China, Iran, Korea Utara dan negara-negara lain.

Ia adalah pendedahan terbaru butiran mengintip siber oleh kerajaan Amerika Syarikat sejak Snowden mencuri dan mengeluarkan harta luas dokumen yang didedahkan jangkauan program pengawasan NSA di rumah dan di luar negara. Ia datang pada masa kebimbangan yang semakin meningkat tentang cyberhacking agensi-agensi persekutuan dan parti-parti politik Amerika.

Menurut aduan, dokumen didapati memiliki Martin yang terkandung perisikan sensitif.

“Enam dokumen itu dibekalkan melalui sensitif sumber-sumber kerajaan, kaedah, dan kemampuan, yang penting untuk pelbagai jenis isu-isu keselamatan negara, “kata aduan itu. Ia berkata Martin mempunyai keupayaan untuk mengakses harta kerajaan yang tidak dibenarkan untuk meninggalkan lokasi yang diberi kuasa Amerika Syarikat.

peguam Martin bagaimanapun tidak dapat dihubungi untuk mendapatkan komen.

Ketua keselamatan negara Pendakwa Jabatan Kehakiman , John Carlin, enggan mengulas mengenai perkara khusus dalam kes itu.

Beliau berkata, bagaimanapun, bahawa ancaman orang dalam telah lama merupakan satu cabaran kepada kerajaan.

“Saya pasti yang dipercayai profesional saya bekerja dengan seluruh masyarakat akan mengambil melihat keras pada apa sahaja yang mereka boleh belajar daripada kes ini, sama ada ia adalah mengenai kontraktor atau isu-isu lain untuk melihat sama ada mereka dapat mempertahankan sistem kami daripada orang lain yang mungkin cuba untuk mencuri dari mereka, “kata Carlin dalam satu temu bual di CSPAN.

Martin menghadapi sehingga 10 tahun penjara jika didapati bersalah atas tuduhan paling serius.

The kebocoran NSA penggodaman alat bertepatan dengan pegawai Amerika mengatakan mereka telah membuat kesimpulan bahawa Rusia atau proksi yang bertanggungjawab untuk hacking organisasi parti politik dalam menjelang pilihan raya presiden November 8. Kerajaan Rusia telah menafikan penglibatan.

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.