Home / Berita / Ketua Pembangkang Kemboja meninggalkan ibu pejabat untuk kali pertama dalam tempoh lima bulan

Ketua Pembangkang Kemboja meninggalkan ibu pejabat untuk kali pertama dalam tempoh lima bulan

PHNOM PENH (Reuters) – parti pembangkang utama Kemboja pada Rabu menyambut tanda penyejukan ketegangan politik selepas pihak berkuasa menahan dirinya daripada melakukan tangkapan pemimpinnya, Kem Sokha, pada kemunculan dari bulan yang berkurung di ibu pejabat parti.

ketegangan antara dua parti politik utama di negara ini telah meningkat dalam beberapa bulan kebelakangan ini, dengan pembangkang mengadu daripada tindakan keras ke atas pengkritik dalam usaha untuk menakut-nakutkan itu sebelum pilihan raya umum pada 2018.

pemimpin atas pembangkang utama Kemboja Parti Penyelamat Kebangsaan (CNRP) adalah dalam buangan kendiri untuk mengelakkan penangkapan alih kes dia kata telah mencakar ke atas sebab-sebab politik, manakala Sokha, pemimpin bertindak, telah berada di ibu pejabat sejak 6 Mei, untuk mengelakkan apa yang dia katakan adalah berasingan tuduhan yang direka-up.

bulan lepas, Sokha dijatuhi hukuman lima bulan penjara tanpa hadir, atas tuduhan gagal hadir di mahkamah sebagai saksi dalam kes terhadap dua undang-undang pembangkang dituduh memperoleh pelacur untuk beliau.

dalam ucapan pada hari Rabu, Sokha dipanggil untuk menamatkan permusuhan politik.

“The CNRP mahu persekitaran untuk kembali normal, persekitaran politik yang adalah sama untuk semua, bagi memastikan pilihan raya yang akan mencerminkan kehendak rakyat,” katanya.

The pihak berharap semua parti politik akan dibenarkan untuk bertanding dalam pilihan raya yang bebas dan adil, katanya.

hakikat bahawa Sokha dapat meninggalkan ibu pejabat tanpa ditangkap isyarat penyejukan ketegangan antara pihak-pihak saingan, yang ahli parti kepada Reuters.

“keadaan ini kurang tegang sekarang,” kata Yem Ponhearith.

ahli-ahli parti pemerintah Perdana Menteri Hun Sen tidak dapat segera dihubungi untuk mendapatkan komen.

Mengikuti gelombang pendakwaan ahli pembangkang dan hak-hak pekerja, Hun Sen bulan lalu mengisytiharkan “gencatan senjata” politik, berkata saingan perlu mengetepikan perbezaan.

sejak itu, CNRP, yang telah memboikot Parlimen sejak tahun lepas, berkata ia akan kembali ke dewan untuk menggalakkan dialog.

Soy Sopheap, penerbit akhbar dan perunding politik lama untuk Hun Sen, berkata beliau telah pengantara resolusi antara dua musuh politik.

“mana-mana pembangunan akan bergantung kepada bagaimana parti pembangkang itu berkelakuan,” kata Sopheap, sambil menambah bahawa parti pemerintah akan menonton tingkah laku CNRP ini.

(Penyuntingan oleh Amy Sawitta Lefevre dan Clarence Fernandez)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.