Home / Berita / kemenangan Sao Paulo Media maestro itu meningkatkan harapan penyokong terhadap Brazil presiden

kemenangan Sao Paulo Media maestro itu meningkatkan harapan penyokong terhadap Brazil presiden

SAO PAULO (Reuters) – kemasukan menakjubkan Jutawan media maestro João Doria ke dalam politik Brazil dengan menghancurkan kemenangan pusingan pertama dalam perlumbaan mayoral Sao Paulo telah mengipasi pemasangan spekulasi mengenai jangka presiden oleh penyokong politik utama beliau.

Geraldo Alckmin, Gabenor negeri Sao Paulo, disokong pendatang baru politik terhadap rintangan dari hampir setiap powerbroker lain dalam Parti Demokratik Sosial Brazil beliau (PSDB), dan dengan berbuat pesaing supaya melemahkan untuk pencalonan presiden pada 2018.

Menawan 53 peratus undi sah di bandar terbesar Brazil pada hari Ahad, Doria dirobohkan usaha pemilihan semula oleh Datuk bandar Fernando Haddad, yang mengambil masa kurang daripada 17 peratus seperti yang beliau Parti Pekerja mengalami Kesan daripada skandal rasuah yang luas dan pemecatan bekas Presiden Dilma Rousseff.

Maksudnya merangkul perlumbaan Sao Paulo dalam pusingan tunggal mengundi buat kali pertama di bawah peraturan pilihan raya yang bermula pada 1992. pusingan pertama memenangi terkejut walaupun sekutu Doria ini, menetapkan siling pendakian dari sokongan satu angka selepas Alckmin ditawarkan pengesahan beliau.

bekas bintang rancangan TV Brazil “The Apprentice” dan penerbit majalah Gaya Hidup Caviar mengongkosi banyak kempennya dengan kekayaan peribadi 180 juta reais ($ 56.000.000) , lukisan perbandingan dalam perlumbaan utama lebam kepada AS calon presiden Republikan Donald Trump.

Tetapi Doria disamakan lariannya untuk masuk lewat antara Amerika Syarikat perniagaan yang kaya ke dalam politik, berjanji untuk menjalankan dewan bandar dengan gaya teknokrat bekas New York Datuk Bandar Michael Bloomberg.

“Saya bukan seorang ahli politik. Saya seorang ahli perniagaan dan pentadbir, “Doria diisytiharkan sepanjang kempen, menonjolkan kerja-kerja membina sebuah konglomerat media dan persidangan dari apa-apa.

padang luar-Nya berhubung dengan pengundi yang semakin meningkat sakit kelas politik yang berlumuran dengan dakwaan rasuah, tetapi ia juga menafikan asas politik yang berhati-hati diletakkan oleh Alckmin.

gabenor empat penggal dipasang gabungan 13 parti untuk menyokong usaha Doria, memberi dia lebih TV masa siaran daripada mana-mana calon lain di Sao Paulo. pengiklanan televisyen , diagihkan sepenuhnya di bawah undang-undang pilihan raya, adalah lebih berharga daripada-lamanya had baru-baru ini kepada sumbangan kempen korporat.

pengundi-pengundi mungkin bosan dengan calon tetapi struktur parti penting untuk menjadi kempen tradisional, menurut penganalisis kanan Carlos Bellini perundingan politik Arko Nasihat.

“Saya akan mengatakan ada ruang untuk lebih banyak nama untuk kelihatan seperti Doria ini, memasuki parti tradisional dengan retorik pentadbiran yang cekap,” katanya.

meratakan IJMA

[19459004partipolitik] Tidak ramai di Brazil adalah seperti tradisional sebagai PSDB dan Sao Paulo adalah rumah kepada negarawan tua yang paling menonjol.

Dari bekas Presiden Fernando Henrique Cardoso kepada Menteri Luar Jose Serra, mereka berbaris tahun ini di belakang kempen mayoral bandar anggota majlis Andrea Matarazzo, bekas duta kepada menteri Itali dan komunikasi di bawah Cardoso.

Hanya Alckmin, yang telah membina asas politik selama beberapa dekad di bandar-bandar kecil di pedalaman negeri ini, berani mencabar sepakat di kalangan elit parti itu, dan dia adalah satu-satunya di antara mereka meraikan kemenangan Doria ini di atas pentas pada malam Ahad.

Senator Aecio Neves, calon PSDB yang kehilangan 2014 perlumbaan presiden Brazil dengan 3 mata peratusan, memberitahu radio CBN pada isnin bahawa ia adalah terlalu awal untuk membincangkan kempen yang akan datang.

Namun, dia mengakui bahawa ia adalah satu perlumbaan terbuka dalam partinya. The PSDB telah mencalonkan Neves, Serra dan Alckmin dalam tiga kempen presiden yang paling baru-baru ini.

“Pada 2018 parti kita akan menjadi lebih kuat, dan calon kita akan menjadi orang yang mempunyai peluang terbaik untuk menang,” katanya.

(Laporan oleh Brad Haynes; Laporan tambahan oleh Maria Carolina Marcello di Brasilia dan Eduardo Simoes di Sao Paulo; Penyuntingan oleh Frances Kerry)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia