Home / Makanan / Keju ini telah dikebumikan selama 3 bulan untuk rasa lebih baik

Keju ini telah dikebumikan selama 3 bulan untuk rasa lebih baik

This cheese was buried for 3 months to taste better

Fossa keju boleh dimakan hanya dengan Piadina dan buah ara. Photo:. Caseifico Pascoli

Makanan

pencinta Keju mungkin ingin melakukan perjalanan ke Itali Sogliano al Rubicone pada November

Ini bandar kecil di rantau Romagna adalah terkenal diketahui untuk Rubicon sungai bersejarah, yang Maharaja Julius Caesar melintasi seperti beliau mengucapkan, “Alea iacta est” ( “mati, manusia membuang undi”). Tetapi ia juga terkenal dengan tradisional formaggio di lekuk, keju yang dikebumikan di akhir bulan Ogos dalam lubang bawah tanah (lekuk) dan dibangkitkan pada akhir November.

Teknik infossatura (menanam itu) tarikh kembali ke abad ke-15, apabila penduduk Romagna digunakan untuk menyembunyikan makanan dalam lubang rahsia untuk melindunginya daripada tentera Aragonese merampas negara ini. Formaggio di lekuk boleh dibuat dengan susu kambing (yang mempunyai rasa yang aromatik dan rasa yg menyenangkan), susu lembu (yang halus, sedikit masam dan masin, dengan pahit) atau misto, dari kedua-dua susu (rasa yang seimbang dengan petunjuk bittery).

keju dibalut di dalam beg kain dan disusun sehingga ke mulut sumur itu, kemudian ditutup dengan kanvas lebih untuk mengelakkan transpirasi. Biasanya, langkah-langkah pit hampir 3m tinggi, termasuk leher, dengan asas hampir 2m dalam lilitan. pit ini disediakan dengan membakar jerami, yang menghilangkan kelembapan dan udara lembap, dan juga mengurangkan bakteria, yang boleh membahayakan penapaian. Selepas keju itu diletakkan di dalam lubang, penutup kayu diletakkan pada mulut. Ia dimeterai dengan plaster atau kapur, dan kemudian ditutup dengan batu-batu dan pasir.

Cheese is buried in a pit in Italy’s Sogliano al Rubicone. Credit: Photo Courtesy of Comune di Sogliano

Meletakkan keju di dalam lubang di Itali Sogliano al Rubicone. Photo:. Comune di Sogliano

Setelah keju telah matang, kira-kira tiga bulan kemudian, beg keju dibawa keluar

The sfossatura (menggali itu) berlaku pada 25 Nov, hari yang khusus untuk Saint Caterina. Sogliano dan bandar berhampiran Talamello meraikan acara dengan Festival tahunan Fossa Keju, sehari meriah di mana anda boleh melawat ladang kawasan dan menikmati pasaran keju.

Proses penapaian memberikan keju rasa tertentu , serta pengurangan whey dan lemak. Ia mempunyai bentuk tidak sekata, konsistensi keras atau semihard dan mudah rapuh, dan warna yang menjangkau dari putih kepada kuning. aroma yang kuat, dengan petunjuk daripada sulfur, acuan dan cendawan, dan rasa pedas di sebelah pahit sedikit. Fossa keju telah diberikan status DOP (Denominazione di Origine Protetta), bersamaan Itali penamaan dilindungi asal. – Reuters / Zester Harian / Cesare Zucca

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.