Home / Berita / Ketua Polis Filipina perkelahian kembali air mata di TV, berikrar taat setia kepada Duterte

Ketua Polis Filipina perkelahian kembali air mata di TV, berikrar taat setia kepada Duterte

Philippine National Police chief Ronald Dela Rosa wipes his tears after answering questions, during a joint hearing session of the committee on public order and dangerous drugs and the committee on justice and human rights, at Senate headquarters in Pasay city, metro Manila, Philippines November 23, 2016. REUTERS/Romeo Ranoco

Ketua Polis Kebangsaan Filipina Ronald Dela Rosa menyeka air matanya selepas menjawab soalan, semasa pendengaran bersama sesi jawatankuasa pada ketenteraman awam dan dadah berbahaya dan jawatankuasa pada keadilan dan hak asasi manusia, di ibu pejabat Senat di bandar Pasay, metro Manila, Filipina 23 November, 2016. REUTERS / Romeo Ranoco

MANILA (Reuters) – Ketua polis Filipina ‘rosak sebelum siasatan Senat pada Rabu dan berikrar untuk berdiri oleh Presiden Rodrigo Duterte dan perang maut beliau mengenai dadah, selepas narkotik Asyraf memberi keterangan kepada penglibatan polis sudah berakar umbi dalam perdagangan haram

di tengah-tengah drama tinggi dalam perbicaraan di televisyen, emosi Ronald dela Rosa grimaced dan menahan air dalam ucapan animasi di mana beliau berjanji untuk menghapuskan barisan polis elemen bengkok.

Dela Rosa, yang gempal, selebriti -like umum digelar “Bato” (Rock), mengulas jam kesaksian dari Kerwin Espinosa, seorang peniaga dadah mengaku dan anak Datuk Bandar yang ditembak mati bulan lalu oleh polis ketika dalam penjara reman untuk narkotik pautan.

“Saya tidak akan menyerah diri, saya akan membersihkan polis negara,” Dela Rosa memberitahu senator.

“Saya akan bersama anda,” kata Dela Rosa daripada Duterte. “Saya tidak akan meninggalkan perjuangan ini walaupun orang ramai kehilangan kepercayaan terhadap polis.”

kuar selari dengan kedua-dua dewan perundangan Filipina telah sebahagian besarnya membosankan, walaupun kadang-kadang sangat dramatik.

panel telah mendengar menggenggam akaun Mengetahui segala sesuatu dari skuad pembunuh dan hal ehwal kotor dengan rasuah, pembunuhan dan seks pita. Peserta telah merangkumkan penculik disabitkan, samseng penjara, seorang pembunuh dan tinju dunia icon Manny Pacquiao.

Pada bulan September, yang mengisytiharkan diri lelaki hit memberi keterangan kepada setelah mendengar Duterte pembunuhan perintah dan telah melihat dia membunuh seorang lelaki dengan mesingan manakala Datuk Bandar pada tahun 1993. Duterte telah menolak bahawa sebagai pembohongan.

hampir 2,500 orang terbunuh dalam tempoh empat bulan pertama presiden Duterte, kebanyakannya dalam operasi polis dan orang lain dengan disyaki vigilantes.

Duterte telah tegas mempertahankan polis dan marah dengan kebimbangan Barat dan aktivis bahawa pembunuhan luar undang-undang boleh mengambil tempat.

Espinosa, yang tiba pada pendengaran itu memakai jaket meriam penangkis udara, mengaku dengan berniaga dalam ubat-ubatan dan untuk membayar wang perlindungan polis. Beliau menuduh dua jeneral dan banyak pegawai di kandang beliau bersekongkol.

NO superhero

Dela Rosa berikrar untuk melakukan segala-galanya untuk menghentikannya.

“Saya tidak superman, saya seorang anggota polis biasa,” katanya. “Tetapi saya akan melakukan yang terbaik untuk membersihkan pasukan polis walaupun ia akan kos hidup saya. Kami akan terus hidup ini.”

Pusat kepada kuar telah Senator Leila de Lima, yang memulakan dan mengetuai siasatan ke dalam tindakan keras Duterte, tetapi mendapati dirinya digulingkan oleh sekutu Senat. Beberapa hari kemudian, beliau dikenakan siasatan kongres ke tuduhan Duterte bahawa dia sendiri terlibat dalam dadah tawaran sementara menteri keadilan.

Ia tidak berhenti di situ. Duterte telah berlaku curang de Lima semasa ucapan dan menuduhnya berzina, membuat pita seks hubungan sulit beliau dengan pemandu dan pedagang berkelana beliau, dan juga mencadangkan dia tergantung dirinya.

De Lima telah membuat petisyen Mahkamah Agung untuk muncung Duterte.

Walaupun dia mengaku tuduhan itu, dia telah menolak keterangan rentetan penjenayah mengaitkannya dengan dadah tawaran.

Espinosa juga dikaitkan de Lima pada Rabu, berkata dia membayar wang perlindungan kepada beliau pemandu empat kali ketika dia dalam kabinet.

De Lima menafikan mengetahui dia dan berkata, keterangan beliau adalah pistol, dalam keadaan terpaksa.

“Semoga Allah mengampuni semua dosa-dosa kamu, dan semoga Allah mengampuni semua pembohongan anda mengenai saya, “katanya.

dalam satu temu bual minggu lepas, de Lima memberitahu Reuters dia takut untuk hidupnya, setelah berdiri sehingga seorang presiden yang mempunyai pengikut dari” diehard fanatik “.

” Presiden mempunyai dendam peribadi terhadap saya, dan kemudian ia menjadi lebih buruk kerana inisiatif saya … siasatan Senat, ke dalam pembunuhan tambahan-kehakiman, “katanya.

“Dia mengadakan semua ini serangan peribadi, mendedahkan walaupun kehidupan peribadi peribadi saya dan menggambarkan saya sebagai seorang wanita yang tidak bermoral supaya orang ramai tidak lagi percaya kepada-Ku.”

(laporan tambahan oleh John Chalmers; Penulisan oleh Martin Petty; Penyuntingan oleh Nick Macfie)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia