Home / Berita / Keluar atau risiko dibunuh, saudara memberi amaran Afrika Selatan Zuma – laporan

Keluar atau risiko dibunuh, saudara memberi amaran Afrika Selatan Zuma – laporan

JOHANNESBURG (Reuters) – Presiden Jacob Zuma telah menerima panggilan terbaru untuk beliau peletakan jawatan dari saudaranya, menurut laporan media, sebagai pemimpin Afrika Selatan berpaut kepada kuasa walaupun rentetan skandal.

saudara Zuma yang lebih muda Michael menggesa beliau untuk berhenti atau risiko dibunuh, Sunday Times melaporkan.

Presiden telah terselamat tuduhan rasuah dan juga rogol sebelum beliau mengambil alih jawatan pada tahun 2009, menunjukkan tanda-tanda meninggalkan pejabat sebelum 2019 apabila dia dikehendaki oleh undang-undang untuk meletak jawatan selepas dua penggal lima tahun.

“abang saya mempunyai masa yang sangat sukar dan saya tidak pernah melihat kesukaran seperti itu,” kata Michael Zuma, bercakap dari rumah luar bandar keluarga daripada Nkandla di wilayah KwaZulu-Natal.

“abang saya mempunyai kesukaran itu dalam apa-apa cara yang anda takut bahawa mereka akan membunuhnya, “katanya, tanpa menjelaskan sebarang ancaman kematian.

jurucakap Presiden Bongani Ngqulunga berkata beliau tidak dapat mengulas mengenai hal keluarga, manakala Keselamatan Negeri Menteri David Mahlobo kepada Reuters beliau tidak dapat mengulas mengenai keselamatan Zuma. “Kami tidak pernah membincangkan sebarang butiran keselamatan presiden,” katanya.

Pemimpin negara paling maju di Afrika telah menghadapi panggilan untuk berhenti dari beberapa ahli-ahli Kongres Kebangsaan Afrika (ANC) selepas parti pemerintah mengalami yang kerugian paling teruk dalam pilihan raya perbandaran pada bulan Ogos. Tetapi tokoh terkemuka ANC telah disokong presiden.

Pada hari Khamis, kempen anti-apartheid Winnie Madikizela-Mandela, bekas wanita pertama dan isteri kepada Nelson Mandela, berkata Afrika Selatan memerlukan kepimpinan segar, tetapi berhenti pendek meminta Zuma untuk meletak jawatan.

pembangkang gagal dalam usaha untuk menghapuskan Zuma melalui usul undi tidak percaya di Parlimen pada bulan April berikutan skandal penambahbaikan mewah termasuk kolam renang dan amfiteater di rumah Nkanlda beliau. Zuma sejak dibayar balik wang yang dibelanjakan kepada ciri-ciri bukan keselamatan.

(Laporan oleh James Macharia; Penyuntingan oleh Clelia Oziel)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.