Home / Berita / Ketua agensi atom PBB berkata Iran berpegang kepada perjanjian nuklear

Ketua agensi atom PBB berkata Iran berpegang kepada perjanjian nuklear

PARIS (Reuters) – Iran telah disimpan dengan perjanjian nuklear ia bersetuju dengan enam kuasa dunia tahun lepas mengehadkan stok simpanan yang bahan-bahan yang boleh digunakan untuk membuat senjata atom, ketua agensi Tenaga atom Antarabangsa (IAEA) kepada akhbar Perancis, Le Monde.

Mengesahkan hasil laporan sulit oleh agensi PBB dilihat oleh Reuters bulan lalu, IAEA Ketua Pengarah Yukiya Amano berkata Tehran telah melihat tawaran yang telah ditentang oleh hardliners dalam Iran dan oleh skeptis di Barat.

“perjanjian itu sedang dilaksanakan sejak Januari tanpa sebarang masalah tertentu , “katanya kepada Le Monde dalam satu temu bual yang disiarkan pada hari Sabtu

.” Terdapat satu kejadian kecil pada bulan Februari. stok air berat sangat sedikit melebihi had yang ditetapkan – 130 tan Tetapi kita segera memberi isyarat bahawa untuk Iran yang telah mengambil segala langkah yang perlu, “katanya.

di bawah perjanjian julai dengan Amerika Syarikat, Rusia, China, Perancis, Britain dan Jerman, Iran dibenarkan untuk mempunyai 130 tan air berat, moderator di reaktor seperti yang ia telah melumpuhkan di Arak dan bahan kimia yang dihasilkannya sendiri.

Saham ringkas mencapai 130,9 tan, agensi itu dilaporkan pada bulan Februari.

“Selain itu, saya boleh mengesahkan bahawa Tehran menghormati komitmennya kepada surat tersebut. Iran melakukan apa yang mereka menjanjikan masyarakat antarabangsa, “kata Amano.

(Laporan oleh Michel Rose; Penyuntingan oleh Richard Balmforth)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.