Home / Berita / kemajuan peluru berpandu Korea Utara mendedahkan Jepun dalam dua dekad perlumbaan senjata: Sumber

kemajuan peluru berpandu Korea Utara mendedahkan Jepun dalam dua dekad perlumbaan senjata: Sumber

TOKYO (Reuters) – ujian roket yang berjaya telah mendorong Korea Utara ke hadapan dalam dua dekad lengan panjang perlumbaan dengan Jepun, meninggalkan Tokyo tidak pasti ia boleh menangkis serangan peluru berpandu oleh rejim Pyongyang tanpa bantuan AS, sumber-sumber tentera memberitahu Reuters.

Di bawah pemimpin muda Kim Jong Un, Korea Utara mempunyai ujian melepaskan 21 peluru berpandu balistik sejak awal tahun ini, yang pecah tidak pernah berlaku sebelum aktiviti yang telah berlaku di negara jiran dan masyarakat antarabangsa.

” kemajuan mereka telah lebih cepat daripada yang dijangkakan, “kata seorang komander kanan tentera Jepun. “Terdapat had kepada apa yang sistem pertahanan peluru berpandu balistik semasa kami boleh capai,” katanya yang enggan dikenali kerana dia tidak diberi kuasa untuk bercakap kepada media.

upgrade Merancang untuk pertahanan peluru berpandu balistik Jepun (BMD) tidak akan bermula sehingga April di awal, manakala penggunaan sistem baru yang direka untuk memusnahkan kepala peledak yang diterima dan boleh mengambil tahun untuk disiapkan.

dikekang oleh jadual pengeluaran dan belanjawan yang ketat yang mengehadkan keupayaan untuk mempercepatkan rancangan, Jepun mungkin sebaliknya perlu bersandar lebih banyak pada sekutu di Amerika Syarikat untuk melindungi daripada serangan, kata sumber.

” satunya pilihan kita buat masa ini mungkin bergantung kepada Amerika Syarikat untuk menghalang mereka, “kata satu sumber lain di Angkatan Pertahanan diri Jepun (SDF).

tapak pelancaran di Musudan ANCAMAN

Tokyo dan Pyongyang telah dikunci dalam perlumbaan senjata sejak 1998 apabila Korea Utara peluru berpandu ke atas Jepun.

Pada bulan Jun, pelbagai medium tapak pelancaran di Musudan roket mencapai ketinggian 1,000 km (620 batu) di trajektori yang lofted, menandakan satu kejayaan yang boleh membenarkan Pyongyang lob kepala peledak di sepanjang julat pemusnah Jepun BMD Aegis meronda Laut Jepun.

yang akan meninggalkan PAC-3 bateri peluru berpandu Patriot tua melindungi bandar-bandar utama termasuk Tokyo sebagai barisan pertahanan terakhir. A $ 1 bilion program untuk meningkatkan rangkaian dan ketepatan akan bermula selepas bulan Mac, tetapi yang pertama tidak akan bersedia sehingga Sukan Olimpik Tokyo 2020, sumber-sumber sebelum ini memberitahu Reuters.

Warheads dari peluru berpandu seperti Rodong Pyongyang, dengan anggaran pelbagai 1,300 km (800 batu), perjalanan pada kelajuan sehingga 3 km (1.9 batu) kedua. Tetapi roket seperti tapak pelancaran di Musudan, yang boleh terbang sejauh 3,000 km (1,860 batu), terjun dari angkasa dengan kelajuan mencapai 21 km (13 batu) per saat, berpotensi terlalu cepat untuk bateri Patriot yang sedia ada.

Kementerian Jepun Pertahanan juga merancang untuk meningkatkan prestasi SM-3 peluru berpandu di kapal Aegis yang kecil. SM-3 peluru berpandu yang direka untuk memukul kepala peledak di pinggir ruang, tetapi sumber-sumber yang bercakap kepada Reuters tidak pasti mereka boleh menangani tapak pelancaran di Musudan.

