Home / Berita / Ketua Polis Negara: Malaysia tidak akan menjadi negara polis

Ketua Polis Negara: Malaysia tidak akan menjadi negara polis

SINTOK: Undang-undang dan peraturan di negara ini yang telah wujud untuk beberapa lama masa tidak akan membolehkan Malaysia menjadi sebuah negara polis seperti yang didakwa oleh setiausaha agung DAP Lim Guan Eng.

Ketua Polis Negara (KPN) Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata, tuntutan tidak berasas kerana polis juga tertakluk kepada undang-undang dan peraturan seperti yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan.

“Negara kita tidak boleh menjadi negara polis kerana jika kita melanggar undang-undang, tindakan akan diambil terhadap kita. Bagaimana negara ini menjadi sebuah negara polis apabila kita juga tertakluk kepada undang-undang dan peraturan-peraturan di bawah Perlembagaan ? ” katanya.

Khalid berkata demikian pada sidang akhbar selepas menghadiri Dialog dengan Ketua Polis Negara: Mahasiswa. Peranan dalam Ancaman Mengatasi Keselamatan Negara ‘di Universiti Utara Malaysia (UUM) di sini hari ini

Beliau mengulas komen Lim dalam portal berita dalam talian di mana dia mempersoalkan sama ada negara ini telah berubah menjadi negara polis, mendakwa bahawa Khalid dilihat sebagai seseorang yang tidak boleh dikritik. – Bernama

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

jual beli kereta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *