Home / Berita / kenaikan yuran visa ibu bapa pendatang dicadangkan

kenaikan yuran visa ibu bapa pendatang dicadangkan

Expensive investment?: An elderly man walking along the seafront near the Sydney Opera House. —AFP

pelaburan Mahal ?: Seorang warga emas berjalan di sepanjang pinggir laut berhampiran dengan Sydney Opera House. AFP

Sydney: Australia akan mempertimbangkan kenaikan yuran besar untuk pendatang membawa keluar ibu bapa mereka berikutan laporan kerajaan kontroversi yang mencadangkan kaedah-kaedah dan yuran lebih sukar untuk mengimbangi kos menyerap pendatang yang lebih tua.

Dalam suatu keputusan yang menyebabkan kemarahan di kalangan pendatang, badan Kerajaan Persekutuan bebas nasihat, Suruhanjaya Produktiviti, disyorkan dalam laporan yang dikeluarkan minggu lepas bahawa bayaran untuk visa ibu bapa harus “ketara” meningkat daripada orang-orang yang semasa kira-kira A $ 50,000 (RM157,000) bagi setiap ibu bapa.

Suruhanjaya itu berkata pendatang tua menyebabkan kerugian negara kerana mereka adalah beban kepada sistem kesihatan dan ramai yang tidak mempunyai pekerjaan atau membayar cukai. Ia berkata kos ke Australia mengakui ibu bapa adalah di antara A $ 335,000 dan A $ 410,000 (RM1.05mil dan RM1.29mil) sepanjang seumur hidup mereka.

“Ibu bapa imigran berada di peringkat kehidupan mereka apabila mereka membuat tuntutan yang besar kepada penjagaan orang tua, sistem kesihatan dan keselamatan sosial, yang mesti dipenuhi melalui dana pembayar cukai,” kata laporan itu.

“Mereka cenderung untuk mempunyai integrasi rendah ke dalam pasaran buruh sebahagian besarnya disebabkan oleh usia tua mereka dan, dalam beberapa kes, lebih miskin daripada purata penguasaan bahasa Inggeris. Ini bermakna pendapatan yang lebih rendah (dan cukai pendapatan) daripada pendatang lain. “

Pada masa ini, ibu bapa asing rakyat Australia boleh memohon penduduk tetap jika kebanyakan anak-anak mereka tinggal di Australia dan mereka sama ada membayar kira-kira A $ 50,000 (RM157, 000) untuk pemprosesan dipercepatkan atau menunggu sehingga 30 tahun dan membayar yuran sehingga a $ 6,000 (RM18,800).

Pada tahun lalu, 8675 ibu bapa menerima visa, termasuk 80 rakyat Singapura, menurut angka rasmi yang diberikan kepada Berita Harian .

Jumlah ini termasuk 7175 ibu bapa yang menerima visa di bawah skim dan 1,500 yang dipercepatkan di bawah perlahan, skim rendah yuran. – Berita Harian / Asia News Network

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.