Home / Pendidikan / Kementerian melaporkan soalan palsu

Kementerian melaporkan soalan palsu

Kamalanathan hoped action would be taken against the irresponsible parties for circulating a fake question on social media.

Kamalanathan berharap tindakan akan diambil terhadap pihak-pihak yang tidak bertanggungjawab untuk beredar soalan palsu di media sosial.

THE Kementerian Pelajaran yakin bahawa mereka yang menyebarkan maklumat mengenai palsu Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) soalan melalui media sosial akan dibawa ke muka pengadilan.

Timbalan Menteri Pelajaran Datuk P Kamalanathan berkata, Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM) sedang menyiasat perkara itu.

Beliau membuat laporan kepada SKMM minggu lepas mengenai soalan peperiksaan yang telah disebarkan di media sosial.

Kementerian itu berkata Lembaga Peperiksaan disiasat dan mendapati tidak ada soalan itu dalam peperiksaan.

Imej yang disebar menunjukkan senarai nilai – “Keutamaan untuk melayan tetamu, menghormati orang tua, dan penekanan kepada akhlak yang baik”

.

Satu soalan aneka pilihan diikuti, “Siapakah di antara nilai-nilai di atas adalah sebahagian daripada identiti masyarakat Malaysia? A: Cina; B: Iban; C: India; D: Melayu “

.

Bercakap kepada pemberita selepas melancarkan Million Dollar pertandingan Kaki bola sepak pada hari Rabu, Kamalanathan berharap tindakan akan diambil terhadap pihak-pihak yang tidak bertanggungjawab.

Beliau berkata dalam laman Facebook yang sebelum ini bahawa beliau sangat marah dan kecewa kerana pihak yang tidak bertanggungjawab telah melakukan perkara seperti ini. “Mereka mesti mempunyai motif yang sangat gelap bagi melakukan perbuatan tercela ini,” katanya.

Pengguna media sosial perlu sentiasa mengesahkan fakta sebelum berkongsi sebarang kandungan, katanya.

Dalam perkembangan lain, Kamalanathan berkata, kementerian akan memberi kerjasama sepenuhnya kepada Kementerian Kesihatan pada menjalankan arahan untuk membendung penyebaran virus Zika itu.

Pada pertandingan Kaki bola sepak Million Dollar, Pengarah Urusan Brickfields Asia College Raja Singham Sukumara Singham berkata ia bertujuan untuk kanak-kanak berusia antara 11 dan 14 tahun.

Dua peserta akhir, katanya, akan dipilih dari carian di seluruh negara untuk pergi ke atas semua perbelanjaan yang dibayar perjalanan ke United Kingdom dan dilatih oleh Liverpool, Steve McMahon dengan sokongan ikon bola sepak global yang lain.

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

jual beli kereta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *