Home / Berita / Kementerian meningkatkan pemantauan Zika selepas menakutkan microcephaly

Kementerian meningkatkan pemantauan Zika selepas menakutkan microcephaly

Dr Subramaniam has advised women, especially those wanting to get pregnant, to get medical advice and to go for check-ups first.

Wanita Dr Subramaniam menasihatkan, terutamanya mereka yang ingin hamil, untuk mendapatkan nasihat perubatan dan untuk pergi untuk pemeriksaan pertama.

IPOH: Pandangan Kementerian Kesihatan serius terhadap masalah microcephaly bayi dikaitkan dengan jangkitan Zika di kalangan wanita hamil selepas Thailand mengesahkan minggu lepas kes pertama yang diketahui.

Pada hari Jumaat, pihak berkuasa kesihatan Thai berkata microcephaly dalam dua bayi adalah disebabkan oleh virus Zika, dalam apa yang dipercayai menjadi yang pertama kes yang disahkan Asia Tenggara yang mengaitkan penyakit dan kecacatan kelahiran.

Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr S. Subramaniam berkata kementerian akan meningkatkan kawalan dan memantau usaha untuk mencegah penyebaran penyakit ini di Malaysia.

“Pihak berkuasa Thai telah memaklumkan kepada kami bahawa mereka menganggap penyakit ini ada kaitan dengan virus Zika. Ini adalah serius (microcephaly) kes pertama, jadi kami akan meningkatkan usaha untuk kawalan dan pemantauan. ”

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas majlis penyerahan surat perjanjian untuk pembinaan bangunan baru Sekolah Kebangsaan Jenis Tamil (SKJT) Gunung Rapat di sini hari ini, yang turut dihadiri Timbalan Menteri Pelajaran Datuk P. Kamalanathan.

Dr Subramaniam berkata, kerjasama semua pihak diperlukan untuk mengelakkan penyebaran virus Zika, terutama dalam memusnahkan tempat pembiakan nyamuk.

Menteri itu wanita juga dinasihatkan, terutamanya mereka yang ingin hamil, untuk mendapatkan nasihat perubatan dan untuk pergi untuk pemeriksaan pertama.

Menurut Channel NewsAsia keputusan awal kajian yang dijalankan di Brazil berhubung jangkitan Zika di kalangan wanita hamil dengan microcephaly pada bayi mereka – kecacatan kelahiran ditandai dengan kecil saiz kepala – yang membawa kepada masalah pembangunan yang serius.

Pada jangkitan Rotavirus dan kes gastroenteritis akut (AGE) di taman tema air Bukit Merah Laketown Resort, Dr Subramaniam berkata kementerian akan mengambil tindakan susulan, termasuk mengenakan denda pada pengurusan taman itu jika ia didapati telah cuai.

Walau bagaimanapun, beliau berkata kementerian masih belum menerima keputusan analisis sampel air kencing yang dijalankan oleh Sungai Buloh Negara Makmal Kesihatan Awam.

Taman tema air ditutup selama 14 hari dari Khamis lepas untuk membolehkan kerja-kerja pembersihan yang akan dilaksanakan selepas beberapa kes AGE dan Rotavirus dilaporkan di kalangan pelanggan di taman. Bernama

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

jual beli kereta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *