Home / Teknologi / kereta kabel atau kumbahan? Realiti maya boleh membantu untuk membina bandar-bandar yang lebih baik

kereta kabel atau kumbahan? Realiti maya boleh membantu untuk membina bandar-bandar yang lebih baik

City planning tool: Smart Favela can be particularly useful in planning investments in informal settlements that often grow haphazardly as more people move in, and lack basic services like water or sanitation, such as in the favelas in Rio (pic). — EPA

alat perancangan Bandar: Smart Favela boleh menjadi amat berguna dalam pelaburan perancangan penempatan tidak formal yang sering tumbuh tidak berdisiplin kerana lebih ramai orang bergerak, dan kekurangan perkhidmatan asas seperti air atau kebersihan, seperti dalam setinggan di Rio (gambar). – EPA

LONDON: Meletakkan panel solar maya pada bumbung bangunan dengan mengetik dengan telefon bimbit mungkin tidak bagaimana perancang bandar mendekati pekerjaan mereka tetapi pencipta permainan-seperti aplikasi baru percaya ia boleh membantu bentuk bandar-bandar yang lebih baik.

syarikat teknologi yang berpangkalan di Paris Toolz berfirman Smart Favela permohonan mereka boleh menjadi “game changer” untuk kedua-dua perancang bandar dan penduduk, menjadikan kawasan bandar sering huru-hara dan mundur ke dalam kota-kota di masa akan datang.

Permohonan yang memenangi anugerah membolehkan perancang bandar untuk menggambarkan pembangunan kawasan-kawasan perumahan, termasuk perkhidmatan seperti air, tenaga atau pengangkutan, dengan menggunakan model 3D sesuatu kawasan untuk mewujudkan avatar maya sebuah bandar.

Penduduk boleh mengkaji semula projek itu menggunakan telefon bimbit atau komputer dan meninggalkan maklum balas mengenai pelaburan yang dicadangkan. Mereka juga boleh mencadangkan apa perkhidmatan lain yang mereka perlukan.

“Objektifnya adalah untuk melibatkan rakyat dalam proses membuat keputusan, berhenti pembandaran atas ke bawah,” kata David Laure, pengasas Toolz dan ketua eksekutif.

“Apa yang kita lakukan pertama adalah banyak komunikasi tentang penyelesaian yang berpotensi supaya orang mengetahui apa yang boleh dilakukan, bagaimana ia berfungsi dan berapa banyak ia kos,” katanya melalui telefon dari Perancis.

Menurut PBB, penduduk bandar telah berkembang dengan pesat dari 746 juta pada tahun 1950 kepada hampir empat bilion hari ini. Menjelang 2050 2.5 bilion lagi akan berpindah ke bandar-bandar.

Dengan 90% daripada pertumbuhan ini dijangka akan terungkap di bandar-bandar Asia dan Afrika, PBB memberi amaran bahawa menguruskan bandar-bandar dan pertumbuhan penduduk telah menjadi salah satu cabaran paling penting dalam abad ke-21.

Maklumbalas

Smart Favela boleh menjadi amat berguna dalam pelaburan perancangan penempatan tidak formal yang sering tumbuh tidak berdisiplin kerana lebih ramai orang bergerak, dan tidak mempunyai asas perkhidmatan seperti air atau kebersihan, kata Vincent de Boursetty, penasihat di Toolz.

“Ia membantu perancang bandar memastikan pelaburan akan menjadi berguna dan bahawa semua penyelesaian telah menjelaskan kepada orang yang paling bimbang dengan ia,” de Boursetty memberitahu Reuters Yayasan Thomson.

“Dan itu penting kerana untuk bandar-bandar itu sangat penting bahawa mereka melabur dalam projek-projek yang betul kerana kadang-kadang mereka menghabiskan banyak wang kepada perkara-perkara yang tidak masuk akal untuk rakyat.”

Apabila kereta kabel berkilat tumbuh dalam salah satu favelas Rio beberapa tahun yang lalu, penduduk tidak terlalu kagum, mengadu bahawa manakala gondola popular di kalangan pelancong, mereka lebih suka melihat pelaburan di dalam kumbahan dan sekolah.

De Boursetty berkata mereka yang membuat keputusan mengenai pelaburan di bandar-bandar lebih suka membayar untuk projek penduduk benar-benar memerlukan, dan bukannya mempertaruhkan kekecewaan dan aduan.

“Apa yang saya dapati berbincang dengan beberapa wakil daripada pihak berkuasa tempatan adalah bahawa mereka adalah benar-benar berminat untuk mendapatkan maklum balas sewajarnya daripada rakyat mereka,” katanya. – Reuters

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.