Home / Berita / Ketua Pembangkang Gabon menolak keputusan mahkamah menegakkan Bongo suara kemenangan

Ketua Pembangkang Gabon menolak keputusan mahkamah menegakkan Bongo suara kemenangan

Libreville (Reuters) – Ketua Pembangkang Gabon Jean Ping, Sabtu lalu menolak apa yang beliau katakan adalah “adil” keputusan oleh Mahkamah Perlembagaan yang mengekalkan kemenangan Presiden Ali Bongo dalam pungutan suara Ogos 27 bahawa dia kata tercalar oleh penipuan.

keengganan Ping, yang mengatakan dia memenangi suara presiden, untuk menerima keputusan mahkamah itu menimbulkan prospek krisis politik berpotensi ganas dalam pengeluar minyak Afrika pusat.

mahkamah bersetuju dengan petisyen Ping untuk mengkaji semula keputusan di wilayah Haut-Ogooue, di mana Bongo telah diisytiharkan untuk mempunyai memenangi 95 peratus pada peratusan keluar mengundi sebanyak 99.9 peratus.

Walau bagaimanapun, dalam keputusan lewat pada hari Jumaat, ia enggan menerima salinan helaian penjumlahan rasmi undi diberikan sebagai keterangan oleh Ping, menyatakan dia telah gagal untuk membuktikan kesahihannya.

Bercakap kepada penyokong dan wartawan di kediamannya di ibu Libreville, Ping menggesa orang ramai untuk “sentiasa berhati-hati dan menggerakkan”.

“Kami akan memastikan pilihan rakyat Gabonese dihormati. 2016 tidak akan menjadi 2009, “kata Ping.

Ali Bongo mula berkuasa pada pilihan raya 2009 mengomel berikutan kematian bapanya Omar Bongo, yang menjadi Presiden Gabon selama 42 tahun.

Ping, sumber dalaman politik sepanjang hayat dalam Gabon yang mempunyai juga berkhidmat sebagai pengerusi Suruhanjaya Kesatuan Afrika, merupakan sekutu rapat Omar Bongo.

Presiden Ali Bongo berusaha untuk meredakan ketegangan pada hari Sabtu, memanggil dialog dan menjanjikan kerajaan termasuk baru.

“Saya berharap untuk menjemput ahli-ahli daripada semua parti politik untuk menyertai usaha dan dilengkapi dengan kami kepada kabinet, “katanya kepada Reuters dalam satu wawancara.

beliau berkata kerajaan baru akan” kemungkinan besar “termasuk tokoh pembangkang terkemuka dan tidak menolak kemungkinan menempah tempat untuk Ping.

Bagaimanapun, beliau menolak pilihan pengantaraan antarabangsa.

“Kita tidak memerlukan pengantaraan antarabangsa. Antara Gabonese, kita tahu bagaimana untuk bercakap antara satu sama lain,” katanya.

UNDIAN INTEGRITI dALAM KERAGUAN

kerajaan Gabon telah diletakkan di bawah tekanan antarabangsa diperbaharui apabila Kesatuan Eropah mengadu pada hari Sabtu bahawa misi pilihan raya pemerhati telah diberikan “akses yang sangat terhad” kepada semakan mahkamah keputusan.

“Oleh itu, keyakinan rakyat Gabonese dalam integriti proses pilihan raya boleh, secara sah, akan dimasukkan ke dalam keraguan,” Federica Mogherini, Perwakilan Tinggi Luar Negeri dan Pesuruhjaya Pembangunan Neven Mimica berkata dalam satu kenyataan.

jurucakap kementerian luar bekas kuasa penjajah Perancis berkata Paris disokong kedudukan EU.

Enam orang terbunuh awal bulan ini dalam rusuhan yang diikuti perisytiharan Bongo sebagai pemenang suara oleh kurang daripada 6,000 undi.

Pembangkang mendakwa sehingga 100 orang meninggal dunia.

Lori penuh dengan polis dan tentera diletakkan di persimpangan dan bulatan di seluruh ibu negara dari awal pagi Sabtu lalu. Walau bagaimanapun, tidak ada laporan bantahan.

“Saya gembira tidak ada peperangan. Kita memerlukan ahli-ahli politik untuk bercakap,” kata Arnel Sama, 40, seorang penduduk menganggur Libreville.

Bongo telah memasuki tuntutan balas dengan mahkamah perlembagaan menuduh Ping penipuan.

mahkamah membatalkan keputusan daripada 21 pusat mengundi di Libreville lebih penyelewengan, membantu Bongo untuk meningkatkan margin beliau kemenangan daripada 49.85 peratus daripada pengundi yang membuang undi untuk 50,66 peratus dalam keputusan mahkamah disahkan akhir.

(Pelaporan tambahan oleh Gerauds Wilfried Obangome; Penulisan oleh Joe Bavier; Penyuntingan oleh Andrew Bolton)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.