Home / Sukan / Kian Meng berharap kepada Tokyo selepas khidmatnya jarang berlaku di Rio

Kian Meng berharap kepada Tokyo selepas khidmatnya jarang berlaku di Rio

Kian Meng (back) and Lai Pei Jing clinched the Kedah Open mixed doubles title after beating Hoo Pang Ron-Shevon Lai Jemie 21-16, 21-13.

Kian Meng (belakang) dan Lai Pei Jing menjuarai Terbuka Kedah gelaran beregu campuran selepas menewaskan Hoo Pang Ron-Shevon Lai Jemie 21-16, 21-13.

PETALING JAYA:. Satu peluang yang jarang berada di Rio de Janeiro untuk Sukan Olimpik baru-baru ini telah dinyalakan api di Tan Kian Meng

Pemain berusia 22 tahun itu beregu campuran badminton dan perseorangan badminton Iskandar Zulkarnain Zainuddin merupakan rakan sparring yang mengiringi skuad Olimpik di Rio.

Berikutan kejayaan perak pingat badminton ‘di Rio, Kian Meng yang berada di kedudukan ke 25 di dunia dengan Lai Pei Jing, kini bersemangat untuk mewakili negara di Tokyo 2020 Sukan Olimpik.

“Sebagai terdapat dalam Rio merupakan pembuka mata sebenar dan saya telah belajar banyak walaupun saya berada di sana sebagai rakan sparring,” kata Kian Meng.

“Saya perlu lebih mantap dalam permainan saya dan saya perlu belajar bagaimana untuk mengendalikan tekanan dengan baik jika saya mahu mencapai ketinggian Peng Soon-Liu Ying.

“Ia membuatkan saya lebih bermotivasi untuk berbuat baik dengan Pei Jing untuk mendapatkan tempat kita di Tokyo.

“Kita perlu mendaki ranking cepat … kita mempunyai enam lagi kejohanan tahun ini, bermula dengan Masters Indonesia (6-11 Sept) dan kami mensasarkan 15 teratas menjelang akhir tahun ini.”

Kian Meng-Pei Jing yang memenangi Terbuka Vietnam pada bulan Julai, memanaskan badan untuk bertemu Indonesia dengan merangkul gelaran Terbuka Kedah pada Ahad.

Pasangan pemain pilihan utama adalah terlalu kuat untuk Hoo Pang Ron-Shevon Lai Jemie apabila menang 21-13, 21-16 dalam masa 35 minit.

Dalam perlawanan lain, bekas pemain badminton negara Chong Wei Feng menewaskan Soo Teck Zhi dengan 21-18, 20-22, 21-16 dalam perseorangan lelaki akhir.

Dalam beregu lelaki, pilihan kedua Ong Yew Sin-Teo Ee Yi mara ke tajuk selepas menewaskan pemain badminton bebas Mohd Razif Latif-Mohd Hafiz Hashim 21-17, 21-11.

Dalam perseorangan wanita, juara remaja dunia Goh Jin Wei merangkul gelaran tempatan kedua tahun ini selepas menewaskan Ho Yen Mei 23-21, 21-16.

Terdapat bagaimanapun kejutan dalam beregu wanita dengan Cheah Yee See-Peck Yen Wei upstaging pilihan utama Chow Mei Kuan-Lee Meng Yean 16-21, 21-16, 21-17.

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia