Home / Keluarga / Keluarga memerlukan satu cara untuk mencari datuk dan nenek yang pergi hilang

Keluarga memerlukan satu cara untuk mencari datuk dan nenek yang pergi hilang

Families need a way to find grandparents who go missing

Seniors dengan Alzheimer yang masih tinggal hidup sahaja sering pergi hilang.

Keluarga

Lebih daripada 1,370 orang yang berumur 60 tahun ke atas pergi hilang setiap hari di China, menurut satu laporan baru.

Kertas putih mengenai Lost tua, yang dikeluarkan baru-baru ini, negara bahawa penyakit dan lain-lain bentuk Alzheimer demensia adalah punca utama kehilangan tersebut.

Sehingga 72% daripada warga emas dilaporkan hilang mempunyai masalah dengan ingatan mereka, manakala 25% telah disahkan menghidap Alzheimer, menurut Xiong Guibin , penulis bersama laporan itu, yang dikeluarkan bersama oleh NGO Zhongmin Bantuan Institut sosial dan kandungan dalam talian aggregator Toutiao.

Apa yang mengkompaun masalah di China adalah bilangan besar orang tua yang tinggal bersendirian dalam kurang maju kawasan luar bandar, yang saudara-mara telah berhijrah ke bandar-bandar untuk mencari pekerjaan yang lebih baik membayar. Orang-orang ini adalah berisiko tinggi, laporan itu memberi amaran.

Penyelidikan yang dikeluarkan bertepatan dengan Chongyang Festival, hari kebangsaan untuk menggalakkan tradisi Cina meraikan warga emas, menunjukkan bahawa 84% daripada orang-orang tua yang pergi hilang di bandar besar yang ditemui, namun kadar kejayaan jatuh kepada 50% di daerah-daerah kecil dan kampung-kampung.

Sejak Februari, Toutiao telah menjalankan aplikasi yang membantu keluarga mencari saudara-mara yang hilang, terutama warga tua.

An app that helps locate missing seniors may be a way families can be reunited with their loved ones.

satu aplikasi yang membantu mengesan hilang senior mungkin satu cara keluarga boleh bersatu semula dengan orang yang tersayang.

aplikasi ini menghantar isyarat kepada pengguna yang datang dalam 10km jika seseorang hilang kali terakhir dikesan.

Zeng Hua, yang bertanggungjawab aplikasi, berkata sasaran awal adalah untuk mencari 100 orang menjelang akhir tahun ini, namun setakat ini aplikasi ini telah membawa kepada penemuan 340 orang, termasuk lebih daripada 100 warga emas.

“Saya tahu bagaimana keluarga-keluarga ini rasa. nenek lewat saya mempunyai Alzheimer selama 10 tahun, dan kita digunakan untuk kehilangan dia 4-5 kali sebulan, “kata Zeng. “Ketika itu, saya tidak pernah terfikir untuk orang lain di luar keluarga kami membantu kami.”

Toutiao telah menandatangani kontrak dengan pihak polis di Jinan, Wilayah Shandong, untuk berkongsi hilang laporan orang dan menyebarkan maklumat dalam talian.

Dang Junwu, Timbalan pengarah Pusat Penyelidikan China pada Penuaan, berkata lebih daripada 16 juta orang di China mempunyai penyakit mental yang teruk, kebanyakannya warga emas.

Semua orang mahu menjadi anak yang baik dan anak perempuan dan merawat ibu bapa tua mereka dengan baik, tetapi isu mental bukan wang masalah boleh menyelesaikan, kata Dang. Ia memerlukan profesional.

Pada akhir tahun lepas, China mempunyai lebih daripada 222 juta orang yang berumur 60 tahun ke atas 16% daripada penduduk manakala jangka hayat purata kini kira-kira 76.

Jawatankuasa Kebangsaan China pada Penuaan meramalkan akan ada 400 juta orang yang berumur 60 tahun ke atas kira-kira 2033, berkembang pada kadar 10 juta setahun.

Ini bermakna warga emas mengambil lebih daripada satu pertiga daripada penduduk pada tahun 2050.

bersama-sama dengan ini, kira-kira 247 juta orang yang meninggalkan kampung halaman mereka untuk tinggal dan bekerja di bandar-bandar, meninggalkan saudara-mara tua di belakang. – China Daily / ANN

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.