Home / Berita / kejayaan Puerto Rico pengawasan lembaga itu mungkin bergantung kepada peti undi

kejayaan Puerto Rico pengawasan lembaga itu mungkin bergantung kepada peti undi

NEW YORK (Reuters) – A pelan pemulihan kewangan akan datang untuk Puerto Rico, yang lembaga pengawasan wilayah itu mahu di atas meja dalam masa sembilan hari, mungkin akan berubah selepas pilihan raya November di pulau itu. Bagi lembaga, ia boleh menjadi satu senario yang dialu-alukan.

The bi-partisan lembaga, yang dicipta oleh undang-undang menyelamat Puerto Rico dikenali sebagai promesa, menetapkan 14 Okt sebagai tarikh akhir untuk gabenor wilayah, Alejandro Garcia Padilla untuk menyampaikan suatu draf rancangan untuk bagaimana untuk meningkatkan pendapatan pulau dan menangani hutang $ 70 bilion (54,98 bilion pound) itu.

Garcia Padilla telah resah pemiutang Puerto Rico dengan menegaskan pada luka hutang dalam dan gagal membayar beberapa bayaran, tetapi dia tidak mencari penggal kedua, maka ia akhirnya akan jatuh kepada penggantinya untuk bekerja dengan lembaga untuk memuktamadkan rancangan itu.

Ricky Rossello, calon utama untuk kerja, dilihat sebagai lebih cenderung untuk menyampaikan rancangan yang serasi dengan falsafah lembaga. Ahli-ahlinya termasuk pakar-pakar kebankrapan dan bank -. teknokrat dijangka menolak untuk kestabilan jangka panjang, bukan hanya satu penyelesaian kewangan yang cepat atau potongan hutang besar yang mungkin akan merayu kepada Puerto Rican ahli politik

Pemain berusia 37 tahun itu Rossello, ahli parti pembangkang, kepada Reuters dalam satu temu bual beliau mahu mengecilkan kerajaan wilayah itu untuk mengelakkan kegagalan membayar hutang lagi, dan berbeza dengan Garcia Padilla, menentang pemotongan kepada prinsipal hutang paling kanan di pulau itu.

“Pandangan saya adalah hutang kewajipan am tidak perlu mengambil potong rambut, tetapi berita baik ialah mereka seolah-olah bersedia untuk merundingkan semula syarat – untuk membiayai semula atau melanjutkan,” katanya, merujuk kepada hutang yang paling kanan dan kedudukan pulau itu pemegang.

Lembaga itu sebahagian besarnya dicerca di Puerto Rico, di mana penduduk tempatan rasa ia melanggar tadbir urus diri wilayah AS itu. Rossello dan lawan utamanya, pemerintah ahli parti David Bernier, kedua-duanya mengambil isu dengan skop kuasa lembaga itu, tetapi berkata mereka akan bekerjasama dengannya.

Daniel Hanson, penganalisis Securities Tinggi yang rapat berikut Puerto Rico, berkata beliau menjangkakan hubungan lembaga itu dengan gabenor yang baru untuk menjadi “beberapa gabungan tegang dan pragmatik” tidak kira siapa yang menang.

Hanson berkata, walaupun, bahawa lembaga boleh mencari titik lebih biasa dengan Rossello daripada Bernier. “Saya rasa lembaga akan mencari lebih banyak dalam dasar Rossello yang masuk akal kepada mereka,” katanya.

CABARAN banyak

Puerto Rico pada Nov 8 akan memilih gabenor baru, kedua-dua majlis perundangan, datuk bandar dan pegawai-pegawai tempatan dalam apa pemilihan mencadangkan boleh menjadi menyapu bersih untuk pembangkang.

ekonomi yang bermasalah dan siasatan ke dalam penipuan pengumpulan dana yang didakwa parti pemerintah telah menyakiti penilaian kelulusannya dan Ogos tinjauan oleh akhbar edaran bahagian Puerto Rico, El Nuevo dia, meletakkan Rossello 7 mata di depan lawannya

tidak ada kekurangan masalah pelan pemulihan boleh berutusan dengan:. Selain daripada hutangnya, Puerto Rico menghadapi $ 45 bilion lubang dalam sistem pencen, sistem penjagaan kesihatan yang hampir runtuh dan sekolah-sekolah awam jatuh pendek standard persekutuan. Hampir separuh daripada 3.5 juta penduduknya hidup dalam kemiskinan dan penduduk semakin berkurangan sebagai penduduk tempatan, yang merupakan warganegara Amerika Syarikat, berduyun-duyun ke tanah besar Amerika Syarikat. (Grafik: http://tmsnrt.rs/2dr6nKd)

At mesyuarat awam sulungnya pada 30 September, lembaga secara rasmi meminta Garcia Padilla untuk menyampaikan suatu draf rancangan dalam masa dua minggu, tetapi juga mengakui ia boleh menjadi disemak semula perubahan kepimpinan Puerto Rico.

“rancangan itu tidak statik,” Jose Carrion, pengerusi lembaga itu, kepada pemberita.

Lembaga Pengarah mempunyai kuasa yang luas, termasuk meluluskan belanjawan tahunan Puerto Rico, menyemak akaun kewangan kerajaan dan tabiat perbelanjaan, dan bekerja dengan kerajaan yang dalam projek untuk merangsang pertumbuhan ekonomi.

Rossello berkata fiskal beliau pelan pemulihan akan menggantikan pelbagai jenis majikan kerajaan dengan satu, supaya pekerja boleh dipindahkan di antara agensi-agensi awam. Ia akan memindahkan beberapa agensi kerajaan kepada syarikat-syarikat swasta atau bukan keuntungan, dan memotong bajet keseluruhan sebanyak 10 peratus, katanya.

Penjimatan, ditambah pula dengan penyusunan semula hutang sederhana yang akan memelihara utama bagi pemegang bon kanan, akan mengelakkan lalai tanpa pemotongan pekerjaan kerajaan, kata Rossello.

pelan pemulihan Bernier ini akan memberi tumpuan lebih kepada mengurangkan hutang dan menyelamatkan perkhidmatan penting, khususnya bayaran pencen, berkata gandingan Bernier ini, Hector Ferrer. Bernier tidak disediakan untuk temuduga.

Dalam kedua-dua kes, calon-calon boleh mempunyai masa yang sukar mengenakan visi mereka penstrukturan semula hutang, kerana di bawah promesa, memudahkan rundingan penstrukturan semula adalah tugas lembaga, tidak gabenor.

Hanson juga ragu-ragu Rossello boleh mencapai simpanan tanpa mengecut jumlah pekerja kerajaan. “Adalah sukar untuk membayangkan bagaimana hanya menyatukan agensi boleh menghasilkan penjimatan belanjawan yang ketara tanpa pemberhentian,” katanya.

Gabenor boleh mempunyai rentang yang lebih besar dengan isu-isu seperti penswastaan ​​dan penyatuan, kedua-dua di kalangan agensi dan majlis perbandaran, Hanson ditambah.

(Laporan oleh Nick Brown; Penyuntingan oleh Bases Daniel dan Tomasz Janowski)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia