Home / Pendidikan / kemahiran TVET melengkapkan belia untuk pekerjaan

kemahiran TVET melengkapkan belia untuk pekerjaan

TEKNIKAL dan Vokasional dan Latihan (TVET) program menyediakan kemahiran yang penting untuk menyediakan belia untuk pasaran buruh dan manusia modal bagi pembangunan negara.

Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata, TVET dijangka untuk menangani tuntutan-tuntutan ekonomi, sosial dan alam sekitar dengan membantu belia dan orang dewasa membangunkan kemahiran yang diperlukan untuk pekerjaan dan keusahawanan.

Beliau berkata program juga akan menggalakkan pertumbuhan ekonomi, dan peralihan sokongan kepada ekonomi hijau dan kelestarian alam sekitar.

“TVET telah dianggap sebagai pilihan terakhir dalam pemilihan pendidikan dan kerjaya kerana persepsi orang ramai bahawa kursus adalah bagi mereka yang tidak menunjukkan prestasi yang baik dalam bidang akademik.

“Bagaimanapun, persepsi ini berubah,” katanya pada majlis penutupan 11 Kemahiran Asean Competition (ASC) 2016 di Putrajaya pada Rabu.

Dr Ahmad Zahid juga menekankan bahawa semakin naik kerajaan di seluruh dunia telah mengiktiraf peri pentingnya kursus teknikal dan vokasional kepada ekonomi negara.

Beliau berkata negara maju dan perindustrian mempunyai bilangan yang lebih tinggi daripada pelajar aliran vokasional dan teknikal.

“Jerman sebagai contoh, mempunyai 81% tenaga kerja mahir yang mana 63% adalah tukang mahir yang lulus dari satu sistem latihan dual atau kolej vokasional. Hanya 18% lulus dari universiti, “katanya.

Menyedari banyak kelebihan sosio-ekonomi tenaga kerja yang mahir, Dr Ahmad Zahid berkata kerajaan Malaysia telah melaksanakan dan terus melaksanakan inisiatif untuk mencapai sasaran 35% tenaga kerja berkemahiran tinggi menjelang tahun 2020.

melalui Rancangan Malaysia ke-11, beliau berkata Malaysia bercita-cita untuk menjadi sebuah negara maju dan inklusif, dan dalam merealisasikan ini, Malaysia memerlukan modal insan yang mempunyai pengetahuan dan kemahiran, serta etika yang baik dan integriti yang tinggi.

“Malaysia pada masa ini memberi tumpuan kepada pembangunan program TVET untuk memastikan tenaga kerja yang berkemahiran tinggi kerana pada tahun 2020, kira-kira 1.5 juta pekerjaan akan diwujudkan dan kira-kira 60% t memerlukan kemahiran TVET,” katanya.

Pada pertandingan itu, Dr Ahmad Zahid berkata ia akan menyampaikan mesej kepada masyarakat dunia bahawa belia Asean sedang dilatih untuk menyediakan diri mereka untuk memenuhi keperluan pekerjaan dan menyumbang untuk membina negara yang lebih baik.

“Saya percaya bahawa pertandingan ini akan menyumbang kepada pembangunan standard kemahiran dalam Asean dan seterusnya membawa ia lebih dekat ke tahap piawaian dunia.

” pada masa yang sama, mengukuhkan penyelarasan dan kerjasama di kalangan anggota Asean negeri-negeri di bidang pembangunan kemahiran, “katanya.

Menangani peserta, Dr Ahmad Zahid berkata mereka sepatutnya berbangga dengan pencapaian dan kemahiran mencapai mereka, dan terus bersemangat dan tabah.

“berbangga dengan kemahiran dan kerja anda, terus belajar dan bersaing dengan dunia yang berubah-ubah.

“Semoga pertandingan ini meningkatkan keyakinan anda, meluaskan pandangan anda dan menyediakan anda dengan banyak pelajaran berharga untuk usaha masa depan anda,” katanya.

Bertemakan “Kemahiran untuk A Brighter Future”, persaingan yang dipaparkan 276 peserta yang berumur 25 dan ke bawah dari 10 negara Asean dan bertanding dalam 25 kemahiran di Agro Malaysia Exposition Park Serdang (MAEPS) di Serdang dari 19 hingga 28 Sept.

Sementara itu Bernama melaporkan bahawa Jabatan Pengajian Politeknik telah memulakan yang sendiri Massive Open Online Courses dikenali sebagai Politeknik MOOC Malaysia (PoliMOOC) yang menyediakan kursus sesuai untuk TVET.

Bercakap pada majlis pelancaran portal itu, Timbalan Menteri Pengajian tinggi Datuk Dr Mary Yap berkata portal PoliMOOC akan memperkenalkan kualiti kajian TVET di peringkat antarabangsa.

“Saya yakin bahawa melalui PoliMOOC, objektif kementerian untuk mewujudkan amalan pendidikan fleksibel akan dicapai,” katanya.

Beliau berkata, perkongsian idea dan amalan terbaik berkaitan untuk TVET melalui kaedah dalam talian yang diperlukan dalam dunia hari ini.

tambahnya PoliMOOC termasuk 34 institusi politeknik di Malaysia dengan setiap bermula MOOC sendiri mengikut niche.

pada masa ini, portal hanya boleh diakses oleh pelajar politeknik berdaftar manakala pelajar dalam dan luar negara hanya boleh berbuat demikian apabila jabatan itu menyediakan perkhidmatan itu.

Pada majlis itu, Dr Yap turut menyampaikan hadiah kepada pemenang Anugerah Learning CIDOS Inspiring (eDOLA ) 2016 bagi eMicro Pertandingan Kandungan 2016, eConvergence 2016 dan Pertandingan Fotografi Digital.

eDola adalah platform untuk pelajar politeknik untuk menunjukkan kreativiti mereka, sementara mendedahkan mereka kepada teknologi multimedia dalam mereka bentuk dan mencipta bahan e-Pembelajaran, terutamanya untuk TVET.

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.