Home / Berita / keputusan mahkamah Vietnam terhadap penulis blog, aktivis -US merisaukan

keputusan mahkamah Vietnam terhadap penulis blog, aktivis -US merisaukan

WASHINGTON (Reuters) – Dua keputusan oleh mahkamah Vietnam menjatuhkan hukuman seorang aktivis hak tanah penjara dan hukuman penjara mendukung dua penulis blog politik adalah satu kebimbangan bagi Amerika Syarikat, Jabatan Negara AS berkata pada hari Isnin.

“penggunaan peruntukan jenayah oleh pihak berkuasa Vietnam untuk menghukum individu untuk melaksanakan hak mereka untuk kebebasan bersuara. .. adalah … merisaukan, “kata jurucakap Mark Toner pada taklimat berita harian.

terkenal blogger politik Vietnam Nguyen Huu Vinh, 60, dan pembantunya, Nguyen Thi Minh Thuy, 36, kehilangan mereka merayu pada hari Khamis apabila mahkamah yang lebih tinggi mengekalkan hukuman penjara mereka dan mengesahkan mereka telah menyalahgunakan kebebasan mereka dan menyakiti kepentingan negeri.

lima tahun jangka untuk Vinh dan tempoh tiga tahun bagi Thuy telah diserahkan Mac dan hak asasi manusia dan penyokong kebebasan akhbar telah dipanggil untuk pembebasan mereka.

pada hari Selasa, mahkamah daerah di Hanoi dihukum Can Thi Theu 20 bulan penjara kerana menyebabkan gangguan awam, peguamnya berkata, memenjarakan aktivis hak tanah untuk kali kedua atas kesalahan yang sama dalam kes kumpulan hak asasi manusia atas berkata sepatutnya digugurkan.

Theu, 54, didapati bersalah pada perbicaraan setengah hari tiga bulan selepas dia ditangkap kerana protes terkemuka di luar pejabat kerajaan terhadap apa yang dipanggil rampasan tanah haram.

“Kami menggesa kerajaan supaya membebaskan tiga individu ini juga tahanan lain hati nurani dan membolehkan semua individu di Vietnam untuk menyatakan pandangan politik mereka dan untuk berhimpun secara aman tanpa takut hukuman, “kata Toner.

(Laporan oleh Arshad Mohammed; Penulisan oleh Mohammad Zargham; Penyuntingan oleh Sandra Maler)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.