Versi lebih berkuasa daripada SM-3 yang dibangunkan bersama oleh Jepun dan Amerika Syarikat, yang digelar Sekat IIA, hampir siap, dengan Jepun merancang untuk membeli orang yang awal pertama tahun depan. Ia tidak, bagaimanapun, berkata berapa banyak ia akan memperoleh, atau apabila mereka akan digunakan.

Jangka panjang, Jepun sedang menilai sama ada untuk membeli Altitud Tinggi Pertahanan Udara sistem Lockheed Martin Corp Terminal (THAAD) , untuk menambah lapisan tengah untuk BMD, atau membina bateri Aegis di pantai untuk meningkatkan pertahanannya.

Mana-mana roll daripada orang-orang, bagaimanapun, akan mengambil masa beberapa tahun kerana masa diperlukan untuk mengkaji teknologi, pembiayaan selamat dan membina dan mengintegrasikan sistem, kata sumber.

A.S.. HELP

Sebagai Jepun berusaha untuk meningkatkan pertahanannya, AS meningkatkan bantuan kepada jiran Korea Selatan, menjanjikan minggu lalu untuk mempercepatkan bateri penempatan THAAD sana.

“Kami masih berfikir mereka memerlukan masa , tetapi apa sahaja tujuan adalah, Utara melakukan perkara-perkara pada kadar yang di luar imaginasi kita, “kata Menteri Pertahanan Korea Selatan, Han Min-koo berkata dalam Parlimen pada jurucakap August.Pentagon lewat Komander Gary Ross berkata Amerika Syarikat baru-baru ini telah mengesahkan yang “yang tidak berbelah bahagi dan sukar sekali dirubah” komitmen untuk mempertahankan kedua-dua Korea Selatan dan Jepun, “dijamin oleh spektrum penuh keupayaan tentera AS, termasuk konvensional, nuklear, dan keupayaan pertahanan peluru berpandu”.

“Kami terus menyokong (Korea Selatan ) dan usaha Jepun untuk mengukuhkan keupayaan pertahanan masing-masing terhadap Korea Utara nuklear dan peluru berpandu ancaman, “kata Ross dalam tindak balas e-mel.

Buat masa ini, Jepun membuat lakukan dengan tenaga berkurangan. Ia mempunyai empat kapal pemusnah Aegis masing-masing dilengkapi dengan lapan SM-3 peluru berpandu. Dua daripada mereka, bagaimanapun, tertimbun untuk penyelenggaraan meninggalkan hanya dua didapati untuk menonton untuk peluru berpandu Korea Utara, sumber SDF ketiga kepada Reuters.

Ancaman memuncak “datang seperti yang kita hadapi secubit dengan armada Aegis kami,” katanya. “Kerjasama dengan kapal-kapal AS Aegis digunakan di Jepun akan menjadi penting.”

Oleh Mac 2019 Jepun merancang lapan kapal BMD Aegis, tetapi latihan dan penyelenggaraan bermakna hanya dua kapal mungkin akan dikeluarkan pada rondaan biasa pada satu-satu masa.

A.S.. bala bantuan yang boleh membantu menampung lebih langit, bagaimanapun, belayar ke rantau ini. Tentera Laut Amerika Syarikat, sebagai sebahagian daripada rancangan untuk meningkatkan kehadirannya dirumuskan sebelum ujian peluru berpandu terbaru Korea Utara, telah meningkat kapal BMD Aegis yang meronda kawasan tersebut untuk sepuluh dari tujuh dalam tempoh dua tahun yang lalu.

Sama ada yang akan membuktikan yang mencukupi untuk melindungi daripada kemajuan Korea Utara lagi masih belum dapat dilihat.

“Korea Utara teknologi peluru berpandu balistik sedang berjalan langkah demi langkah dan setiap kali kita meningkatkan keupayaan kami mereka meningkatkan mereka,” kata sumber SDF keempat.

(Laporan tambahan oleh Jack Kim dalam SEOUL dan Idrees Ali di WASHINGTON .; Penyuntingan oleh Lincoln hari raya)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.